Historisk: Sygeplejerske fik en god ide - kolostomiposen var født

Sygeplejerske fik en god ide - kolostomiposen var født

Dengang

SY-2013-10-16aEn dansk hjemmesygeplejerske, Elise Sørensen, er ophavskvinden til kolostomiposen, som har hjulpet stomiopererede over hele verden og er blevet et stort dansk eksporteventyr for virksomheden Coloplast. 

Elise Sørensens lillesøster Thora fik i 1954 i en alder af 32 år kræft i tyktarmen og blev stomiopereret. For at hjælpe sin søster gik Elise Sørensen i gang med at udvikle et hjælpemiddel, der kunne beskytte mod lugt og lækager. Hun fandt på en engangspose udstyret med et klæbestof, som kunne sættes fast direkte på kroppen uden besværlige forbindinger.

Én af de første kolostomiposer. Den mørke genstand, som er puttet i, skal fremhæve plastikposens omrids. Foto stammer fra Tidsskift for Sygeplejersker nr. 3, 1955.

Men én ting var at have designet og patenteret et produkt, noget andet var at finde en producent, som troede på idéen og var villig til at investere i den. Her kom Johanne og Aage Louis-Hansen ind i billedet. 

Aage Louis-Hansen, som ejede virksomheden Dansk Plastik Emballage, havde fået succes ved at udvikle innovative svejsemetoder, som gjorde, at hans emballage var fuldstændig tæt. Men han havde ingen planer om at fremstille produkter til medikoindustrien, så han var skeptisk, da Elise Sørensen drøftede det med ham første gang. Men hans kone Johanne Louis-Hansen, som var sygeplejerske, forstod potentialet. Hun fik overtalt sin mand til at producere de første 1.000 poser, der blev fremstillet i hånden. 

Kolostomiposen var en succes fra starten, og ordrerne væltede ind. Aage Louis-Hansen etablerede virksomheden Coloplast i 1957, men på det tidspunkt havde firmaets produkter allerede et renommé langt uden for Danmarks grænser. Kun to år efter firmaets start blev mere end to tredjedele af dets produktion eksporteret.

Nu

SY-2013-10-16bI dag står navnet Coloplast på en lang række hjælpemidler og produkter inden for stomi, kontinens, urologi, sår og hudpleje. Med datterselskaber og forhandlere over hele verden er Coloplast en førende leverandør til hospitaler og primærsektoren.

Men den indfølingsevne, som Elise Sørensen havde for sine patienter i 1950’erne, er ifølge firmaets historiefortælling forblevet en væsentlig retningslinje for Coloplasts ansatte.

Elise Sørensen blev af Dansk Sygeplejeråd valgt til Årets Sygeplejerske i 1963. Hun tog imod prisen på psykiatrihospitalet Dianalund, hvor hun var indlagt, fordi hun livet igennem kæmpede med depressioner. Elise Sørensen levede et stille liv på Dianalund frem til sin død i 1977.

Da Aage Louis-Hansen døde i 1966, drev Johanne Louis-Hansen virksomheden videre, indtil sønnen, Niels Peter, trådte til. Han er i dag næstformand i Coloplasts bestyrelse. Johanne Louis-Hansen døde i 2008.

Kolostomiposen, som den ser ud i dag. Både de lukkede og tømbare poser er forsynet med filter i posen, som tillader, at der slipper luft ud, men ikke fugt. Foto : Coloplast

Kilder: www.coloplast.dk og Tidsskrift for sygeplejersker nr. 3/1955.

Se Coloplasts film om Elise Sørensen    

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

sygeplejemuseum%20vinter%20200x200

Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding viser beretningen om sygeplejens historie og sygeplejens betydning for det danske sundhedsvæsen.

Besøg museet og museets hjemmeside

Emneord: 
Historie