Sygeplejersken
5 faglige minutter: Tankepolitiet trænger til talentudvikling
Tidligere kunne jeg bare fortælle løst og fast om mit arbejde. Nu skal jeg stå til regnskab for det samlede danske sundhedsvæsen.
Sygeplejersken 2011 nr. 9, s. 30
Af:
Kirsten Dalby Rasmussen, sygeplejerske, SD i uddannelse og undervisning, cand.pæd., underviser på Professionshøjskolen Metropol
Min dejlige faster Else på 85 år har fået sig en spritny laptop. At det ikke er sket tidligere, skyldes udelukkende en ny kæreste, som hun traf en lun sommeraften på et lokalt partimøde i Venstre. Nyforelskelse er en tidsrøver uanset alder. Men stille og roligt blev der plads til andet i hendes liv.
E-mails erstattede hurtigt telefonen, og så begyndte faster Else at ”gå til computer” henne på biblioteket hver fredag formiddag. Her lærte hun desværre at google. Tidligere kunne jeg bare fortælle løst og fast om mit arbejde. Nu skal jeg stå til regnskab for det samlede danske sundhedsvæsen.
Den nye kæreste er nemlig også af ældre dato. Han skulle igennem en hofteoperation. Faster googlede flittigt på udvalgte hospitaler. Det affødte imidlertid en sand byge af spørgsmål. F.eks. fandt hun følgende på en hjemmeside: ”Når færre medarbejdere skal løse de samme opgaver til bedre kvalitet inden for smalle økonomiske rammer, er forudsætningen et kompetenceløft af medarbejderne.”
”Betyder det, at kirurgen skal fyres eller forfremmes?” spørger en forundret faster Else. Jeg blev hende svar skyldig, men kunne dog oplyse, at ordet fyring udelukkende eksisterer i Retskrivningsordbogen. Nu hedder det: tilpasninger i forhold til opgaveglidning.
På en anden hjemmeside googlede faster: ”Vi akkrediteres efter danske og internationale standarder og arbejder innovativt og interprofessionelt. Værdibaseret ledelse initierer forpligtende samarbejde og dialogbaserede aftaler.”
”Mon de overhovedet kan operere hofter?” spørger hun. Jeg måtte igen melde pas.
”Men prøv at google patientsikkerhed,” foreslog jeg. Skidt idé. Spørgsmålene ville ingen ende tage: ”Hvad betyder ”utilsigtede hændelser”? Hvorfor kalder I det ikke bare fejl? Eller skal I også indberette, når noget går over al forventning? Og den ansvarlige er risikomanager, hvad er det?” Atter kom jeg til kort.
Skuffelsen over min manglende indsigt i det danske sundhedsvæsen lyste ud af faster Else. Stærkt på vej til at fremstå som totalt imbecil måtte jeg gribe ud efter et halmstrå. ”Prøv at google New Public Management eller bare NPM,” foreslog jeg faster. ”Så vidt jeg husker, er det noget med modernisering af velfærdsstaten, økonomisk effektivitet, nødvendig kontrol af dovne offentligt ansatte, fast ledelse, kontrakter og nye begreber.” Faster Elses humør og min agtelse steg kendeligt. Endelig begreber, hun værdsætter og genkender fra partimøderne.
Næste gang jeg besøger faster Else, hører jeg intet om NPM. I stedet fortæller faster ivrigt om George Orwells bog ”1984” – den om ”Big Brother” og ”tankepolitiet”. De har lige genlæst den i læseklubben. Faster Else læser højt: ”Formålet med Nysprog var ikke blot at skabe et udtryksmiddel for politiske tanker, men også at gøre enhver anden form for tænkning umulig. Når Nysprog var slået igennem og Gammelsprog glemt, var det meningen, at det skulle være umuligt at tænke en kættersk tanke. Nysprog var dels en konstruktion af nye ord, men først og fremmest en afskaffelse af uønskede ord.”
”Meget rammende, faster Else, men mener du for alvor, at en roman skrevet for over 60 år siden er inspirationskilde for nutidens sundhedsvæsen?” måtte jeg spørge.
Tavshed – men kun et øjeblik.
”Jeres ”tankepoliti” trænger ganske enkelt til en solid gang talentudvikling,” fastslår faster Else med en eftertænksom mine.
”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.