Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Besøg på hospitalet endte i tumult og verbale trusler

På en sengeafdeling på Slagelse Sygehus opstod der tumult og verbale trusler, da personalet bad en stor gruppe pårørende om at dele sig op af hensyn til de øvrige patienter. Nu overvejer sygehuset, hvordan de kan undgå lignende episoder i fremtiden.

Sygeplejersken 2016 nr. 1, s. 6

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist,

Anne Witthøfft, journalist

Onsdag den 6. januar mødte en gruppe pårørende på 25-30 personer op på en sengeafdeling på Slagelse Sygehus for at sige et sidste farvel til en døende. Personalet bad dem dele sig op i mindre grupper, og et eller andet gik galt. Besøget endte med verbale trusler og tumult, da politiet blev tilkaldt.   

Ifølge fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne, Birgit Lind Pedersen, ønsker sygeplejerskerne på den pågældende sengeafdeling ro og vil ikke udtale sig om episoden.  
Vicedirektør på Slagelse Sygehus, Vagn Bach, fortæller, at episoden har været en ”enorm psykisk belastning” for personalet.

”De havde svært ved at køre hjem efter den vagt, og nogle følte sig utrygge. Derfor arrangerede vi debriefing hos vores arbejdsmiljøteam, og der er aftalt et videre forløb med psykologhjælp gruppevis og efter behov individuelt,” siger han.

Vil se på kommunikationen

Han fortæller også, at episoden giver anledning til at overveje, hvordan personalet kommunikerer med pårørende. 

”Vi skal se på, om vi kunne have gjort noget anderledes i vores kommunikation, så vi kan undgå lignende episoder. Slagelse Sygehus ligger spredt på grunden, så vi kan ikke lukke sygehuset af, og det ønsker vi heller ikke. Men vi vil overveje, om vi skal forklare vores regler lidt tydeligere, f.eks. skrive på dørene, at der kun kan være fem-seks pårørende ad gangen af hensyn til de øvrige patienter,” siger Vagn Bach.  

En af de pårørende er blevet meldt til politiet for trusler om vold. Sagen fik stor omtale i medierne i starten af januar. 

Udtryk for mistillid til offentlig sektor 

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, mener, at episoden i Slagelse er udtryk for en voksende mistillid til den offentlige sektor.

”Vi har efterhånden fået mishandlet den offentlige sektor og sundhedsvæsenet så meget, at en stor del af befolkningen har mistet tilliden til de offentlige institutioner. Det er selvfølgelig på ingen måde acceptabelt, at man griber til truende og voldelige metoder. Men det er et udtryk for, at patienter og pårørende ikke har tillid til sygeplejerskernes faglige vurdering, og derfor bliver de aggressive,” siger hun.

I kølvandet på episoden på Slagelse Sygehus skrev justitsminister Søren Pind (V) på Twitter, at han ikke vil acceptere en adfærd som den i Slagelse. 

”Vi kommer til at skærpe straffen for den form for trusler og pøbeladfærd. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i det,” lød det. 

Søren Pind er på vej med en såkaldt Respektpakke, som skal slå hårdere ned på de personer, der truer offentligt ansatte. Men hårdere straffe er ikke det, der skal til for at løse problemet, mener Dorte Steenberg.

Hun siger: ”Det her er et problem, der har så stort et omfang, at det kan vi ikke komme til livs ved at sætte strafferammen op. I stedet er der brug for, at politikerne går forrest og værner om vores sundhedsvæsen ved at vise anerkendelse og respekt for det og for sygeplejerskerne.”