Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nyt sygehus vil gavne arbejdsmiljøet

Håb og frygt. Personalet på Aalborg Sygehus krydser fingre for, at Region Nordjylland i sidste ende får grønt lys til at opføre et helt nyt sygehus i Aalborg Øst. De frygter nemlig, at de i op mod 20 år skal leve med byggerod og ombygninger, fordi regeringen har sagt nej til nyt sygehus og i stedet vil udbygge Aalborg Sygehus Syd.

Sygeplejersken 2009 nr. 4, s. 24

Af:

Annette Hagerup, journalist

Byggerod og larm virker sjældent befordrende på arbejdsmiljøet. Men det er netop, hvad personalet på Aalborg Sygehus har udsigt til de næste mange år.

Derfor krydser de i øjeblikket fingre for, at Region Nordjylland i sidste ende får grønt lys til at opføre et helt nyt sygehus i Aalborg Øst.

Regeringen har i januar afsat godt 25 mia. kr. til investeringer i en moderne sygehusstruktur frem til 2018. Ifølge regeringens sygehusplan skal 3,2 mia. kr. bruges til at udbygge Aalborg Sygehus Syd. Men et enigt regionsråd i Nordjylland kæmper indædt for at overbevise regeringen om, at en udbygning af Aalborg Syd vil medføre voldsomme gener for bl.a. patientbehandlingen, personalet og trafikken. Samtidig er der ifølge regionsrådet mange penge at spare ved at bygge i Aalborg Øst.

1.-kredsnæstformand for DSR, Kreds Nordjylland, Helle Kanstrup, frygter direkte, at det vil få negativ betydning for sygefraværet blandt hendes medlemmer, hvis deres arbejdsplads skal være under konstant ombygning i en årrække.

"Et nyt sygehus i den østlige del af byen vil kunne tages i brug om ca. 10 år. Hvis alle funktioner fra det gamle Sygehus Nord skal samles på én matrikel ved Sygehus Syd og alt tilmed skal renoveres, vil det tage mere end 20 år, før det hele står færdigt. Vi ved fra tidligere ombygningsprojekter på sygehuset, at sygeplejepersonalet bliver mere syge, så længe ombygningerne står på," fortæller Helle Kanstrup. Hun har selv været med til at flytte fra en ældre medicinsk afdeling på Sygehus Nord til et nyt medicinsk afsnit på Sygehus Syd. Alene det at flytte ind i nye omgivelser var nok til at halvere sygefraværet blandt sygeplejerskerne det første år.

Ikke nok med, at sygehuspersonalet kan se frem til at skulle arbejde på en byggeplads med alt, hvad det medfører af kaos og håndværkerstøj i dagligdagen, så vil en samling på Sygehus Syd også medføre parkeringskaos i den del af byen, forudser Helle Kanstrup.

Hun fortæller, at der allerede i dag er stor mangel på parkeringspladser ved Sygehus Syd. "Man skal komme i rigtig god tid, hvis man vil nå at sikre sig en plads. Det er et meget stressende element i hverdagen, hvis man f.eks. kommer kørende fra oplandet og risikerer at komme for sent, fordi man ikke kan komme af med sin bil."

Et spørgsmål om status

Et nyt sygehus i Aalborg Øst tænkes placeret tæt ved professionshøjskolen for sygeplejersker, University College Nordjylland. I samme område finder man også Aalborg Universitet.

"Jeg kan da godt blive bekymret for Aalborg Sygehus' status som universitetshospital, hvis byen og regionen ikke får et nyt sygehus. Den fysiske placering tæt ved både universitet og sygeplejeskole vil være afgørende for forskning og udvikling og ikke mindst for rekruttering til sygeplejefaget," siger Helle Kanstrup.

Sygeplejeskolen i Aalborg har hidtil været den af regionens sygeplejeskoler, der har haft lettest ved at tiltrække studerende.

HER SKAL DE NYE SUPERSYGEHUSE LIGGE

Fremtidens danske sygehusstruktur vil bestå af 18 akutsygehuse plus Rigshospitalet. Hertil kommer tre sygehuse med modificeret akutfunktion (Bornholms Hospital, Sygehus Thy-Mors Thisted og Nykøbing F. Sygehus).

Foreløbig er 16 storsygehuse med fælles akutfunktion placeret på Danmarkskortet, mens man stadig mangler at placere to akutsygehuse i Region Sjælland.

Her kommer sygehusene til at ligge:

Hjørring, Aalborg, Viborg, Randers, Herning, Århus, Horsens, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Odense, Slagelse, Hillerød, Herlev, Hvidovre og Bispebjerg.

Kilde: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Læs også Sygeplejersken flytter ikke automatisk med