Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Vær beredt - med eller uden en mursten i lommen

Lommebogen Medicinske Fagudtryk har ligget i sygeplejestuderendes uniformslommer i over hundrede år, og gennem årene har der været brug for større og større lommer i takt med, at bogen er vokset fra 50 til 850 sider. Nu fås den også elektronisk til telefonen.

Sygeplejersken 2015 nr. 4, s. 18

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

HistoriskBøgerne stammer fra hhv. 1926, 1975 og 2015. En uundværlig følgesvend for mange sygeplejestuderende, som ikke lige har ord som disakkaridmalabsorption og pneumomycosis på tungen. Med online-versionen fra 2015 er det endnu nemmere at slå ordene op.
 

Dengang
Abasi, abdomen, abdominalis … ”Medicinske Fagudtryk – en klinisk ordbog med kommentarer” udkom første gang i 1911 i en tynd brun bog på 50 sider, som nemt kunne ligge i lommen. Bogen blev udgivet af Dansk Sygeplejeråd, og prisen var nogle få kroner.

Senere blev bogen udvidet med en fortegnelse over de instrumenter, som bruges ved de almindeligst forekommende operationer, foruden en huskeseddel over de forbindsstoffer, skåle, reagenser og instrumenter, der anvendes ved diagnostiske indgreb på kirurgiske og medicinske afdelinger.

En del af lommebogens sider var holdt ”in blanco” så man selv kunne komme med tilføjelser og rettelser, og i bogens forord var der en opfordring til, at tilføjelserne skulle foretages ”med Blæk, fin Pen og ikke for store Bogstaver”.

I forordet står: ”Forhaabentlig kan denne Instrumentfortegnelse tjene som en Støtte for Hukommelsen – ikke for erfarne Operationssygeplejersker, som næppe vil have den nødig – men for yngre og mindre øvede Assistenter og Elever.”

De medicinske fagudtryk blev flere og flere, og instrumentfortegnelser og forbindsstoffer blev i senere udgaver redigeret ud igen. Dansk Sygeplejeråd indgik et samarbejde med Nyt Nordisk Forlag om udgivelse af bogen.


Nu
Lommebogen er i den nye 2015-udgave stadig designet til at kunne være i en uniformslomme, men med sine 750 gram og et format på 12 x 18 cm fylder den lommen godt op.  Den nye udgave er for første gang både en traditionel bog af papir og et elektronisk opslagsværk, hvor man kan slå ord op på sin smartphone, tablet og computer.

”Den elektroniske udgave har den fordel, at hvis man staver forkert, får man vist nogle forslag. Når der i teksten bliver nævnt andre medicinske fagudtryk, vil der være henvisninger, som man kan trykke på. Søger man på et ord, som ikke findes i bogen, kan man foreslå ordet, og vi kan så tage det med, når vi løbende udvider bogen, hvis det vurderes at være relevant,” fortæller fagredaktør på Nyt Nordisk Forlag An-Magritt Erdal.

Fremover er det altså ikke nødvendigt at have en mursten i lommen, når man vil være beredt med forklaringen på medicinske fagudtryk. Det er muligt at købe årsabonnement til onlineudgaven ved kontakt til Nyt Nordisk Forlag.