Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Farven var mere rød end blå

I anledning af at Kommunehospitalet i København har 150-års jubilæum, har Sygeplejersken talt med tidligere sygeplejelærer Lene Junker, som arbejdede i uddannelsesafdelingen på hospitalet fra 1982-1988.

Sygeplejersken 2013 nr. 11, s. 47

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Læs som PDF - gå til side 47

SY-2013-11-47aa
Foto Christoffer Regild

Lene Junker anråber Sygeplejerskens udsendte fra altanen. Der er flyttekasser, kunst på væggene og keramik i vindueskarmen i lejligheden, som Lene Junker og hendes mand flyttede ind i for en måned siden.

Lene Junker, 66 år, blev sygeplejerske i 1970 i Silkeborg og har siden arbejdet på Kommunehospitalet både i Aarhus og København, Herlev Hospital, Rigshospitalet og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, næsten halvdelen af tiden indenfor det akutte område. Hun arbejdede i 24 år som hygiejnesygeplejerske, heraf de sidste 12 år på Rigshospitalet, hvor hun afsluttede sin karriere i sommeren 2012.

Kommunehospitalet i København betegner Lene Junker som et specielt sted, et moderne sted i gamle rammer med et specielt patientklientel.

Da hun blev ansat, var man bl.a. i gang med at afprøve forskellige former for plejetyngdemålinger. ”Det var et redskab til at dokumentere det, vi lavede og brugte tid på, så andre ville høre på os, og vi kunne få de rigtige normeringer.” 

Hvad var det bedste ved datidens sygepleje?
”På Kommunehospitalet var de fremme i skoene. Sygeplejerskerne var aktive unge mennesker. Man skulle ikke bare sige noget ud i luften, man skulle argumentere for det, man mente og sagde, ellers var der kontant afregning med det samme. Farven var mere rød end blå, og man demonstrerede, hvis man var utilfreds med noget. Der var en god ånd i huset, sygeplejerskerne skulle være dygtige, og det var de også.”

Lene Junker betegner sygeplejeledelsen som meget visionær – der var plads til det hele. Bl.a. fik Lene Junker mulighed for at rejse til Kina i tre uger og holde forelæsninger for kinesiske sygeplejersker og læger, det støttede sygeplejeledelsen hende i.

Hvad var det værste ved datidens sygepleje?
”Vi havde travlt, og vi var flasket op med ansvarlighed. Jeg tænkte meget på sygepleje, også i min fritid. Vi arbejdede begge i sundhedssektoren, og vi havde et ældre ægtepar, som hjalp os med at hente vores børn i børnehave, ellers var det ikke gået.”

Et godt råd til nutidens sygeplejersker?
”Ud over nærvær og indlevelse skal man være dygtig til basal sygepleje, observation, have overblik og et godt klinisk blik. Psykologen Erno Metze, som ofte underviste os dengang, sagde om sygeplejersker, at de har et galop-image, og at de ikke altid løber til noget, men fra noget.

”Vi har så travlt, vi skal lige …, jeg er tilbage om et øjeblik …” osv. Det skal vi nok tænke lidt over.”

Et godt råd til nutidens patient?

”Når vi selv bliver patienter, vil vi spørge lidt mere og bede om lidt mere. Der skal være dialog om min situation, hvis jeg bliver indlagt, og jeg vil have lov til at være kritisk uden at frygte at blive ladt i stikken af den grund.”

En venlig hilsen til en sygeplejestuderende fra dig?

”Man skal være sig selv, være empatisk og kunne sit fag. Så bliver man tryg og kan tage patienten i hånden.”

Læs mere om Kommunehospitalet i Sygeplejersken nr. 49/86. ”Cityhospital for stærkt belastede patienter i stort antal” og i Sygeplejersken nr. 29/87. ”Kommunehospitalet: Ny faglig udvikling kræver flere sygeplejersker”.