Det er vores sommerhus

Vesterhavet kalder, når tre generationer af familien Fjord Grubbe skal vælge feriemål. Favoritten er Dansk Sygeplejeråds gamle pensionat i Løkken, der nu er 11 moderne ferieboliger. Her falder man i snak med andre sygeplejersker, og det fællesskab giver noget, som andre sommerhuse ikke kan.
Foto: Cathrine Ertmann

"Mere bade, mere bade," ivrer familiens yngste, Pixie Marie Grubbe på to år, imens Vesterhavet endnu drypper fra hendes lyse krøller, og den lille krop ryster af kulde. Hun ved godt, hvad hun elsker mest ved at være på ferie i Løkken. Oppe på stranden står mormor klar med håndklæde og en krammer til at få varmen på.

Mormor er sygeplejerske Bodil Grubbe. Sammen med sin mand, Bent Fjord, deres døtre Anne Sophie og Sidsel Grubbe og Anne Sophies datter, Pixie Marie, er hun rykket ind i Løkken Feriecenter. Her skal man kun lige træde ud ad døren, før Vesterhavets skumsprøjt næsten kan sætte fregner på næsen.

Det er da også placeringen helt ude i forreste klitrække, der får familien Fjord Grubbe til at vælge Dansk Sygeplejeråds ferieboliger igen og igen. Men økonomi og tilgængelighed spiller også en rolle.

"Prisniveauet er rigtig godt, og vi har været afsted på alle tider af året," siger Bodil Grubbe, og resten af familien supplerer med minder om besøget en januar, hvor de gik i 45 cm centimeter sne på stranden og var lige ved at sne inde, da de skulle hjem.

Pension på deltid, ferie på heltid

Bodil Grubbe er i princippet gået på pension, men hun har stadig 5-6 vagter om måneden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, for hun holder stadig af arbejdet med den særlige patientgruppe, der ofte har lange indlæggelser til genoptræning efter hjerneskader.

"Og så har jeg alt for meget energi til at gå hjemme," siger Bodil Grubbe med et stort grin.

Her i Løkken er der dog skruet helt ned for tempoet, og dagene bliver strakt lange. Familien har ikke noget fast skema, og så alligevel … 

En tur på stranden med badning om formiddagen, den gode frokost med alt det bedste fra det store kolde bord, måske et glas øl og en snaps, en eftermiddagslur eller en times tid med en god bog, det skal der i hvert fald være tid til.

For Bodil Grubbe gælder det, at hun også nyder at møde kollegaer fra hele landet. Det er altid let at falde i snak med en anden sygeplejerske, og det er med til at gøre sommerhusferien endnu bedre.

"Det her er vi fælles om, det er vores hus," siger Bodil Grubbe.

Og fællesskabet er et uforpligtende ét af slagsen, hvor man nemt kommer til at snakke med naboerne, fordi man ikke er uvedkommende, men har noget til fælles allerede fra starten.

At husene kun bliver lejet ud til andre sygeplejersker, er desuden med til, at der bliver passet godt på dem. Det gør det rart at komme igen.

Som at møde en gammel ven

Inde i lejlighed 3 er det tydeligt, at familien føler sig lige så hjemme, som var det deres eget sommerhus. Sidsel Grubbe og Bent Fjord gør frokost klar uden mange ord, og deres hjemmevante dans rundt om hinanden i køkkenet føles hjemlig.

Familien er også kendt i området og kan i flæng udpege "det dér hus, det stod meget længere inde i klitten sidste år" og "den der bunker lå slet ikke på stranden, da vi kom her første gang."

Lange ture på stranden, hvor den vilde og lidt ubarmhjertige natur bliver taget i nærsyn, står højt på familiens liste over det, der skal nås, selv om de ikke skal nå noget.

Det vilde Vesterhav, der adskiller sig så klart fra de andre vande i Danmark, betyder noget helt særligt for de tre generationer. For ældste datter Sidsel Grubbe er Vesterhavet lyden og duften af healing og ro. Noget, hun deler med sin mor.

"Det er simpelthen ren lykke," siger Bodil Grubbe, og man kan se på hende, at det ikke er tomme ord. Hun ser lykkelig ud, når hun strækker armene ud mod havet og med stor sikkerhed proklamerer, at alle burde komme til Vesterhavet og Løkken.

Ro og rødspættefileter

Familien Grubbe prioriterer det lave tempo og den gode mad. De fleste eftermiddage går Bent Fjord ned på stranden, når kutterne kommer ind med den friske fangst, der bestemmer aftenens menu. Rødspættefileter står i højeste kurs.

"Med nye kartofler, persillesovs og en lille citron til," drømmer Bodil Grubbe om. Det er én af familiens livretter. Den skal på bordet mindst én gang hver sommer.

Når det danske sommervejr driller, bliver der hygget indendørs med bøger, fjernsyn og bagning. Kager skal der til! Det har lille Pixie Marie Grubbe allerede forstået, og hun hjælper gerne mormor i køkkenet.

"Så bager vi til et par dage," siger Bodil Grubbe med et stort smil, og resten af familiens grin afslører, at der måske ikke altid er til et par dage alligevel, når kagerne først bliver sat på bordet.

Og det gør de især om aftenen, hvor familien ofte putter sig sammen i fællesstuen og ser solen gå ned over klitterne. Det er ikke, fordi de ikke har prøvet noget andet. Bodil Grubbe og Bent Fjord er lige kommer hjem fra en tur til Island.

Og for nogle år siden var de sammen med deres ældste datter på Lanzarote, men den turistede atmosfære faldt ikke i Bodil Grubbes smag. Der er ingen tvivl om, at hun foretrækker sommerhusferie i Danmark til hver en tid, og Løkken er favoritten.

"Jeg ville ikke bytte for en million," siger Bodil Grubbe.

Se og book DSRs ferieboliger

2016-10-gammel-skagen

Gl. Skagen

Ferieboliger på toppen af Danmark. Lynghuset i Skagen er doneret af en tidligere sygeplejerske, der havde fået huset i gave af sin mand.

2016-10-loekken

Løkken

Fra pensionat til moderne ferieboliger, her kan man glæde sig 
til billederne i huset malet af tidligere Løkken-malere.

2016-10-klegod

Strandfogedgården i Klegod

Lige ud til Vesterhavet ligger gården, der har en lang historie og i en periode blev drevet af en enke med seks børn.

2016-10-dueodde

Dueodde

Østersøens Perle, et perfekt feriemål for børnefamilier midt i et klitområde, væk fra trafikerede veje, men alligevel tæt på Rønne.

2016-10-skaerby

Skærby Strand

Ligger i det smukke Odsherred med masser af natur, historie og kultur, som f.eks. de berømte Anneberg Samlingerne.