Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2008 nr. 4, s. 57-59

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

I godt selskab

Axel Johannesen
Fra kongsbondesøn til sygeplejerske
Queenswood 2007
292 sider - 198 kr.

SY-2008-04-57aSygeplejens historie er en mosaik af mange historier. Om enkeltpersoner, om institutioner, om ændringer i samfundet socialt og kulturelt.

Axel Johannesens erindringer er et vellykket eksempel på, hvordan en stor del af mosaikkens elementer kan knyttes sammen med udgangspunkt i en enkelt mands livshistorie.

Måske er det den færøske baggrund med evner for fortællekunsten, der slår igennem.

Læseren føres fra en fattig, men traditionsrig og religiøs barndom på Færøerne over uddannelsen som diakon til deltagelse i uddannelsen af det første hold mandlige sygeplejeelever i Danmark. Videre går færden over forfatterens mange arbejdsmæssige engagementer, både lønnede og frivillige.

Undervejs fortælles om uddannelsesindhold, enkeltpersoners betydning for forfatteren samt udviklingen og holdninger i sygeplejen, udviklingen på social- og sundhedsområdet og ikke mindst omsorgen for ældre, handikappede og svage.

Hele vejen er hustruen, børnene og den færøske baggrund og familie med. Ud over at forfatteren må have en formidabel hukommelse, viser bogens gentagne indlæg i forhold til de samtidsdebatter, der har været i perioden, at når Axel Johannesen har hørt indlæg, der har været meningsfyldte for ham, eller han selv har talt om et tema, der har optaget ham, så er tingene blevet gemt.

Det gør bogen både læsevenlig og troværdig, når den læses som en historisk fortælling om en mand, der gik ind i en utraditionel rolle og fandt sin plads i et område i det danske samfund, som konstant har været under omstilling og udvikling.

Det kommer frem, at Axel Johannesen ikke anser alle udviklingstendenser og konsekvenser for lige hensigtsmæssige for klienterne, måske ikke i så stærke ord, men nogle steder med klar adresse, andre steder mellem linjerne.

For den, der vil forstå en del af bl.a. hjemmeplejens dilemmaer i dag, er der god baggrundsviden at hente i bogen, og den kan sætte den aktuelle debat om ældreboligernes størrelse og indretning ind i et historisk perspektiv.

Man er i godt selskab med denne erindringsbog om en mand, der forbliver tro mod sin færøske baggrund og sin religion, samtidig med at han tilpasser sig varetagelsen af en lang række opgaver både i Danmark og på Færøerne.

Bogen er velillustreret og rummer en god indholdsfortegnelse, der kan gøre det let for undervisere at slå op i den.

Af Kirsten Stallknecht, sygeplejerske, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd. 

Talrige eksempler på børn og unges symptombilleder

Per Hove Thomsen og Anne Mette Skovgaard
Børne- og ungdomspsykiatri
Fadls Forlag 2007 - 2. udgave
374 sider - 400 kr.

SY-2008-04-57bKan børn have en depression". "En niårig dreng henvises, da han igennem tre måneder har vægret sig mod at gå i skole. På trods af stor faglig dygtighed er han begyndt at give udtryk for stor bekymring om egne præstationer. Han er bange for ikke at slå til, og han klager over hovedpine og mave-smerter."

Forfatterne giver i den nye reviderede lærebog i børne- og ungdomspsykiatri talrige eksempler på børn og unges symptombilleder inden for de forskellige diagnosegrupper i ICD-10.

Bogen afspejler forfatternes store erfaring og engagement, og de formår at give et klart og præcist billede af de diagnostiske kriterier samt de bagvedliggende årsager og eventuelle differentialdiagnostiske overvejelser. Forfatterne lægger samtidig vægt på vigtigheden af det brede samarbejde med barnet og den unges omgivende netværk, både i forhold til afdækkende anamnestiske oplysninger og ikke mindst i forhold til lindring og forebyggelse.

Der redegøres for de nyeste neurobiologiske og neuropsykologiske forståelsesrammer. Disse samt den psykodynamiske forståelse danner baggrund for et separat kapitel omhandlende de mest anvendte og forskningsmæssigt dokumenterede behandlingsformer såsom psykoedukation, kognitiv terapi, individuelle og gruppeterapeutiske interventioner herunder miljøterapi samt farmakoterapi.

