Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kun sovepiller til en måned

Søvnløs. Sundhedsstyrelsen har indført skærpede ordinationsregler for sove- og nervemedicin. I dag lyder anbefalingen, at benzodiazepiner ikke skal ordineres hverken pr. telefon eller internet. Patienten skal møde personligt op og bør højst få udleveret sove- og nervemedicin til en måneds forbrug.

Sygeplejersken 2009 nr. 5, s. 21-22

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2009-05-18bFoto: Søren Svendsen

Selvom det er gammel viden, at benzodiazepiner er ekstremt afhængighedsskabende, er det først i de senere år, der for alvor er kommet fokus på problematikken.

Et cirkulære fra Sundhedsstyrelsen lagde tilbage i 2003 op til en kraftig opstramning på området og pålagde landets læger at være tilbageholdende med ordinationen.

I en ny vejledning fra 2007 blev der yderligere strammet op. Ikke mindst i forhold til de ældre medborgere, hvor man hidtil ikke var gået så hårdt til værks med indsatsen. Tesen var, at det alligevel ikke kunne nytte, når folk var så gamle og havde misbrugt medicinen i lang tid.

I 2008 kom også trafikområdet med. Benzodiazepiner har en meget lang halveringstid. Har man taget en sovepille om aftenen, vil den ikke være helt ude af kroppen næste morgen, og det vil i nogle tilfælde svare til promillekørsel.

Derfor anbefales det generelt ikke at køre bil, hvis man er i behandling med medicin i benzodiazepingruppen. Personer i fast længerevarende behandling skal heller ikke længere regne med, at de automatisk kan få fornyet deres kørekort.

Som noget nyt findes også en vejledning i, hvordan lægen bedst trapper patienter ud af et længerevarende forbrug af de nævnte præparater.

Succes med aftrapning

Aftrapningsmodellen er udviklet på baggrund af erfaringer indhøstet i det gamle Ringkøbing Amt. Her har man i mange år haft succes med at trappe borgere ud af misbrug af sove- og nervemedicin. Forbruget af medicinen i den nuværende Region Midtjylland ligger i dag væsentligt under landsgennemsnittet.

Succesen skyldes ikke mindst farmaceut Birgit Toft, der som lægemiddelkonsulent i Ringkøbing i en årrække har beskæftiget sig indgående med problematikken. Birgit Toft er i dag kvalitetsudviklingschef i Region Midtjylland. Senest har hun i en periode været "lånt" ud til Institut for Rationel Farmakoterapi, IRF, hvor hun har udarbejdet en række pjecer om afhængighed af og nedtrapning fra benzodiazepiner. Pjecerne henvender sig til henholdsvis sundhedsarbejdere, læger og patienter.

"Det er vigtigt, at sundhedspersonalet ved, hvordan misbrug af benzodiazepiner ser ud, og hvordan det skal tackles. Det gælder ikke mindst de mange sygeplejersker, som har direkte kontakt til beboerne på plejehjem og borgere i eget hjem. Rigtig mange ordinationer af sovemedicin har en baggrund i, at hjemmesygeplejersken eller sygeplejersken på et plejehjem foreslår, at patienten får noget at sove på. Det har tidligere været praksis at udskrive benzodiazepiner i store doser, men den kultur er heldigvis på retur," fortæller Birgit Toft.

I dag lyder anbefalingen, at benzodiazepiner ikke skal ordineres hverken pr. telefon eller internet. Patienten skal møde personligt op og bør højst få udleveret sove- og nervemedicin til en måneds forbrug.

Højt forbrug

Selvom forbruget af benzodiazepiner på landsplan er på vej ned, er forbruget stadig alt for højt, siger Birgit Toft. I sidste kvartal af 2008 fik i gennemsnit 78.000 danskere sovemedicin hver dag.

"De fleste af brugerne har ingen gavn af medicinen. Den gør dem tværtimod søvnløse. Problemet med benzodiazepiner er, at effekten ophører efter få ugers brug. Så kræver kroppen mere for at opnå den samme effekt. Samtidig skaber stofgruppen lynhurtigt en afhængighed, der medfører voldsomme abstinenser. Pillerne giver endvidere bivirkninger i form af angst og uro. Det er grunden til, at brugerne havner i en ond spiral og ikke kan komme ud af misbruget ved egen hjælp," fortæller Birgit Toft. Hun siger, at brugerne ikke selv skal forsøge sig med nedtrapning, da de risikerer alvorlige abstinenser.

"Nedtrapningen skal ske langsomt og over tid og under kyndig vejledning af en fagperson," siger hun.

FAKTA OM AFTRAPNING AF BENZODIAZEPINER

Sovemedicin må højst tages i 1-2 uger.
Angstdæmpende medicin må højst tages i fire uger.

Bivirkninger:

  • Svimmelhed
  • Døsighed
  • Hukommelsesbesvær
  • Koncentrationsbesvær.

Brat ophør kan give abstinenser i form af angst, uro og søvnbesvær.

Langsom nedtrapning:

Brugeren får gradvist mindre og mindre medicin. F.eks. fjernes ¼-½ tablet dagligt med ca. to ugers mellemrum. Dermed undgås abstinenser stort set. Når brugeren er nede på ½ tablet i døgnet, kan han/hun stoppe helt.

Du kan læse mere om aftrapning af sovemedicin på:
www.medicinmedfornuft.dk og www.benzo.dk