Sygeplejersken
Anmeldelser
Sygeplejersken 2014 nr. 7, s. 30-32
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Magt har mange ansigter
Reidun Norvoll (red.)
Samfunn og psykisk helse
Samfunnsvitenskapelige perspektiver
Gyldendal Akademisk 2013
384 sider – 445 n.kr.
Med denne bog præsenterer Norvoll et spændende bud på et samfundsvidenskabeligt forskningsperspektiv på det psykiske helsefelt, der giver ny viden indenfor psykisk helse.
Forfatterne anvender den nyeste nordiske og internationale forskning på området. Et samfundsmæssigt fokus er aktuelt, og der ses overvejende ens udvikling i de nordiske lande, hvor årtiers politiske intentioner med de-institutionalisering og udlægning af ansvar for behandling og omsorg indenfor både behandlings- og socialpsykiatri organiseres som et helhedstilbud, der i stigende omfang varetages af kommunerne.
Udviklingsprocesserne, og den betydning og virkning de politiske tiltag får for hele feltet, skildres på en interessant og oplysende måde af Helge Ramsdal i kapitel 9. Ramsdal vurderer, at systemet på dette område bliver vanskeligere at beskrive og analysere. Politisk italesættes behandling og pleje i regionerne som et helhedstilbud, der etableres for borgernes velfærd. Imidlertid er helhedstilbuddet ret komplekst, ja nærmest ”grænseløst”, og dermed vanskeligt at styre.
Kapitel 3 udgør et andet væsentligt bidrag skrevet af Reidun Norvoll og Christine Øye, to af Norges førende forskere om magt og tvang indenfor psykisk helse. Det giver anledning til interessante diskussioner af, hvordan pleje og behandling er underlagt en samfundsnorm om adfærdsregulering og styring af grupper af individer.
Magt har mange ansigter og forskellige mål. Magt som styringsredskab regulerer socialt samvær, så alle kan deltage i samværet. Magt sigter på at få viden om hvert menneskes inderste tanker med henblik på at kunne lede og detailstyre hele flokken. Magt kan opleves krænkende og medføre modmagt eller afmagt. Afmagt kan føre til aggressivitet, der igen kan blive mødt med tvang, både juridisk reguleret tvang og mere subtile tvangsformer. Noget, der trænger til yderligere forskning, se kapitel 10.
Magt kan ikke udelukkende betragtes som negativt. Magt er også myndiggørelse, at kunne kontrollere og styre sig selv og at tage ansvaret for eget liv på sig. Etisk og juridisk set må individet kunne magte at være selvstyrende og selvledende.
Jeg har valgt at fremhæve få områder. Nogle kapitler er lidt træge, andre kalder på læsning uden afbrydelse. Bogen er et must for sygeplejersker, som arbejder med psykisk sundhed. Den udgør et væsentligt bidrag på dette område.
Af Nelli Øvre Sørensen, ph.d., forskningslektor, FI-afdelingen UCSJ, Sorø.
Fra problemhåndtering til udviklingsstøtte
Jytte Birk Sørensen
Dig, mig og os – observation og
analyse af kontakt og relationer
Dafolo 2013
208 sider – 345,00 kr.
Bogen har vigtige budskaber til alle, der beskæftiger sig professionelt med omsorg og udviklingsstøtte.
Forfatteren indfører begreberne: Omsorgsgivere og omsorgsafhængige. Omsorgsafhængige kan f.eks. være børn, udviklingshæmmede, demente eller andre, som er afhængige af professionel omsorg.
Bogen er inddelt i tre afsnit, som omhandler henholdsvis at tænke, at observere og at analysere relationelt. I første afsnit gennemgås relationernes betydning for tilknytning og hjerneudvikling samt konsekvenserne af det traditionelle fokus på problemer og problemadfærd.
Det bliver problematiseret, at børn/demente/udviklingshæmmede/andre mennesker beskrives ud fra deres adfærd og løsrevet fra deres relationer, eftersom et problemfokus efterlader fagfolkene omkring personen uden ansvar for de nødvendige forandringer.
Bogen beskriver de afgørende forskelle i problemopfattelse og dermed problemhåndtering, når man i stedet tænker relationelt og dermed i udviklingsstøtte.
