Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tværfaglig dynamik i geriatrien

Fokus på kommunikation og teamsamarbejde har bygget bro mellem faggrupper på geriatrisk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Den involverende stuegang har også givet tilfredse patienter.

Sygeplejersken 2014 nr. 1, s. 6

Af:

Annette Hagerup, journalist

”Involverende stuegang” er overskriften på et projekt på Aalborg Universitetshospitals geriatriske afdeling, som både involverer en tværfaglig personalegruppe og patienter og deres pårørende. Formålet har været at forbedre kommunikationen og teamsamarbejdet mellem faggrupperne, fortæller afsnitsledende sygeplejerske, Geriatrisk Speciale, Jette Boilesen.

”Tidligere var kommunikationen på afdelingen mere formel. Man talte typisk kun med de andre faggrupper på planlagte møder, konferencer o.l. I dag er der en langt større dynamik i personalesamarbejdet, hvor man snakker på kryds og tværs af faggrænser,” fortæller Jette Boilesen.

Hun fortæller videre, at både afdelingens sygeplejersker, læger og terapeuter har deltaget i den ”Involverende stuegang” helt fra planlægningsfasen.

Projektet, der har kørt siden påske, indebærer, at patient og pårørende på tredje indlæggelsesdag inviteres til møde med det tværfaglige personale. Mødet munder ud i en plan for det videre forløb, herunder udskrivningen.

Jette Boilesen fortæller, at tidsforbruget til møder og konferencer stort set er uændret i forhold til tidligere. Det er blot tidspunkterne, der er ændret.

Den samlede evaluering af projektet viser, at patienter og pårørende er meget tilfredse med at blive inddraget så tidligt i forløbet og allerede her få sat navn og ansigt på de fagpersoner, der varetager opgaverne.

Som sidegevinst har indsatsen samlet set medvirket til at øge den sociale kapital i afsnittet. Følelsen af retfærdighed og tillid blandt personalet er steget. Det er allerede nu besluttet, at ”Involverende stuegang” skal være et fast tilbud på geriatrisk afdeling i Aalborg.

Projektet er led i et samarbejde om “Relationel koordinering” mellem Aalborg Universitetshospital og Glostrup Hospital, hvor man i 13 projekter har afprøvet nye samarbejds- og kommunikationsmodeller.

Patienten med i alle beslutninger
Også på landets største neurologiske afdeling på Glostrup Hospital har man indført et stuegangskoncept med overskriften:

Den involverende stuegang. Fire sengeafsnit for apopleksipatienter har siden februar 2012 arbejdet med en ny model for stuegang, der betyder, at apopleksienheden har afskaffet læger og sygeplejerskers for-stuegang og tværfaglige konferencer.

I stedet holder man en 30 minutters samtale på et fast tidspunkt hver uge, hvor alle relevante medarbejdere inklusive patient og pårørende er til stede. De forskellige fagpersoner forbereder sig monofagligt inden samtalen, men de mødes ikke på forhånd og udveksler meninger.

Læs temaet om brugerinddragelse i dette nummer af Sygeplejersken.