Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs denne måneds boganmeldelser her

Sygeplejersken 2011 nr. 20, s. 28-29

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Motion under hæmodialyse gavner patienten 

Karin Dollerup, Karina Kjærsgaard Jensen, Hanne Agnholt, Edith Mark

Sengecykling som livsudfoldelse i sidste etape.

Et kvalitativt forskningsprojekt omhandlende kroniske hæmodialysepatienters

oplevelse af sengecykling under

dialysebehandling.
Aalborg Sygehus 2011
Rapporten kan rekvireres på kram-dialyse@rn.dk

SY-2011-20-28aAlle, der har arbejdet med dialysepatienter, ved, at de ofte fire timer, hæmodialysebehandlingen varer, typisk foregår stillesiddende eller liggende, og at mange patienter oplever behandlingstiden som
lang.

Det er derfor oplagt at udnytte de fire timer til noget konstruktivt. Hvorfor ikke bruge tiden på at gøre noget af det, der ikke altid er overskud til i hverdagen?

Det er netop det, bogen ”Sengecykling som livsudfoldelse i sidste etape” handler om.

Bogen bygger på et mindre sygeplejefagligt forskningsprojekt og tager udgangspunkt i ældre hæmodialysepatienters oplevelser af motion, og hvordan motion i form af sengecykling under dialyse kan være med til at fremme patienternes fysiske tilstand generelt og i nogen grad være med til at mindske bivirkninger til dialyse.

Bogens titel kan indledningsvis synes lidt misvisende og afslører i første omgang ikke, at bogens emne er sengecykling til den ældre kronisk syge patient i hæmodialyse. Titlen giver dog god mening, når man har læst bogen i sin helhed.

Bogen er generelt letlæselig og systematisk opbygget omkring projektets udformning og fund. Projektets fund bygger dels på fænomenologisk analyse af patientsituationer og oplevelser, og sygeplejefaglige tolkninger heraf.

Studiets validitet er ikke slående, idet studiepopulationen er relativt begrænset (13 patienter deltog), og resultaterne bygger kun på patientoplevelser og ikke på kliniske fund.

Et af de interessante fund, der dog går igen, er, at patienterne oplever, at sengecykling nedsætter bivirkningerne ved behandlingen, og at det, der startede som et dialysestueprojekt, også påvirkede patienterne positivt i deres hverdagsliv.

Alt i alt er det en interessant, hypotesegenererende bog om ældre hæmodialysepatienters mange positive oplevelser ved sengecykling.

Dialysesygeplejersker vil have glæde af at læse den og finde inspiration til at inddrage motion i plejen af hæmodialysepatienter. 

På den måde vil undersøgelsens resultater måske være med til at optimere plejen af hæmodialysepatienter landet over.

Af Camilla Ulrich Hess, sygeplejerske, Afdeling YD, Hæmodialysen, Odense Universitetshospital.

En buket blandede bebrejdelser

 Arne Rolighed

Sundhedsvæsenets værdier under pres. Udfordringer og dilemmaer

Munksgaard Danmark 2011
166 sider – 168 kr.

SY-2011-20-28bEn kærlig opfordring til at værne om et velfunderet sundhedsvæsen kalder Arne Rolighed sin lille bog, men det kan godt være lidt svært at vide, hvem den opfordring er rettet til.

 
Hvis den er rettet til lægerne, skulle Rolighed nok have undgået at svælge i lægefejl og at gøre sig munter over, at lægernes foretrukne rødvin er den gratis fra medicinalindustrien. Hvis den er rettet til politikerne, ville det have været klogt at have meget mere præcise kildeangivelser og bedre modeller.

Flere af de udvalgte tabeller rejser flere spørgsmål, end de giver svar. Hvis den er rettet til patienterne, altså os alle sammen, skulle det politiske budskab have været skåret klarere ud. Som det er, retter formaningerne sig ingen specifikke steder hen. Ud over at vi skal bibeholde den gratis, og dermed lige og frie, lægehjælp, er det derfor lidt svært at indfange, hvilke værdier det er, Rolighed forsøger at stå vagt omkring.

Dog vil han gerne forhindre, at ”akademisk begrebseksercits” (i skikkelse af cand.cur., ph.d. og diplomuddannelser) overskygger de varme hjerter med kølige hjerner og bygger barrierer for det ”ægte møde”.

