Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ortogeriatri fik antallet af sengedage til at styrtdykke

På OUH Svendborg Sygehus har et tværfagligt ortogeriatrisk sengeafsnit halveret antallet af sengedage pr. patient. De ældre patienter med hoftenære brud oplever behandlingsforløbene som gode, og det meste personale sætter nu også pris på arbejdet med de komplekse og plejetunge patienter.

Sygeplejersken 2011 nr. 4, s. 32-33

Af:

Christina Sommer, journalist

SY-2011-04-33abIllustration: Lars Andersen

Ældre mennesker og hoftenære brud er en dårlig cocktail, som alene i 2008 kostede det danske sundhedsvæsen 3,5 mia. kr.  På OUH Svendborg Sygehus har de etableret et tværfagligt ortogeriatrisk afsnit, som har halveret antallet af sengedage.

”Vores analyser viser, at afsnittet har optimeret behandlingsforløbet for patienterne på mange områder, og personalet er tilfredse med at arbejde i den nye organisation. Men der er steder, vi stadig kan gøre det bedre,” fortæller projektleder og klinisk afdelingssygeplejerske Bente Jensen, der tidligere arbejdede på Geriatrisk afdeling.

 Her havde personalet længe ønsket at gøre det bedre for de ældre patienter med hoftenære brud. Når afdelingslæge Lars Lindø dengang gik tilsyn på Ortopædkirurgisk afdeling for at visitere patienter til videre behandling, gjorde han sig tanker om, hvordan tilbuddet til de ældre patienter kunne forbedres.

”Efter operationen lå mange bare og ventede, nogle gange længe, før de kunne blive flyttet, og det er meget uhensigtsmæssigt set både fra et økonomisk og helbredsmæssigt synspunkt,” fortæller Lars Lindø, og Bente Jensen supplerer:

”Personalet syntes med rette, det var nogle tunge, komplekse patienter. Foruden frakturen lider patienterne jo ofte af en lang række andre medicinske problemer.”
 

Vellykket kultursammenstød

Idéen til det tværfaglige ortogeriatriske afsnit begyndte at tage form. Den konkrete mulighed opstod i 2007, da Ortopædkirurgisk afdeling skulle nedlægge senge og stillinger. Der blev nedsat en projektgruppe med Bente Jensen i spidsen samt en styregruppe bestående af sygehusets kvalitetschef samt de ledende overlæger og oversygeplejersker fra hhv. ortopædkirurgisk, geriatrisk og rehabiliteringsafdelingerne.

”Vi har hele tiden ment, at arbejdet med at optimere behandlingsforløbet kræver, at der er både ortopædkirurgisk, geriatrisk og terapeutisk viden til stede hele tiden,” fortæller Bente Jensen.

Projektet var som sådan udgiftsneutralt, men krævede en lille opnormering i plejepersonalet for at kunne fungere, og det blev bevilliget i form af en ekstra sygeplejerskestilling. Der blev udviklet et kompetenceudviklingsprogram, så al personale fik dybere indblik i hinandens specialer, samt et patientforløbsprogram, der fortæller, hvilke opgaver læge-, pleje- og terapipersonalet har hvornår i patientforløbet.

”Vi forberedte os grundigt, og det har været medvirkende til, at afsnittet i store træk har kørt godt fra begyndelsen,” siger Bente Jensen.

Afdelingssygeplejerske på Ortopædkirurgisk afdeling, Irene Hansen, var en af dem, der var skeptisk fra starten.

”Jeg har om nogen været modstander af at samle de patienter i én unit. De ville være alt for hårde og tunge for personalet. Men jeg må sige, at det er det bedste, der er sket for dem. De bliver behandlet hurtigere, og vi har sparet flere tusinde kr. i fast vagt,” siger Irene Hansen og henviser til, at mange patienter tidligere udviklede delir i løbet af det første døgn efter operationen, hvilket krævede fast vagt i flere dage.

”Nu bliver deliren fanget i opløbet, og vi er også blevet meget bedre til at fokusere på patienternes mange andre medicinske lidelser.”

Personalet med geriatrisk baggrund sætter også pris på det nye samarbejde, fortæller sygeplejerske Susanne Vogn.

”Hvor vi nok fokuserer mere på den hele patient, har samarbejdet gjort mig meget klogere på planlægning og effektivitet,” siger Susanne Vogn, som også fremhæver konsultationsstuegangene, som typisk finder sted en-to dage efter, at patienten er blevet opereret, fortæller Bente Jensen.

”Her deltager patienten, evt. pårørende, læge, plejepersonalet og terapeuter, og formålet er bl.a. at få afstemt forventninger og mål med indlæggelsen og informere om status for genoptræning og udskrivelseskriterier. Og vores erfaringer er bl.a., at stuegangen inddrager patienten og de pårørende på en måde, der gør dem trygge og får dem til at tage mere ansvar for patientens helbred,” siger Bente Jensen.
 

Sparede sengedage

Afsnittet blev undervejs tildelt MTV-midler fra Region Syddanmark, så der blev råd til at analysere og sammenligne en gruppe patientforløb før og efter det ortogeriatriske afsnit. Og især det gennemsnitlige sengedagsforbrug pr. patient taler sit eget sprog, da det røg ned fra 17,5 til 11,3 dage, svarende til en samlet besparelse på 1.388 sengepladser.

Antallet af genindlæggelser steg dog som forventet en smule, men renset for dem, er antallet af sparede sengedage 1.290, hvilket kan omsættes til behandling af yderligere 114 patienter og en øget DGR-indtjening på 10,5 mio. kr. eller en besparelse på ca. 400.000 kr.

Sengedagsforbruget pr. patient i december 2010 var nu 8,3, og det gavner foruden økonomien også patienterne. 30-dages-mortaliteten er faldet en smule, fra 11,3 til 9,8 pct., og nu screenes alle patienter fast for osteoporose, så antallet af patienter i behandling med minimum kalk og D-vitamin ved udskrivelsen er steget fra 84 til 97 pct.

Men der er stadig plads til forbedringer f.eks. i forhold til patienternes ernæringstilstand. Og andre udfordringer lurer også i form af en snarlig flytning, når den nye akutmodtagelse på sygehuset står færdig, efter planen i september 2011.

”Organiseringen af det her afsnit har altid været en historie i sig selv, og selvom det tværfaglige samarbejde kører godt, er det også stadig en stor udfordring at holde personalet opdateret i begge specialer hele tiden,” siger Bente Jensen.

Udfordringen

Afdelingen: Ortogeriatrisk afsnit OUH Svendborg Sygehus.

Udfordringen: Ældre patienter (70+) i behandling for hoftenære brud på Ortopædkirurgisk afdeling skulle ofte vente for længe på at få den rette videre behandling og genoptræning.

Det gjorde de: Etablerede et tværfagligt ortogeriatrisk sengeafsnit og indførte bl.a. konsultationsstuegang og et patientforløbsprogram.

Det har de opnået: Halveret antallet af sengedage pr. patient fra 17,5 til 8,3. Både patienter, pårørende og personalet er tilfredse. 

Det er de stolte af: At det, der begyndte som et projekt i 2007, nu er en del af den daglige drift.   

Det slås de stadig med: Sammensmeltningen af de to specialer har været en af de store knaster, og det er stadig en stor udfordring at holde begge specialer fagligt opdateret i afsnittet.