Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 til ferien

Vandrestøvler, rygsæk, kuffert eller køjesæk? Her er forslag til bøger, der kan nydes til vands, til lands og i luften og indeholder et stænk af faglighed uden dog at handle om hverken akkreditering eller vitale tegn. Samlet set er der morskab, uhygge, provinssladder, demens og bryllupper i vente.

Sygeplejersken 2016 nr. 8, s. 36-37

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

2016-8-anmeldelse-mor

Mor - en historie om blodet

Der bliver rokket ved myten om moderskabets velsignelse i denne bog. Relationen mellem mor og pigen, som hun blot kaldes, er langtfra lykkelig, faktisk tættere på belastende og uudholdelig for moderen. Biologien kræver ofre, og de er ikke behagelige, føles ikke som en velkommen pris for et lille vidunder, en guldklump, eller hvad man nu kalder et barn, der er både planlagt og ønsket. Moderen kan i få situationer knytte sig til pigen, men afmagt og irritation er fremherskende. Faderen og pigen er glade for hinanden, og han får større og større plads i pigens univers. Der er ikke nogen, der spørger moderen, hvordan hun har det eller nærmer sig en dybere kontakt med hende. Blodets bånd knyttes til far, og læsningen er på en gang rystende og oplysende.

Maja Lucas
Mor - en historie om blodet
C&K Forlag 2016
144 sider – 229 kr. 

 

 

2016-8-anmeldelse-klokken

Frøken Klokken

Nogle vil huske, at man engang kunne ringe til 0055 og få den nøjagtige tid. Om optagelsen af de 8.640 klokkeslæt er der skrevet en roman. Ikke lang, men meget morsom, underholdende og mættet med skøre detaljer og indfald. Gitte Broeng var der jo ikke, men hun forestiller sig, hvordan det døgn forløb, hvor Frøken Klokken, Tidskontrollanten og Telefoningeniøren optog de mange klokkeslæt i Stockholm. De går i byen om aftenen og har svære tømmermænd dagen efter, hvor deres direktør vælger at lægge vejen forbi. Beskrivelsen af deres fælles kagespisning og konversation er præget af en skarp iagttagelsesevne og et stort overskud. Man mærker kagen i egen mund og ser de strategiske bevægelser med kagespanden for sig.

Gitte Broeng
Frøken Klokken - en roman om 8.640 klokkeslæt
Møller 2016
178 sider – 183,96 kr.

 

2016-8-anmeldelse-soevnloese

De søvnløse

I Østgrønland ligger byen Tasiilaq, og her er et sygehus. En almindelig dag i 2025 følger man med i byens liv og i livet på sygehuset. I Europa er der krig, men hvilken krig, og hvorfor den er der, ved vi ikke. Det er det nære liv, der er i centrum. Patienterne, radiografen, sygeplejerskerne og lægerne, alle vågne pga. midnatssolen. Bogen beskriver forholdet mellem grønlændere og danskere, affæren mellem en tysk patient med brækkede ankler og den danske, grønlandsktalende distriktslæge Gordon, der har været på sygehuset i mange år. Hans kone Rikke følger resigneret med i hans nyeste erobring. Grønlænderne taler om at løsrive sig fra Danmark, mon tiden er inde? Slutningen af bogen virker lidt forceret, men det er en god bog med præcise personskildringer.

Kim Leine
De søvnløse
Gyldendal 2016 
208 sider – 249,95 kr. 

 

 

2016-8-anmeldelse-elisabeth

Elisabeth er forsvundet

Maud er hovedpersonen i denne demenskrimi. Hun er gammel og bliver mere og mere glemsom, hendes datter bliver tiltagende irriteret på hende, sønnen har taget ophold i udlandet og bidrager ikke med noget. Men Maud kan gennem glemslens tåger huske, at veninden Elisabeth er forsvundet, og hun leder efter hende, så godt hun kan. Det indbefatter mange sedler i tasken og små ture rundt i bus og til fods med den tiltagende elendige hukommelse som ledsager. Indimellem er der fine tilbageblik til Mauds barndom og livet i familien. Forfatteren til bogen ser meget ung ud på fotoet på bagsideflappen, hendes indlevelsesevne må være forbløffende, når hun med så stor autenticitet kan skrive sig ind i livet med demens. Bogen er både underholdende, velskrevet og til at få forstand af.

Emma Healey
Elisabeth er forsvundet
People’s press
347 sider – 249,95 kr.

 

2016-8-anmeldelse-bryllup

Bryllup før 
og nu 

For ca. 150 år siden begyndte man at fotografere brud og gom, ofte i voluminøse rammer, som intet havde at gøre med deres eget hjem. Bruden i sort og begge med alvorstung bekymring lysende ud af øjnene. I dag er nogle bryllupsbilleder nærmest semierotiske og fri i stilen. Det er herligt at lade tiden flyve, mens man studerer alle de lykkelige menneskers mere eller mindre iscenesatte billeder og husker, at den smertelige virkelighed er, at 40 pct. af dem senere bliver skilt igen. June og Peter Belli, som stadigvæk er sammen, pryder forsiden af bogen i fint tøj og fri natur. En dejlig billedbog til fordybelse. Det lyder måske af dameblad, det er det ikke, det er selvopfattelse inden for en tidsmæssig ramme tilsat Fogtdals subtile kommentarer.

Palle Fogtdal
Bryllup før og nu – en festlig udviklingshistorie fortalt i billeder
Forlaget Palle Fogtdal 2016
176 sider – 229 kr.