Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

For mange sygeplejersker er blæksprutter

Sortering. Sygeplejersker skal have mulighed for at skrælle unødvendige opgaver som f.eks. rengøring fra, så der bliver mere tid til patienten, mener formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Sygeplejersken 2009 nr. 20, s. 21

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2009-20-24fHvorfor er en ny arbejdsdeling nødvendig?

"Der er en voldsom udvikling i antallet af kronisk syge, og der kommer hele tiden nye behandlingsmuligheder. For at få høj kvalitet og patientsikkerhed er det vigtigt at bruge medarbejdernes kompetencer optimalt. Opgavedeling er ikke et nødvendigt onde, men et vigtigt redskab til at bruge ressourcerne i sundhedsvæsenet bedst muligt."

Hvilken vej går sygeplejerskers job?

"Sygeplejersker skal være dér, hvor der er behov for sygepleje på et avanceret niveau. Og det er oplagt, at vi kan overtage opgaver fra lægerne, hvis de ligger i forlængelse af sygeplejen. F.eks. selvstændige konsultationer med kroniske patienter. Her er sygeplejerskers arbejdsfelt blevet udvidet mere og mere. Det er også oplagt, at sygeplejersker afslutter konsultationer om justering af medicin og henvisning uden hele tiden at skulle dobbelttjekke med lægen."

Hvor går grænsen for, hvilke opgaver sygeplejersker kan overtage fra lægen?

"Grænsen er velkendt for os, der arbejder i sundhedsvæsenet. Der er stor forskel på den medicinske og den sygeplejefaglige tilgang. Men jeg mener ikke, grænsen går ved ordinationsretten. I andre europæiske lande er der gode erfaringer med advanced nurse practioners, der kan ordinere inden for et foruddefineret felt. Det burde også kunne finde sted i Danmark. Vi burde være lidt mere rationelle og overveje, hvor mange forskellige sundhedspersoner patienterne skal møde, og hvordan de får den mest kompetente behandling."

Hvilke opgaver kan social- og sundhedsassistenter tage sig af?

"Social- og sundhedsassistenter kan ta-ge ansvar for patienter med meget stabile forløb og i samarbejde med sygeplejersker sørge for den basale sygepleje af patienter med komplekse forløb. Men sygeplejersker skal tage ansvaret for de komplekse forløb, og dem er der rigtig mange af i hospitalsvæsenet."

Betyder den ny arbejdsdeling, at sygeplejersker kommer længere væk fra patienten?

"Nej. Sygeplejersken vil fortsat være meget tæt på patienter med komplekse forløb. Men i en tid med mangel på personale, er det vigtigt at skrælle de opgaver fra, som ikke har noget med sygepleje at gøre. Mange sygeplejersker agerer blæksprutter på deres arbejdsplads. Vi skal væk fra, at sygeplejersker får hverdagen på afdelingen til at hænge sammen ved at gøre rent og fylde op i skabene. Hvis der blev ansat flere til at servicere patienterne, så ville sygeplejerskerne få mere tid til plejen."

Er der noget i den nye arbejdsdeling, sygeplejersker skal være bekymrede for?
"Patienterne og behandlingsmetoderne udvikler sig hele tiden. Der er ikke grund til bekymring, hvis sygeplejersker er med til at sætte en retning for kernen i fremtidens sygepleje, og den er plejen og behandlingen af patienterne."

INSPIRATION TIL NY OG BEDRE ARBEJDSDELING

10 involverede organisationer og myndigheder har - i den såkaldte task force - arbejdet med fremtidens opgavevaretagelse og arbejdsdeling i sundhedsvæsenet og ældreområdet.

Sundhedsministeren lægger op til, at sundhedsvæsenets hovedaktører i nær fremtid indgår en forpligtende politisk aftale om, at alle parter skal arbejde for en bedre arbejdsdeling. For Dansk Sygeplejeråd er kvalitet og patientsikkerhed det afgørende omdrejningspunkt for ny arbejdsdeling. Den ny arbejdsdeling indebærer, at sygeplejersker hhv. afgiver opgaver, fastholder opgaver og overtager nye.

I inspirationskataloget fra task forcen med 20 udvalgte eksempler på ny arbejdsdeling i sundhedsvæsenet peges på seks centrale temaer for bedre arbejdsdeling. De er: overordnet strategisk opgaveflytning, fleksibel opgavevaretagelse ved sektorovergange, fleksibel opgavevaretagelse i tværfaglige team, teknologisk understøttelse af opgaveflytning, opgaveflytning til administrativt personale og opgaveflytning til medarbejdere på et lavere specialiseringsniveau. Blandt eksemplerne er kliniske sygeplejespecialister, som har overtaget opgaver fra lægerne.

Task forcen har haft repræsentation af Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, tre ministerier, Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen, FOA og Lægesekretærforeningen. (sp)