Sygeplejersken
Fokus på mænd midt i en kvindekamp
Mandebilleder. Sygeplejerskerne Martin Carlson og Leif Nielsen var begge trætte af det stereotype billede af, at sygeplejen primært er for kvinder. Nu har de lavet en fotoudstilling, der portrætterer 21 mandlige sygeplejersker for at vise, hvor alsidigt et job det er - for begge køn.
Sygeplejersken 2010 nr. 8, s. 28-29
Af:
Mille Dreyer-Kramshøj, journalist
Leif Nielsen (tv.) og Martin Carlson forbereder offentliggørelsen af deres fotoprojekt. 21 mandlige sygeplejersker har fået taget s/h-portrætter af dem selv i en arbejdssituation. Foto: Thomas Tolstrup.
Foråret 2008. To mandlige sygeplejersker står foran Christiansborg med et hav af strejkende fagfæller. Martin Carlson og Leif Nielsen kræver ligesom deres kvindelige kolleger mandeløn for kvindearbejde og råber med på slagordene om ligestilling. Men snakken foran Folketinget mellem de to handler ikke kun om løn. Begge synes, at ligestilling også handler om de manglende mænd i sygeplejen og et opgør mod fordommene om, at sygepleje er et kvindefag.
"Folk har i årevis snakket om, at det er vigtigt, at kvinder bliver ledere og forskere. Når det f.eks. gælder mandlige sygeplejersker, oplever jeg ikke samme interesse. Man synes, det er lidt unaturligt, at mænd kan have lyst til det," fortæller Martin Carlson, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden.
Leif Nielsen, som arbejder på kardiologisk laboratorium i Gentofte, giver ham ret: "Jeg kørte i taxa med en chauffør, der fnøs, at det da var et pigejob, da jeg fortalte, at jeg er sygeplejerske. Det samme spurgte en otteårig meget undrende knægt mig om. Han troede oprigtigt, det kun var et job for kvinder. Det er ret problematisk, hvis fordommene allerede starter i børnehøjde," siger han.
De mener, det er forfejlet at snakke om sygeplejefaget som noget særligt feminint, der kræver specielle kvindelige kompetencer.
"Jeg tror, folk har et underligt billede af, at en sygeplejerske er sådan en lyshåret, yngre kvinde, der kærligt ryster patientens pude. Vi ved jo godt, det ikke er sådan. I det hele taget synes jeg ikke, man kan sige, det er specielt feminint at genoplive folk eller at være med til at standse en kraftig blødning," smiler Leif Nielsen.
Det her er også en sygeplejerske
Martin Carlson og Leif Nielsen blev den dag foran Christiansborg enige om, at de ville fortælle folk, at sygeplejefaget er meget mere end hestehaler og puderystning.
"Vi mener, at den bedste måde at gøre op med det stereotype image, sygeplejersker har, er ved at vise alsidigheden til folk, der ikke kender faget," siger Martin Carlson.
De to sygeplejersker gik i gang med at idéudvikle, og de blev enige om, at de via billeder kunne fortælle, hvor mændene i sygeplejen arbejder, og hvor forskellige de er.
"Folk har let ved at huske billeder, og man kan hurtigt fortælle meget mere end ved f.eks. at skrive en kronik eller et debat-indlæg, der bliver bragt en enkelt gang og glemt igen," forklarer Martin Carlson.
Det blev til billedserien "Mænd kan også være sygeplejersker". I alt 21 meget forskellige portrætter af 21 mænd, som alle har sygeplejen til fælles, men derudover adskiller sig både i alder, fag og holdninger. Hver af de mandlige sygeplejersker fik taget en række billeder fra deres daglige arbejde ledsaget med en kort tekst om deres tanker om faget. Fra Axel, den første mandlige sygeplejerske, som blev uddannet i 1954, til Emil, den sygeplejestuderende, som drømmer om en dag at arbejde inden for psykiatrien.
"Portrætterne skal rykke ved folks fordomme. Vi vil gerne henvende os til dem, som ikke kender sundhedssystemet i forvejen og derfor ikke ved, hvor forskelligt sygeplejerskers arbejde er," siger Leif Nielsen.
Martin Carlson og Leif Nielsen har begge været sygeplejersker i mange år, men de blev alligevel undervejs overraskede over, hvor mangfoldige deres mandlige kolleger er.
"Vi har brugt meget fritid på projektet, men det har også været fantastisk sjovt at få lov til at opleve alle de forskellige ting, de mandlige sygeplejersker laver. En dag fulgte vi f.eks. en af forsvarets sygeplejersker i fuld kampuniform på Vordingborg Kaserne. En anden dag var vi med en mandlig sundhedsplejerske rundt i lokalmiljøet og hilse på børnefamilierne," fortæller Martin Carlson og tilføjer: "Det var fedt at se, at uanset hvor forskellige de var, havde de alle til fælles, at de virkelig var glade for og stolte af deres uddannelse."
Sygeplejerskeportrætter på turné
Godt to år efter idéen blev født, er Leif Nielsen og Martin Carlson nu klar til at præsentere fotoprojektet for offentligheden.
"Vi håber, at vi på sigt kan nå ud til f.eks. uddannelsesinstitutioner, biblioteker og rådhuse, hvor der kommer mange mennesker, som måske ikke kender faget så godt," siger Martin Carlson og fortæller, at de i samarbejde med Kreds Hovedstadens kredsformand Vibeke Westh er i gang med også at undersøge mulighederne for at udstille på Rigshospitalet i sensommeren.
"Selvom det selvfølgelig er sygeplejerskernes eget arbejdssted, kommer der også mange udefrakommende hver dag, som kan have glæde af udstillingen. Jo flere der ser den, jo bedre," smiler han.
Leif Nielsen og Martin Carlson får mulighed for at holde generalprøve på fotoudstillingen til Dansk Sygeplejeråds kongres den 17.-20. maj, hvor et udpluk af billederne vil blive udstillet for første gang. Indtil da kan projektet følges på deres hjemmeside: www.mandligesygeplejersker.dk der også har fået en fanside på internetsiden www.facebook.com.