Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fokus på sygeplejerskerne i De Hvide Busser

Sygeplejersken 2015 nr. 6, s. 14

Af:

Henrik Boesen, journalist

Hvid-bus
Caption 
Hvid Bus foran Blegdamshospitalet i København, 1945.
Attribution 
Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum
Flere end 17.000 fanger fra tyske koncentrationslejre, først og fremmest danske og norske, blev i de sidste kaotiske måneder af 2. verdenskrig i 1945 fragtet over den dansk-tyske landegrænse og videre til det neutrale Sverige i en blandet samling busser, der i al hast var blevet malet hvide. Med på transporterne var bl.a. danske sygeplejersker, som passede og plejede de ofte meget syge og afkræftede fanger. Sygeplejersker var også blandt det personale, som tog imod fangerne på karantænestationerne i Kruså og Padborg.

Men hvem var de, sygeplejerskerne, chaufførerne, lægerne m.fl., og hvad var deres bevæggrunde for at kaste sig ud i denne for dem selv livsfarlige redningsaktion gennem det sønderskudte Tyskland, hvor voldsomme kamphandlinger endnu fandt sted til lands og i luften? Denne nu 70 år gamle problematik bliver forsøgt afdækket i disse dage med en ny bogudgivelse, to særudstillinger og en ny hjemmeside.

Dagbladet Politikens chefredaktør, historikeren Bo Lidegaard, har netop udgivet bogværket ”Redningsmænd” om menneskerne bag aktionen med de hvide busser, og i næste måned følger Nationalmuseet op med den stort anlagte særudstilling ”De Hvide Busser og medborgerskab”.

Også Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding kan bidrage til historiefortællingen. Museet rummer i arkiverne beretninger og effekter doneret af sygeplejersker, som deltog i aktionen. Flere af disse arkivalier er blevet samlet til en mindre udstilling, som kan ses i museets åbningstid.

Desuden har faglig leder Gunilla Svensmark med udgangspunkt i effekterne skabt en særdeles informativ temahjemmeside: ”Sygeplejerskerne og De Hvide Busser.” Her fortælles sygeplejerskernes indsats gennem personlige beretninger i breve og dagbøger og billeder, og baggrunden for, at redningsaktionen overhovedet kom i stand, opridses.

Læs om de danske sygeplejerskers rolle i redningsaktionen på www.dsr.dk/dshm/dehvidebusser