I andet afsnit bliver det tydeligt, hvor vigtigt det er, at fagfolk er bevidste om deres mentaliseringer af de personer, der er afhængige af deres omsorg. (Mentalisering: Fokus på mentale tilstande hos en selv og hos andre, især i forbindelse med forklaring af adfærd.) Her bliver videoklip et meget vigtigt redskab, eftersom klippene gør det muligt at forholde sig mere objektivt. Her er parallellen til Kari Martinsens personorienterede professionalisme tydelig. Muligheder for, at billedet bliver en forandringsagent og interventionsmetode, beskrives.
I tredje afsnit gennemgår forfatteren Marte Meo-metoden, som benyttes til at analysere relationelt. Marte Meo har fokus på den omsorgsafhængiges udviklingsbehov, ikke på problemadfærd, og på omsorgsgiverens muligheder for at støtte trivsel og udvikling i dagligdags situationer. Marte Meo-metodens tætte kobling til de nyeste teorier om bl.a. neuro-affektiv udviklingspsykologi bliver nævnt samtidig med teoriens betydning for udvikling af mestring. Her er parallellen til A. Antonovsky oplagt.
Bogen er letlæst, selvom den indeholder solide teoretiske afsnit. Der er mange eksempler, som kan genkendes af de fleste, der beskæftiger sig professionelt med omsorg og udviklingsstøtte/-læring. Den har vigtige budskaber til alle, der beskæftiger sig med mennesker med omsorgs-, trivsels- og udviklingsbehov, hvad enten målgruppen er børn, udviklingshæmmede, demente eller andre i livskriser. Den giver konkrete anvisninger til at guide uden om konflikter og aggression, som belaster både omsorgsgivere og omsorgsafhængige. For de dementes vedkommende kan man sige, at ”Vi forbliver et jeg ved at spejle os i et du.”
Af Lone Tanderup, Marte Meo-terapeut og leder af Sundhedsplejen, Skive Kommune.
Kunstbog udfordrer alderdommen
Palle Fogtdal
Kunst, der gør mig glad
200 kunstværker udvalgt af en
lettere deprim forlægger
Palle Fogtdal 2014
216 sider – 300 kr.
”Det er ikke specielt morsomt at blive gammel, selvom alle siger til mig, at du kan sagtens. Du har penge, du kan spise og drikke, hvad du vil, og rejse, hvorhen du måtte ønske det.”
Sådan starter Palle Fogtdal forordet i sin nye kunstbog. Bogen er skrevet som et opgør med læge Tage Voss’ udsagn om, at alderdom er et helvede. Fogtdal er selv 83 år og føler sig lettere nedtrykt i den livsfase, han kalder alderdommen. Denne tilstand udfordrer han ved at udgive en bog med kunstværker, som gør ham glad, derigennem håber han at kunne gøre mulige læsere glade.
Forfatteren har gennem mange år samlet titusinder af billeder og sorteret dem fra, som ramte noget særligt i ham. Han har i alt udvalgt 200 billeder, som er tematisk placeret parvis overfor hinanden med en personlig tekst til hvert billede. På den måde behandler forfatteren 100 temaer som f.eks. ”Ikke som de andre”, ”Våde drømme” og ”Kvinderne ta’r teten”. De repræsenterede værker varierer mellem anerkendte kunstværker, fotografier, bladtegninger, tegneserier, installationer, hulemalerier, reklamer og design.
Ved at realisere sit projekt og udgive kunstbogen viser Fogtdal, at mennesker højt oppe i alderen ikke nødvendigvis lever et glædesløst og uproduktivt liv, men kontinuerligt er i stand til at udfordre sig selv og deres omgivelser. Netop fordi henvisningen til opgøret med alderdommen er så stærk i forordet og kun sporadisk behandles i billedteksterne i selve bogen, savnes der en diskussion af dette opgør til sidst i bogen. Denne læser blev berørt over og glad af Fogtdals projekt og hilser hans opgør med det gængse syn på alderdommen velkommen.
Af Lotte Evron,sygeplejerske og adjunkt på Professionsskolen Metropol.
Folkeoplysning når den er bedst
Jørgen Husted
Etiske teorier
Hans Reitzels Forlag 2014
280 sider – 300 kr.
”Argumentationen svag – hæv stemmen”. Af og til kan man få indtryk af, at en forelæser eller forfatter efterlever dette i praksis. Men langtfra i denne bog. Her kunne man passende sige: ”Argumentationen stærk – lav stemmeføring”.
