Gaven fra købmand Brix blev startskuddet

Fra toppen af Skagen til bunden af Dueodde ligger Dansk Sygeplejeråds fem klynger af ferieboliger. De gemmer på designmøbler, minder og følelsen af samhørighed.

"En københavner snyder sig selv, hvis han ikke tager til Vestjylland og Strandfogedgården," siger tidligere kredsformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland, Else Kayser.

Hun har igennem de seneste to år været i alle ferieboligerne med henblik på den modernisering, der nu er ved at være afsluttet. Husene er kommet til over en årrække, og det hele startede med, at købmand P. Brix fra Aalborg, der var gift med en sygeplejerske, donerede en grund til Dansk Sygeplejeråd. Her blev Løkken Feriecenter opført i 1924.

I de første mange år var huset pensionat, der skulle give sygeplejerskerne et sted at rejse hen i deres ferier, væk fra hospitalernes hvide gange og ud i den friske luft.

Modernisering med respekt

Husene tilhører Dansk Sygeplejeråd og dermed alle sygeplejersker, og derfor skal de ikke, som andre ferieboliger, give overskud. Mange af husene er netop blevet moderniseret og nyindrettet med klassisk dansk design.

Det har været vigtigt for Else Kayser, at man kom af med de masseproducerede plakater og nips og i stedet fokuserede på kvalitet. Nogle af tingene er fundet på antik- og loppemarkeder, men også kælderen i Løkken gemte på skatte.

Et gammelt billede i Jugendstil fra husets begyndelse, en slagbænk fra samme tid og Kähler-keramik, fra før det blev moderne, er igen kommet frem i lyset. Modernisering er foretaget med nænsom hånd og respekt for husene og den stemning, som hundreder af sygeplejersker har delt i over 90 år.

Se og book DSRs ferieboliger

2016-10-gammel-skagen

Gl. Skagen

Ferieboliger på toppen af Danmark. Lynghuset i Skagen er doneret af en tidligere sygeplejerske, der havde fået huset i gave af sin mand.

2016-10-loekken

Løkken

Fra pensionat til moderne ferieboliger, her kan man glæde sig til billederne i huset malet af tidligere Løkken-malere.

2016-10-klegod

Strandfogedgården i Klegod

Lige ud til Vesterhavet ligger gården, der har en lang historie og i en periode blev drevet af en enke med seks børn.

2016-10-dueodde

Dueodde

Østersøens Perle, et perfekt feriemål for børnefamilier midt i et klitområde, væk fra trafikerede veje, men alligevel tæt på Rønne.

2016-10-skaerby

Skærby Strand

Ligger i det smukke Odsherred med masser af natur, historie og kultur, som f.eks. de berømte Anneberg Samlingerne.