Historisk: Skål og glædelig jul i 60’erne og i dag

At dømme efter det lækre julebord på Svendborg Sygehus i 1961 så gik julefrokosten forholdsvis fredeligt for sig. Sygeplejersken har spurgt et par sygeplejersker om deres julefrokosttraditioner for 50 år siden og i dag.

2015-14-historisk1
Caption 
Julefrokost på Svendborg Sygehus i 1961 med sodavand, øl og en lille snaps til silden.

DENGANG

En festlig tid. Sådan husker pr- og it-ansvarlig i Seniorsammenslutningen, Kirsten Frendrup, julefrokosterne for sygeplejersker, sygehjælpere og rengøringspersonale på Operationsafdelingen på Nibe Sygehus, hvor hun var ansat fra 1964-84. 

”De foregik tæt på sygehuset, for der var altid nogle, der havde tilkaldevagt. Der var god mad, og vi medbragte drikkevarerne. Vi havde gaver med og spillede terningspil om pakkerne. Det skete nogle gange, at vi blev tilkaldt til skader, en fødsel eller en operation. Vi kom bare tilbage, når vi var færdige,” siger Kirsten Frendrup, som stadig mødes til julefrokost hvert år med syv fra det gamle slæng.

”Vi havde også i nogle år en tradition med æbleskiver og gløgg sammen med lægerne. En af lægerne kom lidt ekstra sprit i gløggen. Det gav nogle røde kinder. Det foregik i sygehusets kaffestue. På et tidspunkt blev det forbudt,” siger Kirsten Frendrup.

Også formand for Seniorsammenslutningen, Bente Pedersen, kan berette om nogle forhold, der ikke ville gå an i 2015.

”Jeg blev uddannet i 1966. Jeg husker i slutningen af elevtiden på skadestuen, at vi holdt en vældig fest. Patienterne måtte vente, og der var masser af mad, øl og snaps. Alle deltog, både læger og sygeplejersker. Når jeg tænker tilbage, var det ikke just betryggende. På den første afdeling, jeg var på, var det julemiddag med rødvin – der var ingen smalle steder. Det var før, der kom alkoholpolitik,” siger Bente Pedersen.

 

2015-14-historisk2
Caption 
Årets tema var tyrolerfest, da hjemmesygeplejerskerne i Rødovre Kommune holdt julefrokost den 27. november.

NU

Julefrokoster med øl og snaps på bordet hører fortiden til på hospitaler – i hvert fald inde på selve hospitalet. Med indførelsen af alkoholpolitik i 90’erne var det ikke længere tilladt at drikke alkohol på arbejdspladsen. I dag foregår julefrokoster typisk på restaurant ude i byen, fortæller fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aalborg Sygehus, Kirsten Højslet.

”Det var meget sjovere i gamle dage, hvor vi holdt festerne i vores konferencelokaler i kælderen. Der var underholdning med tipskuponer, sange og taler. Det er ikke så nemt at overføre til en restaurant ude i byen,” siger Kirsten Højslet, som er tilknyttet Øre-, næse- og halsafdelingen.

Hjemmesygeplejerskerne har ikke en nær så lang en tradition for julefrokoster som hospitalssygeplejersker, fordi hjemmesygepleje i mange år var en ensom affære.

Det er de dog kommet efter i hjemmeplejen i Rødovre Kommune, hvor personalet hvert år booker lokaler ude i byen til store temafester, som tidligere har budt på fly-tema, gallakoncept og i år et brag af en tyrolerfest.

”Vi går all in på julefrokosten. Det er vigtigt at gøre noget for det psykiske arbejdsmiljø, og det er noget, vi lever højt på længe,” siger hjemmesygeplejerske i Rødovre Kommune, Susanne Street.

Emneord: 
Historie