Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Når opgaveglidning bliver til opgaveflytning

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker. Hovedbudskabet er, at opgaveflytning er en bevidst proces, hvor den opgave, der skal flyttes, er afgrænset og beskrevet, og hvor pengene flyttes til den nye opgaveløser. Artiklen er skrevet på baggrund af en tillidsrepræsentants erfaringer med opgaveflytning inden for psykiatrien i Esbjerg.

Sygeplejersken 2009 nr. 7, s. 52-53

Af:

Kurt Lykke Nielsen, sygeplejerske og tillidsrepræsentant

SY-2009-07-52aNår sygeplejersker skal overtage opgaver, der tidligere hørte under det lægefaglige speciale, er der mange ting at være opmærksom på. Tillidsrepræsentanten spiller her en stor rolle.

Med udgangspunkt i Psykiatrisk Skadestue i Esbjerg, hvor sygeplejerskerne siden 2008 har overtaget lægeopgaver i forbindelse med ukomplicerede afrusnings- og krisepatienter samt patienter med kontakt til Klinik for Skizofreni, præsenterer denne artikel vigtige trin i processen.

En bevidst proces

I modsætning til opgaveglidning er opgaveflytning en bevidst proces, hvor den opgave, der skal flyttes, er afgrænset og beskrevet. Da vore arbejdsopgaver ofte er flettede ind i hinanden, og opgaver ubemærket glider mellem faggrupperne, kræver dette afklaringsarbejde tålmodighed. Der eksisterer ikke en vidensbank, hverken i regi af Dansk Sygeplejeråd eller andre steder, der kan levere en færdig køreplan. En vigtig opgave for mig som tillidsrepræsentant har derfor været at være med til at få defineret, hvad der er lægeopgaver, og hvad der er sygeplejerskeopgaver.

Kroner og øre på opgaverne

Opgaveflytning er dernæst en bevidst proces, hvor pengene flyttes til den nye opgaveløser. Der er ingen grund til at lave et stort besværligt stykke arbejde, hvor der sås forventninger, som senere falder på gulvet pga. pengemangel. Allerede inden arbejdet begynder, skal der derfor aftales, at der skal være lønmidler til de konkrete opgaveflytninger. Og de decentrale lønmidler skal ikke anvendes her.

Hos os blev "kostprisen", altså hvad der reelt bliver sparet i lægelønninger, overført og delt ud på de berørte sygeplejersker, og forhåndsaftalen for sygeplejerskerne omfatter således et funktionstillæg på 19.500 kr. (1.1.2006-kroner). Tillægget er pensionsgivende og beregnet i forhold til en fuldtidsstilling og indgår i beregningen af tillæg, merarbejde mv. Aftalen kan opsiges med tre måneders varsel (1).

Nødvendige trin i processen

Følgende handlinger skal sættes i gang, før opgaveflytningen kan praktiseres:

  • Beskrivelse og afgrænsning af opgaverne, også organisatorisk.
  • Udarbejde instrukser og vejledninger i forhold til de konkrete opgaver.
  • Beskrive den nødvendige sygeplejefaglige kompetence ved opgaveløsningen.
  • Kompetenceafklaring af sygeplejerskerne og vurdering af deres behov for opkvalificering samt den nødvendige faglige ajourføring.
  • En juridisk afklaring via embedslægeinstitutionen, hvilket kræver klarhed i de spørgsmål, der fremsendes til vurdering.
  • Afklaring af snitflader med andre samarbejdspartnere.
  • Værdisætte opgaverne - altså spørgsmålet om, på hvilken måde den enkelte sygeplejerske skal honoreres for opgavevaretagelsen.

Tillidsrepræsentantens rolle

En vigtig opgave for mig som tillidsrepræsentant har været at være med til at definere, hvad der er lægeopgaver, og hvad der er sygeplejerskeopgaver, samt hvilke kompetencer sygeplejerskerne skulle have/opnå for at løse opgaverne. Derudover har forhandlingen om forhåndsaftalen ligget hos mig, og her har jeg haft frie hænder i forhold til kredsen. Det vil sige, at kompetencen er delegeret med en forventning om, at jeg henvender mig, hvis jeg er i tvivl eller har brug for hjælp. At kompetencen er lagt ud lokalt, giver efter min erfaring bedre resultater.

Arbejdet kræver både tålmodighed og mod, da der må indgås kompromiser, og både ledelsen og baglandet (kollegaerne) kan have forskellige og skiftende forståelser i forhold til, hvem der skal varetage opgaven, og hvordan den skal værdisættes. Det har her været vigtigt, at vi er tre erfarne tillidsrepræsentanter i vores lokale TR-netværk, der indbyrdes har et godt samarbejde, hvor vi arbejder med de opgaver, vi er gode til, og støtter hinanden.

Behov for fælles viden

Arbejdet med opgaveflytningen fandt sted sideløbende med flere store organisatoriske ændringer i psykiatrien i Esbjerg, hvilket var medvirkende til, at processen har strakt sig over ca. to år. Selv om processen har været lang, har den også været lærerig og været båret af gensidig respekt mellem ledelse, medarbejdere og tillidsrepræsentant og en fælles vilje til at skabe gode aftaler for alle parter.

Nu er vi i gang - til glæde for sygeplejersker, patienter og de vagthavende læger. Flytningen af opgaverne har skabt bedre kontinuitet i patientforløbene og en ensartet kvalitet i plejen og behandlingen. De knappe lægeressourcer anvendes til de mange andre opgaver i både Psykiatrisk Skadestue og på sygehuset i øvrigt.

Næste udfordring i forbindelse med opgaveflytning bliver at gennemføre samme proces i forbindelse med den ambulante psykiatri. Startskuddet til dette er taget.

Fremover, uanset om lovgivningen ændres, og der kan uddannes kliniske ekspertsygeplejersker, der kan varetage det fulde ansvar for opgaver, der tidligere var lægelige, er det nødvendigt, at vi arbejder på at udveksle dataindsamlingsskemaer og opgavebeskrivelser og opbygger fælles vidensdatabaser. Alle behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang en lægeopgave skal flyttes til sygeplejersker.

Kurt Lykke Nielsen er ansat som distriktssygeplejerske ved Klinik for Skizofreni i Esbjerg, Psykiatrien, Region Syddanmark, og er tillidsrepræsentant samt suppleant for fællestillidsrepræsentanten, Psykiatrien i Esbjerg

Læs også artiklen Opgaveflytning i psykiatrien 

Litteratur

  1. Forhåndsaftale for sygeplejersker ansat på Psykiatrisk Skadestue i Esbjerg vedr. opgaver hos ukomplicerede afrusningspatienter, ukomplicerede krisepatienter og stabiliserende behandlingsforløb ved kendte kroniske patienter, der er indvisiteret i Klinik for Skizofreni - ud fra gældende retningslinjer. Kan rekvireres hos forfatteren.
ENGLISH ABSTRACT

Lykke K. From role-convergence to task-shifting. Sygeplejersken 2009;(7):52-3.

Task shifting between professional groups within the health care sector is high on the agenda throughout Denmark. The article describes experiences from a trade union representative at a psychiatric emergency clinic in Esbjerg, where-since 2008-nurses have taken on medical roles in relation to patients undergoing uncomplicated detoxification, together with crisis patients and patients contacting the Schizophrenia Clinic. The central message is that task shifting is a deliberate process, whereby the task to be shifted is defined and described, and where funding is moved to the new person assigned the task.The staff representative plays a significant role in terms of achieving a successful outcome.

Key words: Task shifting, role convergence, psychiatry, nurses.