Det er en fornøjelse at læse en bog med relativt vanskeligt stof, som er velargumenteret hele vejen igennem. Man kan mærke, at Husted kan sit kram og kender teorierne og hele den filosofiske baggrund. Den lave stemmeføring gør sig gældende på den måde, at han bruger mange billeder og dagligdags eksempler, så man som læser hele tiden er med. Det er folkeoplysning, når den er bedst.
Bogen handler dels om moral, idet den gennemgår kernetemaer som relativisme og subjektivisme, og dels om syv normative etiske teorier med filosofiske svar på, hvordan vi skal leve vores liv. Hvordan skal vi behandle hinanden? Hvordan skal vi leve sammen? De syv teorier er: pligtetik, nytteetik, dyds-etik, kontraktetik, common sense-etik, omsorgsetik og eksistensetik.Hvert kapitel er bygget op, så man kan læse det uafhængigt af de øvrige, hvilket er en gave til underviseren og den studerende.
Er det noget for sygeplejersker? Ja, så afgjort, idet sygepleje er et etisk projekt. Målgruppen for forfatteren er enhver, der vil reflektere seriøst over moralens hvad og hvorfor, og her må alle sygeplejersker melde sig på banen.
Husted har også skrevet bogen ”Etik og værdier i sygeplejen” (anmeldt i Sygeplejersken 2013;12), som er et must for alle sygeplejersker. Nu følger så denne bog, som er en fortsættelse, idet vi her får en dybere og bredere forståelse og viden om de etiske teorier. Er man etiknørd som undertegnede, der synes, at en bog som denne er lige så spændende som en kriminalroman, kan man gå videre og læse Husteds bog fra 2004, hvor de etiske teorier sættes ind i en større filosofihistorisk sammenhæng.
Af Rita Nielsen, klinisk sygeplejespecialist på
Diakonissestiftelsens Hospice i København.
Kort nyt om bøger
Christina Pontoppidan
Gør teksten klar
Principper for klart skriftsprog
Samfundslitteratur 2013
176 sider – 200 kr.
At forberede en tekst, skrive og revidere den – uden at køre sur i skriveprocessen. Hvordan gør man det? Det vil forfatteren gerne formidle i denne lettilgængelige bog, der giver en indføring i skriveprocessens basale principper, sprog, effekt af komma henholdsvis punktum og tekstens pointer. Bogen er spækket med eksempler og øvelser; så man kan ikke lægge den fra sig uden at tænke på genre, skribent, medie og læser. De fire dele indgår i det, forfatteren kalder klarhedens kvadrat. Der bliver brugt tid på at forklare, hvordan formålet med en tekst kan tilpasses hvert af de fire elementer i kvadraten, og det skaber faktisk klarhed.
Bogen er tænkt som en brugsbog og fortjener at blive brugt bl.a. af sygeplejersker og sygeplejestuderende.
Henning Kirk
En kort guide til et langt liv. Sådan bevarer du en skarp hjerne i en stærk krop
Gyldendal 2014
200 sider – 199,95 kr.
Opskriften kommer fra en garvet medspiller i aldringsforskningen, lægen Henning Kirk, som har flere bøger på samvittigheden. Han ønsker at fortælle, hvordan man kan forlænge livet med livskvaliteten i behold. Bogen er meget jordnær, indeholder mange små anekdoter og gode råd og erfaringer krydret med korte klip fra forskningsverdenen, og den er således let at komme igennem for målgruppen, som må være ganske almindelige mennesker, som gerne vil leve sundt, men også godt.
Ulla Dyrløv
Pilot for dit barn
En guide til forældre
Akademisk Forlag 2014
168 sider – 249,95 kr.
Forældre skal styre, lytte og navigere. De skal ikke spørge et spædbarn, hvad det har lyst til, og de skal huske, at børn ikke skal godkende og forstå alt. Det er nogle af rådene i denne bog, der er skrevet af en børnepsykolog. Pilottitlen kommer af forfatterens flyskræk, som har gjort hende bevidst om, at det er piloten, som bestemmer, hvad der er til diskussion, og hvad der ikke er til diskussion. Det lederskab har børn brug for hos deres forældre. De skal tage ansvar, udvise ro og guide børnene, som piloten guider passagererne. Struktur i form af rammer og rutiner kan bl.a. skabes gennem et familieskema, for det giver ro og overskud at have styr på kagedage, hvem der henter og bringer, hvornår far skal til tandlæge, og mor skal til fødselsdag. Og så skal børnene mærke, at der er brug for dem f.eks. gennem små, alderssvarende pligter.
(jb)