Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Debatindlæg: Alt for lille lønforskel!

Hvorfor har Danmarks sygeplejersker ikke ligeløn?

Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 17

Af:

Mette Nielsen, sygeplejerske

Hvorfor har Danmarks sygeplejersker ikke ligeløn? Er det, fordi DSR har svært ved at komme igennem med argumenter som kompetence og ansvar over for dem, som I forhandler løn med? Måske skulle I prøve med nogle nye spørgsmål til jeres modpart. F.eks. hvad er 13.802? 

Det er forskellen på en sygeplejerskes ÅRSLØN og en social- og sundhedsassistents (SSA) i kroner.  13.802 kr. om året svarer til 1.150,17 kr. om måneden for en nyuddannet sygeplejerske og en nyuddannet SSA i lønforskel. Det er efter min opfattelse IKKE nok i forhold til kompetencer og ansvar.

De fleste SSA’er arbejder nogle år, før de læser videre i tre år til sygeplejerske. Stiger de så i løn, når de bliver færdiguddannet? Nej alt for mange eks-SSA’er oplever, at de må gå ned i månedsløn, fordi starttrinet for nyuddannede sygeplejersker er så lavt. 

Hvordan kan det være, at I ikke forsøger at bruge dette argument i lønforhandlingerne? 

Det gør I da helt sikkert også. Det virker bare ikke på modparten. Den offentlige arbejdsgiver (= politikerne) føler sig åbenbart hævet over loven. Lov om ligeløn er ”bare” en ratificeret EU-lov. DSR bør samle dokumentation for, at fx SSA’er lønnes højere end sygeplejersker, selv om sygeplejerskerne har en mellemlang videregående uddannelse, et større ansvar og er ansvarshavende i alle vagter på hospitaler og i hjemmeplejen. Arbejdsgiverne overlader ikke ansvaret til en SSA, fordi en sygeplejerske bliver syg, for det har SSA’er ikke kompetencerne til at kunne.

Dette er ingen fagkrig! Dette er juridiske argumenter, som burde fremlægges for EU-domstolen med påstand om, at det danske Folketing ikke overholder loven om ligeløn! 

 

Svar 

Kære Mette Nielsen

Tak for dit læserbrev. 

Dansk Sygeplejeråd er opmærksom på, at der ikke er særlig stor forskel på startlønnen for en sygeplejerske og en social- og sundhedsassistent. Grundlæggende er det danske arbejdsmarked bygget på princippet om, at jo længere uddannelse du har, jo mere får du i løn. Det kan godt betale sig at tage en sygeplejerskeuddannelse, men jeg er enig i, at forskellen til social- og sundhedsassistenternes løn ikke er stor. Vi påpeger løbende dette problem over for arbejdsgiverne, samtidig med at vi gør opmærksom på det andet grundlæggende problem på det danske arbejdsmarked, nemlig at ligelønsloven er meget vanskelig at få bragt i spil.

”Lov om ligeløn” handler om ligeløn mellem mænd og kvinder. Sygeplejerskerne kæmpede en lang og sej kamp for ligeløn ved strejken i 2008, og den efterfølgende Lønkommission viste, at de, der arbejder inden for det tekniske område, og hvor der er en overvægt af mænd, aflønnes højere end de grupper, der arbejder med omsorg, pasning og pleje, og som har en overvægt af kvinder. Vi ved fra talrige andre undersøgelser, at fag med mange kvinder har en dårligere aflønning end fag med mange mænd. Det er uretfærdigt, og det stemmer dårligt overens med vores generelle opfattelse af, at kønnene er ligestillet i Danmark. 

Dansk Sygeplejeråd kæmper hele tiden for at få ændret på sygeplejerskernes løn, men vi må erkende, at vi ikke kan gøre det alene. Vi skal have politikerne på Christiansborg involveret. Et flertal i Folketinget er nødt til at rette op på denne uretfærdighed. Dansk Sygeplejeråd har derfor en klar strategi, hvor vi hele tiden gør de folkevalgte opmærksom på, at der er et stort ligelønsproblem i Danmark.

Du har derfor ret i, at politikerne skal forpligtes på at omsætte den danske ligelønslov til praksis. Det vil både være retfærdigt og betyde, at det bliver endnu tydeligere, at det kan betale sig at tage en uddannelse.

Med venlig hilsen,
Grete Christensen, formand.