Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Et letfordøjeligt opslagsværk til en bred målgruppe

Anmeldelse af Astrup, Bügel, Dyerberg og Stenders: 'Menneskets ernæring'

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 42

Af:

Redaktionen

2016-6-anmeldelse-ernaering

Arne Astrup, Susanne Bügel, Jørn Dyerberg, Steen Stender (red.)
Menneskets ernæring , 4. udgave
Munksgaard 2015
694 sider – 595 kr.

Når en bog om menneskets ernæring, som indeholder temaer, der strækker sig fra energiomsætning og fødeintolerance til ernæringshistorie, kan lokke en kvinde på 33 år med to små børn til at sætte sig med bogen i de fleste ledige øjeblikke, endog tage den med i legeland, ja, så har redaktørerne fat i noget rigtigt!

Dette er mit første møde med bogen om ”Menneskets Ernæring”, selv om den er en opdatering og en 4. udgave. Det er en omfangsrig bog på 694 sider, og målet er, at den kan anvendes som lærebog ved alle de uddannelser, der beskæftiger sig med menneskets ernæring, fra gymnasiet til bachelor- og kandidatuddannelser. Et ambitiøst mål og ikke mindst en stor udfordring.

Man kunne her narres til at tro, at konsekvenserne af et sådant mål og ikke mindst det brede fokus som menneskets ernæring ville være mangel på dybde og grundighed. Dette er dog ikke tilfældet, da detaljeringsgraden er høj med relevante kildehenvisninger til videre fordybelse. Nogle kapitler refererer endda til helt opdaterede systematiske review eller meta-analyser, hvor man kan gå direkte online, finde studierne og fordybe sig endnu mere. Så bliver det ikke bedre! 

Sproget i bogen er letlæseligt, og det er netop årsagen til, at målgruppen kan være så bred, som den er, lige fra professionelle, som er uddannet inden for ernæringsområdet, til personer med almen interesse i emnet. Den baserer sig på dokumenteret forskning, hvor det er relevant og muligt, og er helt up to date med forskellige popularitetskostformer.
Spørgsmålet er så, om denne bog også kan anbefales til sygeplejersker og sygeplejestuderende?

Ja – den kan bestemt anbefales både til sygeplejersker og kommende sygeplejersker. Ernæring er og bliver fortsat en kæmpestor del af sygeplejerskers virke. Der er kapitler om ernæringsfysiologi og kost til udsatte grupper, som jeg har nydt stor glæde af at få opfrisket og serveret på letfordøjelig vis. Bogen er et fremragende opslagsværk med masser af tematikker, som også berører sygeplejersker.

Denne boganmeldelse kan ikke afsluttes uden at berøre den enestående forfatterliste med forfattere, som udover at være skrivende i denne bog også har publiceret mangt og meget inden for forskellige discipliner. En forfatteroversigt er i sig selv et glimrende opslagsværk til videre fordybelse.

Til allersidst har jeg kun at sige: God appetit.

Sasja Jul Håkonsen, ph.d.-studerende, Center for Kliniske Retningslinjer, Institut for Medicin & Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.