Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Medindflydelse skaber bedre balance for skifteholdet

Skifteholdsarbejde giver udfordringer i privatlivet. Medindflydelse på vagtplanen kan have en positiv effekt på balancen mellem privatliv og arbejdsliv, mener arbejdslivsforsker Karen Albertsen.

Sygeplejersken 2011 nr. 17, s. 38-39

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

Når din mand kommer hjem fra arbejde, er du selv lige taget af sted. Og når du kommer hjem igen, sover både han og børnene. Risikoen for konflikter på hjemmefronten er højere for sygeplejersker, der arbejder i skiftehold end for andre.

Det forklarer arbejdslivsforsker Karen Albertsen, der bl.a. har forsket i balancen mellem arbejde og privatliv og psykisk arbejdsmiljø. 

Både i forhold til partner, børn, venner og fritidsinteresser skaber skifteholdsarbejde udfordringer. Mindre børn kræver f.eks. en meget rytmisk dagligdag med faste spise- og sengetider. Det kan være svært at leve op til, når man skal arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet. Ligesom det kan være svært at få tid til nærvær og intimitet med sin partner eller til korsang hver mandag aften. På Aalborg Sygehus har de f.eks. indført systemet ”MinTid” til vagtplanlægning, som giver medarbejdere 100 pct. medindflydelse på, hvornår de vil arbejde og holde fri.

”Generelt peger undersøgelser på, at medindflydelse har en positiv effekt på balancen mellem arbejdsliv og privatliv, fordi man netop har muligheden for at planlægge sig ud af arbejde, der i forhold til privatlivet ligger uhensigtsmæssigt,” forklarer Karen Albertsen.

Medarbejdere med et privatliv

Medindflydelse på vagtplanlægningen er ikke kun godt for privatlivet. Det er også med til at skabe bedre trivsel på arbejdspladsen, fordi ønsker bliver imødekommet.

Karen Albertsen fremhæver dog, at det er begrænset, hvad sygeplejersker i skiftehold kan gøre i forhold til privatlivet. Især hvis de ikke har indflydelse på arbejdstiden. Hendes bedste råd er alligevel, at de skal planlægge deres tid i det omfang, de kan.

”Medindflydelse løser ikke alting, for der er jo nogle, der skal arbejde om natten og om aftenen, men man kan forsøge at være opmærksom på, hvilke behov man har i sin fritid, og så prioritere at få dem opfyldt,” siger hun og tilføjer, at øget indflydelse på arbejdstiderne fremmer medarbejdernes ansvarlighed.

”Hvis man har en fornemmelse af, at der bliver taget hensyn til ens egne behov, så tager man også selv hensyn til helheden og ansvar for, at planen hænger sammen.”

Hvis arbejdspladsen derimod bruger vagtplanlægningssystemer til primært at opfylde arbejdspladsens behov for arbejdskraft, så er det ikke sikkert, at det har samme positive effekt på balancen mellem privatliv og arbejde.

”Det handler i høj grad om arbejdspladsens rummelighed og indstilling til, at de ansatte er hele mennesker med et privatliv og ikke kun arbejdskraft,” siger Karen Albertsen.

I løbet af efteråret kommer resultaterne fra forskningsprojektet ”Prioriteret arbejdstid”, der bl.a. undersøger, hvordan arbejdspladser bedst implementerer systemer, der giver medarbejdere i skiftehold øget indflydelse på planlægning af arbejdstiden. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø udfører projektet i samarbejde med RUC og TeamArbejdsliv. Aalborg Sygehus deltager bl.a. i undersøgelsen.

Læs mere: Vagtplanen passer til familielivet