Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hvordan forebygger vi korrekt dyb venetrombose gennem mobilisering?

Litteraturgennemgang giver ikke basis for anbefalinger om, hvornår, hvor meget og hvordan patienter bør mobiliseres for at forebygge dyb venetrombose.

Sygeplejersken 2011 nr. 21, s. 70

Af:

Jonna Gintberg, sygeplejerske, cand.pæd.soc.,

Iben Beyer Sørensen, fysioterapeut

En tværfaglig gruppe bestående af fysioterapeuter, ergoterapeut og sygeplejersker samarbejdede om udvikling af en evidensbaseret klinisk retningslinje for tidlig mobilisering. Gruppens erfaringer fra daglig klinisk praksis var gentagne patientforløb med hyppigt forekommende komplikationer, som f.eks. dyb venetrombose (DVT) hos indlagte og ofte immobiliserede patienter. Desuden havde den en teoretisk viden om, at DVT rammer en stor del af de indlagte patienter. Venøs trombose (VT) er den tredjestørste kardiovaskulære sygdom efter akut myokardieinfarkt og apopleksi.

I et større norsk studie fandt man en incidensrate af VT på 1,43 pr. 1.000 personår, hvoraf dyb venetrombose (DVT) udgjorde 0,93 pr. 1.000 personår af de indlagte patienter (1).

Med afsæt i ovenstående viden ønskede vi konkretiseret, hvordan tidlig mobilisering – nemlig hvor tidligt, hvor ofte og hvor meget, f.eks. mobilisering til sengekant, til stående eller gående – kunne iværksættes som et veldokumenteret supplement til medicinsk behandling samt behandling med støttestrømper. Vi ønskede derfor qua en litteratursøgning at afdække, om der var evidens for, hvordan mobiliseringen kan foregå. 

Vi operationaliserede ovenstående kliniske spørgsmål til det fokuserede spørgsmål: ”Kan tidlig mobilisering reducere forekomsten af DVT i underekstremiteterne hos voksne, indlagte patienter?”

Derefter blev der foretaget en litteratursøgning i: PubMed, Cochrane, Embase, Cinahl og Trip. Limits: Voksne +19 år. Sprog: Engelsk, dansk, norsk og svensk. Søgeordene var: Early ambulation, Exercise therapy og DVT. Vi søgte uden tidsbegrænsning. Søgningen resulterede i 515 hits. Abstracts og derudaf 14 artikler blev gennemlæst i henhold til det fokuserede spørgsmål. Ud af disse gav en artikel et muligt svar på mobilisering inden for første præoperative døgn.

Spørgsmålet kan ikke besvares

Artiklen, et kohortestudie, omhandlede 100 patienter, der gennemgik en total knæalloplastik. På trods af at studiet talte for mobilisering mere end 5 meter 2 gange dagligt det første præoperative døgn, kan resultaterne ikke anvendes, da studiet metodisk er utilstrækkeligt beskrevet.

Det er således ikke muligt ud fra den søgte litteratur at besvare det fokuserede spørgsmål og dermed ikke muligt at opstille evidensbaserede anbefalinger. På baggrund af litteraturgennemgangen kan der ikke opstilles anbefalinger for, hvornår, hvor meget og hvordan patienterne bør mobiliseres for at forebygge DVT.

Vi arbejder aktuelt ikke videre med problemstillingen på Århus Universitetshospital, men emnet er fortsat relevant og aktuelt set i såvel et patientperspektiv som i et terapeutisk og et sygeplejeperspektiv. Vi efterlyser derfor, om nogen har viden og eller materiale, der kan gøre os klogere eller her har fundet inspiration til yderligere udforskning af emnet.

Skulle nogen have interesse i at se det fulde skrift om litteratursøgt område, så findes det på: cfkr.dk

Jonna Gintberg Jensen er ansat som klinisk sygeplejespecialist i afdeling MEA, Århus Universitetshospital.

Iben Beyer Sørensen er ansat som klinisk undervisende fysioterapeut ved Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Århus Universitetshospital.
 

Litteratur

  1. Naess IA, Christiansen SC, Romundstad P, Cannegieter SC, Rosendaal FR, Hammerstrom J. Incidence and mortality of venous thrombosis: a population-based study. J Thromb Haemost 2007 Apr;5(4):692-9.