Hvorfor den belæste skulle have mere besvær med at vise patienten empati end andre, melder historien ikke noget om, så det må være en underliggende tro på naturens uspolerede døtre (læs sygeplejersker!), der spøger i forfatterens fantasi.

Rolighed opdeler sundhedsvæsenets moderne udvikling i tre epoker. I efterkrigsårene var den styret af lægerne og præget af ekspansion både økonomisk og teknologisk. Efter 1982 overtog politikerne, og deres periode kan karakteriseres som bureaukratisk styret og økonomisk stabil. I den sidste periode, fra ca. år 2000, er det efterspørgslen eller markedet, der dikterer omfanget af sundhedsydelser, og patienten er ”konge”. Måske en påstand, en del patienter vil have svært ved at være enige i.

Det hele munder ud i en lidt vag opfordring til at kombinere rammestyring og præstationsstyring ved hjælp af forhandling og kontraktstyring samt den dertil nødvendige ærlighed. Bogen præsenteres som et udkomme af de tanker og erfaringer, som 25 år i sundhedssektoren har sedimenteret i forfatteren. Der, hvor den er klarest, er den bedst, som i afsnittet om hvor meget medicin der indtages af ældre, og i oplistning af myter der har præget og stadig præger opfattelsen af det danske sundhedsvæsen.

Af Karen Ellen Spannow, sygeplejerske og etnograf.

Når retningen på livet ændres

Barbro Lennéer Axelson

TAB

Om sorg og livsændring

Hans Reitzels Forlag 2011
304 sider – 298 kr.

SY-2011-20-29Det eneste, der er forudsigeligt i vores liv, er en lang række af forandringer. Mange af dem er uønskede. En del af dem indebærer smertefulde tab. Livets retning kan blive ændret på et øjeblik og uden varsel.

Vi kan miste ikke bare nære og kære personer, men også vores helbred, vores arbejde, økonomisk tryghed, vores selvfølelse, synet, hukommelsen, vores livslyst, drømme og idealer.

Barbro Lennéer Axelson beskriver med humor og megen varme menneskers hverdagsproblemer i et psykosocialt perspektiv, det vil sige, at hun rummer både den ramtes indre psykiske og ydre sociale virkelighed.

Bogen formidler viden om baggrund, dynamik og forløb i forbindelse med forskellige slags tab. En konklusion fra de sidste 15 års sorgforskning er, at menneskers sorgreaktioner udviser en større mangfoldighed, end man tidligere har vidst, menneskers sorgforløb ser med andre ord meget forskellige ud.

Vi præsenteres bl.a. for en nyere teori om sorgbearbejdning, der beskriver, hvordan den sørgende pendler mellem to mere eller mindre samtidigt forløbende copingprocesser.

Mennesker i sorg pendler mellem på den ene side optagethed af selve tabet og sorgfølelserne og på den anden side arbejdet med at bygge den indre og ydre tilværelse op på ny. Modellen erstatter i stigende grad Johan Cullbergs tidligere velkendte krisestadiemodel.

Derudover beskriver bogen indholdet i forskellige former for både professionel hjælp og såkaldt netværksstøtte, som ydes af omgivelserne i forbindelse med krise og sorg. Den er meget konkret omkring intervention og støtte, og der er mange referencer til teoretikere og undersøgelser.

I sin helhed giver bogen et unikt indblik i den aktuelle forskning og viden inden for området krise, sorg og livsændring, alt sammen belyst med talrige eksempler.

Jeg kan varmt anbefale denne bog. Den fortjener stor udbredelse blandt sygeplejersker og sygeplejestuderende.

Af Lena Poulsen,sygeplejerske.

KORT NYT OM BØGER

Astas himmel

Anette Vinther Jensen, Kamilla Ruus

Ørnens Forlag 2011

48 sider – 138 kr.

Bogen handler om børns opfattelse af og forhold til døden illustreret gennem drengen Elias, som har mistet sin lillesøster Asta. Den er egnet til højtlæsning og samtale om døden.

Bogens forfattere er begge sygeplejersker.

Zornig – vrede er mit mellemnavn

Lisbeth Zornig Andersen

Gyldendal 2011.

210 sider – 299,95 kr.

Formanden for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, inviterer læseren

på en rejse til Underdanmark. Her er seksuelle overgreb, misbrug, vold,

værtshusbesøg, børnehjem og multiple svigt en del af opvæksten.

Forfatteren viklede sig med gode menneskers hjælp ud af moradset, tog en akademisk uddannelse og lever i dag

et almindeligt familieliv.