Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Måling af funktionsevne og helbred gennem ICF

Artiklen henvender sig til ledere og sygeplejersker med interesse for klassifikationer. Hovedbudskabet er, at danske fysio- og ergoterapeuter samt sygeplejersker er de hyppigste brugere af det internationalt anerkendte klassificeringsredskab ICF. Artiklen udspringer fra MarselisborgCentret, Center for Folkesundhed, Århus.

Sygeplejersken 2009 nr. 2, s. 44-45

Af:

Claus Vinther Nielsen, professor, MD, ph.d. og forskningsleder, specialist i klinisk social medicin og rehabilitering,

Susanne Hyldgaard, sygeplejerske

Verdenssundhedsorganisationen WHO har gennem en længere årrække udviklet en klassifikation, der kan supplere den lægefaglige diagnose med en beskrivelse af, hvad sygdom betyder for borgerens liv og hverdag - denne klassifikation kaldes International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). MarselisborgCentret, Center for Folkesundhed i Århus, har undersøgt, hvor, af hvem og hvordan ICF anvendes i Danmark. Denne artikel beskriver undersøgelsens vigtigste resultater.

Bred tilgang til funktionsevne og helbred

ICF er internationalt godkendt i 2001 og anvendes som en fælles ramme til måling af en persons funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbred. Redskabet er i dag et internationalt accepteret værktøj, der benyttes tværfagligt og tværsektorielt. Den danske oversættelse blev udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2003 (1).

ICF har en bio-psyko-social indgangsvinkel til mennesket og flytter fokus fra sygdom og helbredelse til også at omfatte det, der har betydning for personens deltagelse i et almindeligt hverdagsliv, i fællesskab med andre og i samfundet. ICF

  • synliggør samspillet mellem personens helbredsbetingede nedsættelse i funktionsevnen, de personlige ressourcer og ressourcer i personens omgivelser

  • udgøres af fem komponenter, som alle har betydning for det enkelte menneskes hverdagsliv; 1) kroppens funktioner og anatomi, 2) helbredstilstand/sygdom, 3) aktiviteter, 4) deltagelse og 5) personlige og omgivelsesmæssige faktorer. De fem komponenter sikrer en nuanceret beskrivelse af personens funktionsevne og daglige liv

  • er tænkt som en fælles terminologi for sundheds- og socialfagligt personale og kan anvendes til udveksling af data på tværs af fag, sektorer og landegrænser.

Undersøgelse af udbredelsen i Danmark

I Danmark har ICF været anvendt i forskellige sammenhænge siden 2001, og MarselisborgCentret gennemførte i 2008 en national undersøgelse af, hvor i landet, i hvilke organisationer, af hvilke faggrupper og på hvilken måde ICF anvendes aktuelt. Rapportens resultater er baseret på en web-baseret spørgeskemaundersøgelse i landets fem regioner i perioden juli 2007 - februar 2008. Deltagere i undersøgelsen var medarbejdere ved offentlige og private organisationer inden for sundheds- og socialområdet i landets 98 kommuner.

Sygeplejersker tredjestørste gruppe

Undersøgelsen viser, at ICF anvendes af 150 organisationer i 2/3 af landets kommuner. Aktørerne er medarbejdere ved både statslige, regionale, kommunale og private organisationer. Samtlige Universitetshospitaler anvender ICF, ligesom videnscentre og uddannelsescentre som CVU og VIA University College anvender ICF ved sundhedsuddannelserne.

Det er interessant, at ICF har en udbredt opmærksomhed blandt mange forskellige fagprofessionelle både i klinisk praksis og uddannelse. Specielt fysio- og ergoterapeuterne er vældig aktive, mens sygeplejerskerne er repræsenteret som den tredjemest aktive gruppe.

ICF anvendes hyppigst som redskab til bedømmelse af behov i forbindelse med kommunikations- og dokumentationsmateriale, i undervisning samt ved udvikling af klinisk praksis. Flere organisationer anvender også ICF ved monitorerings- og forskningsarbejde samt ved udarbejdelse af målsætninger og kliniske retningslinjer.

Hyppigst er brugen for øjeblikket i organisationer, hvor forskellige faggrupper og sektorer skal have fælles samarbejde omkring borgerens livssituation. Her giver ICF mulighed for et kvalitativt løft omkring kommunikation, koordination og kontinuitet på tværs af fag og sektorer.

Susanne Hyldgaard er ansat som projekt- og udviklingskonsulent i MarselisborgCentret, Center for Folkesundhed, Århus. Claus Vinther Nielsen er regionssocialoverlæge og leder af MarselisborgCentret, Center for Folkesundhed, Århus.

Hent rapporten "Kortlægning af ICF i Danmark - en national undersøgelse af udbredelsen og anvendelsen af WHO's Klassifikation for Funktionsevne, Funktionsevnenedsættelse og Helbredstilstand" på Københavns Biblioteker.

Litteratur

  1. Schiøler G, Dahl T. International Klassifikation af Funktionsevne, Funktionsnedsættelse og Helbredstilstand. København: Munksgaard Danmark; 2003.
  2. Kortlægning af ICF i Danmark - en national undersøgelse af udbredelsen og anvendelsen af WHO's Klassifikation for Funktionsevne, Funktionsevnenedsættelse og Helbredstilstand, MarselisborgCentret; 2008.