Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Slut med "dem” og "os”

I Akut Døgntilbud i Psykiatriens Hus i Silkeborg arbejder medarbejdere fra region og kommune side om side. Man har taget det bedste fra to verdener og skabt et nyt fælles sprog.

Sygeplejersken 2012 nr. 14, s. 39-40

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2012-14-41aFoto: iStock

Det er ikke længere “dem” i kommunen og “os” i regionen.

I dag omtaler personalet i det akutte psykiatriske døgntilbud i Silkeborg hinanden med et “vi”, selvom de har hver sin arbejdsgiver. Nemlig hhv. Silkeborg Kommune og Region Midtjylland.

Akut Døgntilbud blev etableret for tre år siden og er en del af Psykiatriens Hus i Silkeborg. Psykiatriens Hus er et epokegørende samarbejde, hvor Region Midtjyllands behandlingspsykiatri er integreret med dele af Silkeborg Kommunes tilbud på det socialpsykiatriske område. Samarbejdet opstod som en konsekvens af, at sengeafsnittet i Regionspsykiatrien i Silkeborg i 2009 skulle nedlægges.

Det overordnede formål har været at skabe et alternativ til traditionel indlæggelse. Et andet mål har været at sikre sammenhæng mellem de to sektorer og forebygge, at patienterne falder ned mellem to stole.

Psykiatriens Hus rykkede i marts i år ind i et nybygget hus i Silkeborg og rummer foruden Akut Døgntilbud, bl.a. daghospital, lokalpsykiatri, klinik for OCD og angstlidelser, team for personlighedsforstyrrelser og team for selvmordsforebyggelse.
I Akut Døgntilbud råder regionale og kommunale medarbejdere i dag over hver seks “værelser” til psykisk syge borgere, som har behov for et midlertidigt ophold. Her får sindslidende borgere mulighed for et par dages pusterum og undgår måske ad den vej en indlæggelse/genindlæggelse på psykiatrisk afdeling.

I princippet skal regionens medarbejdere tage sig af de borgere, der har brug for specialiseret observation med det formål at forebygge indlæggelse. Kommunens medarbejdere skal tage sig af de borgere, der har brug for specialiseret omsorg og støtte. I praksis bor man dør om dør og arbejder tæt sammen. Patienterne kan ikke se forskel på, om personalet tilhører behandlingspsykiatrien eller socialpsykiatrien, fortæller områdeleder i socialpsykiatrisk Center, Silkeborg Kommune, sygeplejerske Iben Thulstrup.

“Det er ikke borgeren, der skal flytte sig efter systemet, men systemet, der skal flytte sig efter borgeren. Borgerne kommer ind ad den samme indgangsdør, og de er ligeglade med, hvor behandlingen kommer fra,” siger Iben Thulstrup.

Hvis et sådant samarbejde skal blive en succes, er det imidlertid vigtigt, at personalet taler samme sprog – og tillægger de samme ord den samme betydning. På den baggrund opstod idéen til projekt “Kultursammenføring i Akut Døgntilbud”. I projektet har man bl.a. arbejdet med, hvilken kultur der er grundlæggende for de to sektorer, samt hvilken fælles kultur det er muligt at skabe sammen. Man har specielt interesseret sig for sprogets betydning for samarbejdet mellem behandlingspsykiatri (region) og socialpsykiatri (kommune).

“Vi kommer fra to forskellige paradigmer, to forskellige ledelseslag og skal sammen skabe et tredje fælles lag. Hvis vi vil have en fælles forståelsesramme, må vi tage det bedste fra begge verdener og gøre det til “vores”.  Derfor er én plus én ikke længere to her i huset. 1 + 1 = 3, når vi gør noget sammen,” fortæller Iben Thulstrup.

Man ville også løsrive sig fra den traditionelle sprogbrug.  “Vi ville gerne bruge sproget til at sende et signal om, at vi gør det anderledes i Akut Døgn. Her er man ikke indlagt, og man bor her heller ikke. Vi kunne altså hverken bruge ordene sengestue eller bolig. I stedet kalder vi det et værelse. Borgerne har ophold i et værelse.”

Kreative aftenvagter

Ledende sygeplejerske på Akut Døgn, Bente Pedersen, er ansat i Region Midtjylland og har ansvaret for de seks regionale værelser.

“Det er gennem vores diskussioner på de fælles temadage blevet tydeligt, at sproget både kan forene og adskille. F.eks. er det blevet klart for os, at ordet “visitation” betyder to vidt forskellige ting i henholdsvis region og kommune. I regionen betyder visitation, at psykiatere godkender henvisninger fra praktiserende læger og godkender, at patienten hører til behandlingspsykiatriens målgruppe.

I kommunen betyder visitation derimod, at en sagsbehandler visiterer et tilbud til en borger, ud fra det borgeren vurderes at have ret til, f.eks. bostøtte fire timer om ugen eller ophold i Akut Døgntilbud i to uger,” fortæller Bente Pedersen.

Hun opfordrer sine medarbejdere og kolleger til at bruge hinanden på kryds og tværs af sektorerne.

“Det er vores erfaring, at kreativiteten blomstrer om aftenen. Der skabes flest utraditionelle løsninger på aftenvagterne, hvor der typisk er færre på vagt og man ikke kan isolere sig i “søjler”.

Og nok så vigtigt: Der er sjældent ledere til stede på det tidspunkt af døgnet. Den form for kreativitet vil vi gerne have mere af. Derfor har vi i forbindelse med vores fælles deltagelse i “Psykiatri på Tværs” meldt ud til hele etagen, at vi gerne vil have “mere aften om dagen”, fortæller Bente Pedersen. 

Foreløbige resultater

Projekt kultursammenføring i akut døgntilbud har fået 100.000 kr. fra Psykiatri på Tværs. Projektet har bl.a. omfattet fire fælles temadage og et fremtidsværksted.

Foreløbige resultater

  • Man har skabt et fælles sprog og et fælles ledelseslag.
  • Man har skabt en følelse af en fælles kultur på tværs. Noget man kan kalde for en VI-følelse.
  • Større arbejdsglæde.
  • Patienterne oplever helhed og mærker ikke, om en medarbejder har rødder i den kommunale eller den regionale sektor.