Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejefilmklassikere gennem 100 år

Sygeplejersken har samlet et udpluk af de største klassikere fra de forskellige æraer.

Sygeplejersken 2011 nr. 12, s. 20-23

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

1920-1960: Den selvopofrende heltinde

Den romantiske og ydmyge heltinde var en af tidens stærkeste trends i film om sygeplejersker, som oftest blev portrætteret i krigsdramaer. I en kortere periode i 1930’erne optrådte sygeplejersker i de klassiske detektivhistorier, hvor de løste krimigåder tit med en kvik bemærkning og en større selvstændighed end krigsfilmenes medsøstre.

SY-2011-12-44a

Night Nurse (1931): Lora Hart

”Ethics, ethics, ethics! That’s all I’ve heard since I’ve been in this business. Isn’t there any humanity in it? Aren’t there any ethics about letting poor little babies be murdered?!”

Foto: All Over Press

Sygeplejersken Lora (Barbara Stanwyck) bliver ansat af den fordrukne og festglade Mrs. Ritchey til at passe hendes to syge børn. Lora opdager, at nogen forsøger at sulte børnene ihjel, men møder modstand, da hun prøver at redde dem. Selvom filmen på premieretidspunktet var kontroversiel, bl.a. fordi Barbara Stanwyck ses i lingeri, er den et tidssvarende billede på, hvordan samtiden opfattede sygepleje og etiske forhold mellem sundhedsvæsen, personale og patienter.

Heltinden Lora er ung og et billede på et spirende oprør mod traditionelle kvinde- og autoritetsroller, men er samtidig i konflikt med de forventninger, der var til sygeplejersker især i forhold til den mandlige lægeautoritet. Hun gør det rette, men stiller ikke spørgsmål, når overlægen f.eks. fortæller hende, at ”en god sygeplejerske er hende, der holder sin kæft”. Den var næppe gået i dag.

Det vidste du (måske) ikke: I filmen er alle læger og sygeplejersker iført mundbind under en operationsscene. Ingen af dem har dog ulejliget sig med at hive det op over næsen.

1960-1985: Opgør mod autoriteterne

De selvopofrende filmsygeplejersker forsvinder helt i perioden. I stedet er den præget af tidens ungdomsoprør, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved autoriteterne, og hvor kvinder ville anerkendes som seksuelle væsener. Det skabte en del film med sygeplejersker som stærke sexsymboler eller symboler på magt.

SY-2011-12-21a

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975): Nurse Ratched

”If Mr. McMurphy doesn’t want to take his medication orally, I’m sure we can arrange that he can have it some other way. But I don’t think that he would like it.” Foto: All Over Press

Den kriminelle McMurphy (Jack Nicholson) snyder sig til en behandlingsdom for at kunne afsone på et psykiatrisk hospital i stedet for i et fængsel. På hospitalet indleder han en magtkamp mod oversygeplejersken Nurse Mildred Ratched (Louise Fletcher), der tyranniserer patienterne med uigennemskuelige regler og psykisk og fysisk tortur. Hun er sadistisk, selvretfærdig, blottet for empati og magtmisbrugende over for patienter såvel som personale, men hun har svært ved at kontrollere den rebelske McMurphy, hvis primære formål bliver at gøre oprør mod hendes autoritet.

Nurse Ratched er filmhistoriens sandsynligvis mest kendte sygeplejerske. Hun ligger på femtepladsen på det amerikanske filminstituts liste over de 50 ondeste filmkarakterer nogensinde, og flere kendte skuespillere som bl.a. Angela Lansbury og Anne Bancroft skulle have takket nej til rollen, fordi de mente, Nurse Ratched var for ond. Rollen gik i stedet til den på daværende tidspunkt forholdsvis ukendte Louise Fletcher, der vandt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation.

Det vidste du (måske) ikke: Mange af statisterne i filmen var under optagelserne indlagte psykiatriske patienter på det hospital, hvor filmen er optaget.

1980-2000: Hjerte rimer på smerte

Romantikken begynder at spire igen i midtfirserne, og filmsygeplejerskerne er mere søde end sexede. Filmene begynder ligesom halvtreds år tidligere igen at vise sygeplejersker som kvinder, der er kaldet og vil ofre sig for deres patienter.

SY-2011-12-22aaThe English Patient (1996): Hana

”Why are you so determined to keep me alive?”

”Because I’m a nurse.”

Foto: All Over Press 

Døende, forbrændt og med hukommelsestab bliver grev Laszlo de Almásy (Ralph Fiennes) plejet af sygeplejersken Hana (Juliette Binoche), efter han er styrtet ned med sit fly. I et kloster i Toscana passer Hana dagligt sin patient, mens han langsomt genvinder hukommelsen og fortæller om sit stormfulde og katastrofale kærlighedsforhold til den gifte kvinde Katherine (Kristin Scott Thomas).

The English Patient er kendt som en af nyere tids største kærlighedshistorier og er blevet kaldt vor tids Casablanca. Juliette Binoche fik en Oscar for rollen som Hana, og filmen modtog samlet ni Oscars bl.a. for bedste film.

Det vidste du (måske) ikke: Filmens producer Saul Zaentz har grund til at overveje at lave flere film om sygeplejersker. I hvert fald har han vundet en Oscar både for The English Patient og One Flew Over the Cuckoo’s Nest, som han producerede godt 20 år tidligere.  

2000- : Sorte sjæle

Selvom der tidligere har været sygeplejersker i 80’erne og 90’ernes horrorfilm, begynder store, amerikanske kassesucceser at bruge sygeplejersker i genren. De fiktive sygeplejersker er oftest handlekraftige heltinder, der bekæmper zombier og monstre, men de optræder også selv som de onde kræfter.

SY-2011-12-23Silent Hill (2006): Dark Nurses/Red Nurse

”U..ah..uuuu..hhahhurggh …. ralle.” Foto: All Over Press

Rose (Radha Mitchell) er adoptivmor til Sharon (Jodelle Ferland), en pige der plages af natlige og mystiske mareridt. For at hjælpe tager Rose datteren til Silent Hill, der er navnet på den by, som hun skriger på i søvne. Bilen forulykker på vej ind i byen, og Rose bliver slået bevidstløs.

Da hun vågner, er Sharon forsvundet, og byen fremstår tåget og surrealistisk. I sin søgen efter datteren opdager Rose, at de begge er en del af en overnaturlig og monstrøs verden, som udspringer af Silent Hills historiske og mørke hemmeligheder. Centralt er bl.a. det lokale hospital, hvor zombielignende sygeplejersker med skalpeller og jernrør huserer, og hvor en sygeplejerske engang blev skamferet af mørke kræfter.