Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker skal generere netværk og samarbejde på tværs

Et projekt identificerede de kompetencer, sygeplejersker har brug for, når de skal medvirke til at skabe sammenhængende forløb for patienterne.

Sygeplejersken 2013 nr. 13, s. 69

Af:

Anne Døssing, cand.cur., lektor,

Lene Offersen, sygeplejerske, områdeleder,

Lisbeth Vinge, MPA, oversygeplejerske

Der er aktuelt stor opmærksomhed på at skabe sammenhæng i patientforløb i sundhedsvæsenet, hvorfor der er iværksat en række initiativer, som har til hensigt at understøtte sammenhæng. Men det sammenhængende forløb kan ikke alene opnås via organisatoriske tiltag.

Sygeplejersker er i deres daglige arbejde alle involveret i at skabe forløb, som patienterne skal opleve som sammenhængende. Derfor er det nødvendigt også at interessere sig for, hvad arbejdet med at skabe sammenhængende forløb kræver af kompetence hos den enkelte sygeplejerske.

Det uafklarede behov for kompetenceudvikling blev baggrunden for et udviklingsprojekt med deltagelse af Horsens Kommune, Hospitalsenheden Horsens, og VIA UC.
 

Metode

Projektet tog afsæt i en bred dataindsamling bestående af:

  • Deltagerobservation hos hjemmesygeplejerske, praksissygeplejerske og forløbskoordinator på hospital
  • Fokusgruppeinterview med ledere fra kommune og hospital
  • Sparring med forsker
  • Granskning af evidensbaseret amerikansk uddannelse.

Data blev vurderet individuelt med henblik på at udlede kompetencebehov.
 

Resultater

Projektet viste, at arbejdet med at skabe sammenhængende forløb kræver kompetencer relateret til organisering, samarbejde og medinddragelse af patienter og pårørende.

Det er nødvendigt at have grundig indsigt i organisering, herunder tilbud og vilkår i andre dele af sundhedsvæsenet såvel som formaliserede samarbejdsaftaler samt kompetence til forløbsorganisering og koordinering.

Sygeplejersker må kunne generere netværk og samarbejde på tværs, men skal også kunne inddrage patienter og pårørende i forløbstilrettelæggelsen, så der opnås et partnerskab. Særlige udfordringer for praksissygeplejersken er manglende afklaring af egen rolle i det tværsektorielle forløb. For hjemmesygeplejersken er manglende viden om sygdomsspecifik behandling en særlig udfordring, og for forløbskoordinatoren kræver den nye funktion en stor udviklingsindsats.

På baggrund af de identificerede kompetencebehov er der sammensat et forslag til en fuld diplomuddannelse med fokus på sammenhængende forløb.

For uddybning af metode og resultater henvises til projektrapporten, som er frit tilgængelig.
 

Diskussion

Projektet viste flere udfordringer i relation til sammenhængende patientforløb, hvoraf to vil blive fremhævet. For det første mangler der en begrebsafklaring blandt de involverede praktikere, derfor arbejder man ud fra forskellig forståelse af, hvad sammenhæng i patientforløb vil sige. For det andet er det svært for den enkelte medarbejder at sikre et tværsektorielt samarbejde omkring patientforlø-bet, så længe tiltagene i høj grad er organiseret og forankret i egen sektor.