Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mål blodtrykket korrekt

​Sygeplejersker har et stort medansvar for, at patienter med hypertension er velbehandlede og dermed har mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. En forudsætning er, at alle kender definitionerne på hypertension og ved, hvordan et blodtryk skal måles korrekt.

Sygeplejersken 2014 nr. 11, s. 64

Af:

Anette Sjørslev Christensen, sygeplejerske

Ifølge Hjerteforeningen har 950.000 danskere over 20 år hypertension. Det er ca. hver femte dansker. Af denne store gruppe er der flere end 250.000, der ikke ved, at de har hypertension (1). Anslået mener man, at kun ca. halvdelen af de patienter, der er i behandling, er velbehandlede. De fleste oplever ingen symptomer ved et forhøjet blodtryk, hvorfor mange slet ikke er klar over, at de lever i en risikofyldt tilstand (1).

I forbindelse med mange undersøgelser og behandlinger får patienter målt blodtryk som fast procedure. Proceduren synes for de fleste sygeplejersker almindelig og nem, og mange benytter sig af elektroniske blodtryksapparater.
Men er det så nemt, som det umiddelbart synes at være? Udføres blodtryksmålingen altid korrekt? Hvem har oplært sygeplejersken i at måle blodtryk? Og er sygeplejersken ajourført med nyeste fremgangsmåde? Hvilken konsekvens har det for patienten, hvis den korrekte procedure for blodtryksmåling ikke følges?

Sygeplejersker i et medicinsk ambulatorium blev spurgt, hvordan de måler blodtryk. Her blev det klart, at flere var usikre på, om de udførte blodtryksmåling som anbefalet. En af ambulatoriets sygeplejerskestuderende blev desuden spurgt om viden og oplæring i forhold til blodtryksmåling. Her viste det sig, at oplæringen var individuelt baseret og mængden af teori meget sparsom i den grundlæggende sygeplejelitteratur på sygeplejerskeuddannelsen. I nævnte litteratur fremgik det, at der til trods for, at de fleste sygeplejersker opfatter blodtryksmåling som en enkel procedure, var mange fejlkilder, ringe formel oplæring og manglende viden om både målemetoder og forskellige aspekter ved blodtryksmåling (2).

I den Kardiovaskulære og Metaboliske Forebyggelsesklinik på Odense Universitetshospital møder man ofte patienter, der ved forundersøgelsen oplyser, at de aldrig tidligere har hvilet 5-10 minutter, inden blodtryksmålingen finder sted, hvilket er en af de afgørende forberedelser før korrekt blodtryksmåling (3). I klinikken er der udarbejdet instrukser ud fra Dansk Hypertensionsselskabs anbefalinger.

Nedenfor ses nogle faktorer, som sygeplejersken skal være opmærksom på, når der udføres blodtryksmåling:

  1. Manchetstørrelse
  2. Årsager til at måle på den ene arm frem for på den anden
  3. Hviletid i 5-10 minutter, før målingen finder sted
  4. Ingen samtale før og under blodtryksmålingen. Optimalt anvendes apparatur, hvor patienten sidder alene under målingen
  5. Oftest er det nødvendigt med minimum tre målinger hver gang
  6. Validt (godkendt/kalibreret) apparatur.

Beskrivelse af hele proceduren for korrekt blodtryksmåling findes på www.dahs.dk

Kritisk tilgang

Det er vigtigt at forholde sig kritisk til det anvendte apparatur. Måske ligger der yderligere en udfordring i, at ikke alle sygeplejersker har det rette udstyr til rådighed, når der måles blodtryk. Det handler bl.a. om, hvorvidt apparaturet er testet i forhold til nøjagtighed, og om det er kalibreret regelmæssigt. På Dansk Hypertensionsselskabs hjemmeside finder man oplysninger om selskabets anbefalinger til valg af oscillatoriske manometre (3)

. Sygeplejersken har en væsentlig opgave i at forebygge hjerte-kar-sygdomme, og konsekvensen for patientens sundhedstilstand kan påvirkes i større eller mindre grad, såfremt patienten i flere år får målt et ukorrekt blodtryk. Optimal medicinering med antihypertensiva vil afhænge af korrekte målinger. Det samme gør sig gældende i forhold til sygeplejerskens viden, vurdering og accept af patientens blodtryksværdier. Sygeplejersken har derfor et stort medansvar for, at patienter med hypertension er velbehandlede og dermed har mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Anette Sjørslev Christensen, sygeplejerske.

Litteratur

  1. www.hjerteforeningen.dk > Udgivelser > Film, bøger, foldere og andre udgivelser > Se alle > Gratis foldere > Kend dit Blodtryk
  2. Pedersen S. Sygeplejebogen 1, 2. del, Grundlæggende behov. København: Gads Forlag; 2009.
  3. www.dahs.dk > Guidelines og artikler > 2013 Hypertensionsdiagnostik 2013 – opdatering fra Dansk Hypertensionsselskab