Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hun sætter krydser for patientsikkerheden

En daglig tjekliste sikrer, at alle patienter i Kardiologisk afsnit M2 i Horsens bliver observeret og screenet som planlagt.

Sygeplejersken 2013 nr. 2, s. 44-45

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2013-02-45aSom erfaren sygeplejerske i afsnittet har sygeplejerske Carina Henriksen rutinerne på rygraden. Alligevel er hun glad for den ekstra sikkerhed, tjeklisten giver. Foto: Kissen Møller Hansen

“Lad mig lige se, om der er mere, jeg skal spørge dig om,” siger sygeplejerske Carina Henriksen et par gange under morgenrunden hos patienterne i gruppe 1.

Papiret, hun konfererer med, er den daglige tjekliste, der sikrer, at patienterne bliver observeret og screenet, som de skal. Alle skal f.eks. ernæringsscreenes ved indlæggelsen, og de patienter, der mangler et kryds på listen, spørger hun nu om højde og vægt.

Ernæringsscreening og MRSA-screening skal kun udføres én gang under indlæggelsen, men andre handlinger på tjeklisten skal udføres én gang om dagen. Det gælder måling af vitale værdier, tryksårsscreening samt pleje af venflon og eventuelle andre katetre.

Da Carina Henriksen mødte kl. 7, kunne hun konstatere, at nattevagten havde målt vitale værdier. Men fordi nattevagten var en afløser, var værdierne ikke ført ind i den elektroniske journal. Det gør Carina Henriksen så, før hun går ud på stuerne for at skylle venflon og samle op på det, der i øvrigt mangler.

“Jeg kan se i dag, at du har fået mere farve i kinderne,” siger hun til Leif Obel på stue 14, mens hun ordner hans venflon. Patienten har haft et længere forløb med ophobning af vand i lungerne efter en hjerteklapoperation. Men nu kan han selv stå op og spise morgenmad, og han vil gerne have et bad. Så da Carina Henriksen sætter sig til computeren efter runden, kan hun score hans tryksårsrisiko som ret begrænset.

SY-2013-02-44aSelv yngre patienter skal ernæringsscreenes, men det er hurtigt gjort med højde og vægt til et BMI og sygeplejerskens observationer af resten. Foto: Kissen Møller Hansen

Ikke kryds for krydsets skyld

Hospitalsenheden Horsens er med i projektet Patientsikkert Sygehus, og afsnit M2 arbejder med adskillige patientsikkerhedspakker: tryksår, højrisikomedicin, AMI m.m. Der er meget, der skal omsættes til daglig praksis, og tjeklisten er et arbejdsredskab, afdelingen har sat sammen på baggrund af pakkerne.

“Vi har den som en lille huskeseddel,” forklarer Carina Henriksen, “for at undgå, at der er noget, der glipper på grund af travlhed.”

Listen blev taget i brug for et par måneder siden, fordi afdelingen kunne se, at det haltede lidt på nogle områder. F.eks. med at få givet patienterne visitkort med navn og telefonnummer på deres kontaktsygeplejerske.

Et kryds på listen er ikke dokumentation, det foregår bagefter i patientens elektroniske journal.

“Og man kan godt sige, at vi har meget administration og meget afkrydsning,” siger Carina Henriksen. “Men jeg sætter ikke krydser for krydsernes skyld. Jeg sætter krydset for at sikre, at min patient ikke har en ernæringsmæssig risiko. At han har fået sin venflon skyllet igennem osv.” 

Din bedste oplevelse med en patient den sidste uge?

“Her i weekenden fik vi en akut dårlig patient ind til observation for AMI. Vi fik sat de rigtige behandlinger i gang, han kom af sted til Skejby og fik en stent, og dagen efter kom han retur, tilfreds og glad. Hans smerter var forsvundet, og han følte sig godt informeret.”