Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En nyttig brugsbog

Anmeldelse af: Praktiske færdigheder

Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 39

Af:

Britt Lindemann, journalist

2016-10-anmeldelse-praktiske-faerdigheder

Karin Larsen, Carsten Nielsen og Ida Torun Bjørk
Praktiske færdigheder
Munksgaard 2015
80 sider – 135 kr. 

”Jeg synes, det med lethed er en diffus størrelse,” var svaret, da jeg spurgte en sygeplejestuderende, om hun kendte til ”Model for praktisk færdighedsudøvelse”?

Lethed er en af modellens seks kategorier, hun gav således udtryk for, at den er kendt blandt sygeplejestuderende. Hertil kan jeg tilføje, at modellen forventes at komme endnu mere i spil i den nye sygeplejerskeuddannelse. 

Nu er der så udkommet en lille, sympatisk og letlæselig bog om netop denne model, som oprindelig blev udviklet som en del af et norsk ph.d.-projekt af Ida Torunn Bjørk tilbage i 1999. Siden er der etableret et nordisk forskningsnetværk, hvor flere danske sygeplejersker deltager i arbejdet med at beskrive, afprøve og formidle modellen, hvilket denne bog er et eksempel på.

Bogen henvender sig til alle sundhedsprofessionelle, som i kontakt med patienter og borgere skal udføre praktiske færdigheder. Den tager læseren ved hånden og udfolder en beskrivelse af – og indføring i – modellen og afslutter med nyttige, praktiske øvelser på flere niveauer.

Praktisk færdighedsudøvelse er et komplekst område og kan betragtes som et kontinuerligt udviklingsprojekt for alle sundhedsprofessionelle. I det arbejde tror jeg denne lille bog vil finde vej til mange undervisere, vejledere og studerende som en nyttig brugsbog.

Af Vibeke Lorentzen, forskningslektor, Center for Sygeplejeforskning.

Lotte Blicher Mørk

{ På mit natbord } Vi skal turde magtesløsheden

Hvad læser du lige nu?
”Min usynlige søn” af Esben Kjær. Han har mistet sin syvårige søn til kræft, og det har han skrevet denne her bog om, der er sindssygt vigtig. Han viser læseren, at vi nogle gange bare skal være i stedet for at forsøge at handle os igennem det svære. Det bliver tydeligt, at vi ikke kan være i magtesløsheden.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Jeg blev glad for alle de ting, han sætter spørgsmålstegn ved. Det er ting, som jeg taler meget med patienter og pårørende og min egen familie og venner om. At der kan være fællesskab i magtesløsheden, hvis vi bare tør gå ind i den.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Kærlighedens gerninger” af Søren Kierkegaard, der beskriver de mange former for kærlighed. Jeg underviser mange sygeplejersker i forskellige sammenhænge, og vi kommer altid til at tale om, at man skal være professionel og ikke vise sine følelser. Men jeg synes netop, at vi skylder det andet menneske at give noget af os selv.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Palliativ medicin”, hvor jeg endda selv har skrevet et bidrag. Jeg synes, det er vigtigt, at jeg som præst i den sundhedsfaglige verden også forholder mig til det medicinske.”
 

Lotte Blicher Mørk er hospitalspræst på Rigshospitalet og forfatter.