I et særskilt kapitel redegøres for lovgivningen inden for området. Bogen er primært skrevet for medicinstuderende, men er også rettet mod andre faggrupper inden for sundheds- og socialsektoren. Som opslagsbog giver den en meget overskuelig og samtidig grundig indføring i det børne- og ungdomspsykiatriske diagnose- og behandlingsfelt.

De diagnostiske kriterier, komorbiditet og konkrete behandlingsmuligheder fremhæves i markerede bokse, så man opnår et hurtigt overblik. Efter hvert diagnostisk hovedområde er der henvisning til anbefalet litteratur med baggrund i kliniske og forskningsmæssige dokumenterede data. Henvisningerne er få og afgrænsede. Ønsker man mere detaljerede og uddybende litteraturhenvisninger i forhold til baggrundsforståelse og bredere behandlingstiltag, må man søge sine kilder andetsteds.

Bogen kan klart anbefales til sygeplejestuderende som indføring i det børne- og ungdomspsykiatriske speciale og som opslagsbog for studerende i det pædiatriske speciale, hvor man også kan møde disse børn.

For mere erfarent personale er bogen en god oversigtsbog i forhold til diagnostisk afklaring og aktuel forståelse og behandling.

Af Lone Monsen, sygeplejerske, ansat i børne- og ungdomspsykiatrisk speciallægepraksis i Rødovre

Læg arm med originallitteraturen

Espen Jerlang

Psykologiske tænkere

Hans Reitzels Forlag 2007
220 sider - 225 kr.

SY-2008-04-57cEspen Jerlang, cand. psyk. og tidligere rektor på Roskilde Pædagogseminarium, har bundet en blandet buket af otte ansete teoretikere, som har haft betydning for det syn, vi i dag har på børns psykologiske udvikling. Dette syn har gennem de sidste årtier ændret sig, men kendskabet til de ældre teorier er nødvendigt, skriver Jerlang i forordet, fordi de danner baggrund for de nyere synsvinkler og rummer en vigtig viden, som giver mening den dag i dag.

Hensigten med bogen er at være en appetitvækker til at gå ombord i originallitteraturen. Hver enkelt teoretiker er præsenteret via et uddrag af en tekst i dansk oversættelse, efterfulgt af en venlig anbefaling om at læse teksten i sin helhed og litteraturhenvisninger til yderligere belysning af teorierne. En biografi om hver enkelt beskriver kort den enkeltes forskning og teori og den samtid, som teorien er udviklet i.

Bogen er interessant på flere måder. Den giver mulighed for hurtigt at få et overblik over nogle af de væsentlige teorier inden for udviklingspsykologien, og for at få genstartet hjernecellerne til eksempelvis at erindre, at J. Bowlby er ham med teorierne om tilknytningsformer, og M. Mahler er hende med objektrelationsteorien. Den giver et billede af, hvordan de forskellige teorier så at sige står på skuldrene af hinanden. Uddragene af teksterne giver mulighed for at få en afprøvning af dagsformen, inden man giver sig i kast med at lægge arm med originallitteraturen.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune. 

Et effektivt sovemiddel

Bobby Zachariae

Visualisering for børn

Forlaget Rosinante 2007
1 cd samt instruktionshæfte på
8 sider - 189 kr.

SY-2008-04-57dJeg fik et par ferieoplagte teenagere til at lytte med på denne cd. De havde linet op til at skulle se film den udstrakte nat. Desværre kom de for skade at lytte til Bobby Zachariaes stemme inden. Ti minutter senere sov de, og "det var rigtig nederen, for klokken var kun ni om aftenen, og vi nåede slet ikke at få set en eneste film."

"Visualisering for børn" indeholder tre visualiseringsøvelser. Den første er en afspændingsøvelse. Barnet bliver guidet igennem kroppen og får lært, hvordan man slapper sine muskler af, bl.a. ved at blive bedt om at knytte hånden hårdt og derefter gøre den tung som jern. Det var undervejs i denne proces, at teenagerne kapitulerede og faldt i søvn. Jeg taler ofte med skolebørn, som fortæller om vanskeligheder med at finde ro til at falde i søvn om aftenen. Her er tilsyneladende et effektivt sovemiddel.

