Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker skal uddanne befolkningen i dødsomsorg

I et nyt projekt lærer sygeplejersker, hvordan de formidler viden om dødsprocessen til den almene befolkning. Sidstehjælp er lige så vigtig som førstehjælp, mener forening bag projektet.

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 51

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

Hvert år bliver der reddet liv, fordi danskerne har lært førstehjælp. Men hvor gode er vi egentlig til at hjælpe, når døden nærmer sig? Ikke gode nok ifølge Foreningen for Palliativ Indsats, der har iværksat et projekt, som skal uddanne sygeplejersker og andre fagpersoner til såkaldte sidstehjælpsinstruktører. Sygeplejerskerne skal efter at have deltaget i kurset kunne facilitere kurser, der uddanner pårørende og andre i, hvordan man bl.a. yder dødsomsorg. 

Flere sygeplejersker har allerede deltaget i kurserne, der dog stadig er et pilotprojekt, oplyser præst og formand for Foreningen for Palliativ Indsats, Ole Raakjær. Han mener, der er behov for ”folkeoplysning om døden og dens proces” på lige fod med behovet for at kende hjertemassage og stabilt sideleje.

Foreningen har fået økonomisk støtte til projektet fra Landsforeningen Liv&Død og forventer at have fuldt færdigudviklet kurserne for sidstehjælpsinstruktører til efteråret 2016.

Sidstehjælp forbedrer den sidste tid 

Jesper Grud Rasmussen er hospicesygeplejerske og nu sidstehjælpsinstruktør. Han ser opgaven med at oplyse almenbefolkningen om døden som en stor, men vigtig opgave især i betragtning af, at der årligt dør 52.000 mennesker i Danmark, hvoraf en tredjedel dør den langsomme død. 

“Idéen om sidstehjælp stemmer rigtig godt overens med hospicegrundtanken, så det giver mening, at vi som sygeplejersker skal være med til at udbrede viden om palliation til den almene befolkning,” siger han og forklarer, at man som sidstehjælpsinstruktør bl.a. underviser i, hvad palliation er, hvordan man tager afsked med livet, om man bør have et livstestamente, og i det hele taget klæder folk på til at være tæt på en dødsproces.

“Hvordan ser man, at nogen er ved at dø? Hvad siger man? Hvorfor trækker den døende hånden til sig, når man aer den? Og hvad kan man praktisk gøre for at fremme livskvaliteten i den sidste tid? Der er så meget, der er værd at vide om døden og dødsprocessen, som ville gøre den sidste tid bedre for alle,” siger Jesper Grud Rasmussen. 

Læs også
Sygeplejersker: Palliativ sedering er ikke aktiv dødshjælp light

Hollandsk sygeplejerske med speciale i eutanasi