De to andre øvelser har til formål at finde indre styrke og lindre ubehag og smerte. Barnets fantasi bliver aktiveret til at forestille sig et smukt sted, som er barnets helt eget, og hvor der er trygt og dejligt at være. Herfra bliver barnet i den ene øvelse bedt om at foretage en rejse ind i kroppen. Her møder det kroppens hjælpere, som bekæmper bakterier og holder kroppen rask. I den anden øvelse kan det vælge en farve og male det sted, som gør ondt, for at lindre smerten og ubehaget.

Bobby Zachariae leverer fængende stemmerytme, akkompagneret af Christian Alvads bløde strengespil. Målgruppen er børn fra seks til ca. tolv år. De mindste kan måske have vanskeligheder med at fastholde koncentrationen i visualiseringsøvelserne, men det kan komme an på en prøve.

Afspændingsøvelsen er meget konkret, og her kan alle være med.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune. 

Øjenåbner til ældreomsorg

Margareth Bondevik og Harald A. Nygaard (red.)

Tværfaglig geriatri - en indføring

Gads Forlag
2. udgave 2007
438 sider - 295 kr.

SY-2008-04-57eI forbindelse med revision af bogen har 2. udgave fået en tilføjelse til titlen: "- en indføring". Det er en vigtig tilføjelse, for geriatri og geriatrisk sygepleje er et meget omfattende område, og derfor kan der kun blive tale om en indføring.

Og så må jeg lige slå fast, sikke en indføring! Værket dækker en bred vifte af problemområder inden for geriatrien. Der beskrives både fysiske, psykiske og sociale forhold. Desuden behandles bl.a. problemområder som magt og afmagt i ældreomsorgen, ældres retssikkerhed, etiske dilemmaer og de ældres sidste dage og timer.

Forfatterteamet repræsenterer mange forskellige områder inden for geriatrien. En del af forfatterne har en sygeplejefaglig eller medicinsk uddannelse, men blandt forfatterne er der også en psykolog, en sociolog, en fysioterapeut, en tandlæge og en "vernepleier".Vernepleieruddannelsen er en norsk uddannelse med fokus på omsorg for mennesker, der er udviklingshæmmede. Forfatterteamet i den reviderede udgave er ændret en del.

Bag i bogen findes en udmærket præsentation af forfatterne. Præsentationen viser den enkelte forfatters baggrund for argumentationen i det eller de kapitler, forfatteren står for. Det tværfaglige forfatterteam giver en god indføring på tværs af de mange fagområder inden for geriatrien.

Forskning og viden på området er i rivende udvikling, derfor er det nødvendigt at foretage revision med jævne mellemrum, og her drejer det sig om en omfattende revision.

Det er stadig Margareth Bondevik og Harald A. Nygaard, der er redaktører på denne udgave, og Marianne Hjortsø, der har oversat værket.

Nogle af problemkomplekserne er uddybet betydeligt. Som eksempel kan jeg nævne kapitel 9: Ældre og lægemidler. I den tidligere udgave blev dette område kun behandlet som et underafsnit under generel behandling af ældre mennesker. Kapitel 11: Dilemmaer i omsorgsarbejdet, supplerer de tidligere kapitler om etiske problemstillinger i ældreomsorgen.

Kapitel 23: Støttet alderdom: Udviklingshæmmede og aldring. Kapitlet er udvidet betydeligt, og det gælder også referencelisten til dette kapitel.

I alle kapitlerne henvises der til ny litteratur, men naturligvis er der også en del klassikere med. Og så må jeg lige bemærke, at sproget er moderniseret, og dermed er stoffet gjort mere læsevenligt.

Målet med denne bog, at give sygeplejestuderende og studerende på andre videregående sundhedsuddannelser en indføring i geriatri, er nået. Tværfagligheden giver et nuanceret billede af geriatrien, og billedet kan give de studerende grundlag for at reflektere over de mange problemområder, der findes inden for ældromsorg.

Det er en inspirerende bog, der sikkert vil hjælpe studerende til at få øje på ældreomsorg som en væsentlig del af sygeplejen.

Af Vibeke von der Lieth, tidligere sygeplejelærer og studievejleder, CVU Øresund, sygepleje- og radiografuddannelsen i Herlev.