Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det laver formændene

Valg til KB/LF 2017. Sygeplejersken har i anledning af efterårets valg til Dansk Sygeplejeråds fem kredsbestyrelser samt valget til Lederforeningens bestyrelse stillet to spørgsmål til de fem kredsbestyrelsesformænd og Lederforeningens formand. Besvarelserne giver indsigt i arbejdet i kredsene og i Lederforeningen, set fra de politisk valgte formænds side. Alle seks formænd udgør en del af Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse.

Sygeplejersken 2017 nr. 10, s. 56-57

Af:

Henrik Boesen, journalist

Helle Dirksen, formand for DSR Kreds SjællanHelle Dirksend

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som kredsformand.
”En af de vigtigste opgaver er i samarbejde med kredschefen at implementere de politiske beslutninger, som kongressen, hovedbestyrelsen og kredsbestyrelsen træffer, herunder i samarbejde med kredsbestyrelsen, næstformænd og tillidsvalgte at sætte politisk retning for kredsen.

Som kredsformand er dialog, samarbejde og koordination også helt afgørende for, at vi sammen arbejder for at finde løsninger på de problemer og udfordringer, som medlemmerne oplever.

Det er vores grundlæggende opgave vedholdende at fastholde de dagsordner, der forhåbentlig gør en positiv forskel for vores medlemmer (og patienterne/borgerne). Endelig skal kredsformanden som øverste politisk ansvarlige for kredsen naturligt nok tage stilling til en lang række spørgsmål i den sammenhæng.”

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s regi?
”Andre faglige organisationer, politikere og ledelser. Uden dialog og samarbejde er det vanskeligt – for ikke at skrive nærmest umuligt – at løse de udfordringer og problemer, der er.”

 

2017-10-anja-laursenAnja Toftbjerglund Laursen, formand for DSR Kreds Midtjylland

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som kredsformand.
”At lytte til medlemmerne og være i dialog med medlemmerne om aktuelle behov og udfordringer.

At vi i den lokale formandsgruppe samarbejder med de tillidsvalgte – fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter – så de sammen med sygeplejerskerne kan arbejde for forbedringer af sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår lokalt på arbejdspladserne.

Sammen med kredsbestyrelsen til gavn for sygeplejerskerne og sygeplejen at sætte politisk retning for kredsens sundhedspolitiske arbejde. Det er fundamentet, hvorfra jeg som kredsformand og vi i formandsgruppen udfører det daglige politiske arbejde med at præge og påvirke dé politiske beslutninger, der har betydning for sygeplejerskers daglige arbejde og sygeplejens udvikling – herunder naturligvis også lokale forhandlinger om lokale udfordringer.” 

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s regi?
”Dialogen med de sygeplejefaglige ledere både kommunalt og regionalt vægter jeg og formandsgruppen meget højt, for deres prioriteringer og ledelse er af stor betydning for sygeplejerskers arbejdsliv. Politikere og embedsfolk i regionen og borgmestre og ældre- og sundhedschefer i kommunerne er vi også som kreds løbende i kontakt med for at give vores sundhedspolitiske indspil i de politiske beslutningsprocesser.”

 

Vibeke Westh,Vibeke Westh, formand for DSR Kreds Hovedstaden

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som kredsformand.
”En af de tre vigtigste funktioner som kredsformand er i tæt samarbejde med kredsbestyrelsen, kredsens formandskab, tillidsrepræsentanter, Amir , kredsens medarbejdere og ledelse at implementere de politiske beslutninger, som kredsbestyrelsen, hovedbestyrelsen og Dansk Sygeplejeråds kongres beslutter, og sætte politisk retning på kredsens arbejde for medlemmerne.

Endvidere er det meget vigtigt at være i og sikre dialog med medlemmerne og med samarbejdspartnere på kryds og tværs og være med til at skabe løsninger, forhandlingsresultater, nye veje for vores fag og medlemmernes vilkår og sikre koordinationen af dette.

Deltage aktivt i den offentlige debat i nyhedsmedierne, være synlig på de sociale medier, på arbejdspladserne og generelt i samfundsdebatten.”

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s regi?
”Det er mange; først de andre faglige organisationer repræsentanter, politikerne i regionen, Folketinget og i kommunerne, embedsmænd, hospitalsdirektører, sygeplejefaglige ledere, myndighederne, patientforeninger, pressen og meningsdannere på sundheds- og uddannelsesområdet.

Jeg sidder i mange forskellige bestyrelser på vegne af sygeplejerskerne og FTF, og her har jeg vigtige samarbejdskollegaer til at få resultater til sygeplejerskerne og få vores budskaber ud.”

 

John ChristiansenJohn Christiansen, formand for DSR Kreds Syddanmark

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som kredsformand.
”Funktionen som kredsformand dækker over en række opgavefelter. Overordnet handler det om at deltage i politikudvikling i kredsen og overordnet i hovedbestyrelsen og sikre, at de beslutninger, der træffes, omsættes til handlinger lokalt.

Lokalt handler det om at understøtte de opgaver, der arbejdes med omkring de enkelte arbejdspladser sammen med kredsnæstformænd og tillidsrepræsentanter, så værktøjskassen indeholder de rigtige politiske redskaber. Det handler også om at lytte og suge viden og idéer fra alle sygeplejersker, politikere, ledere og f.eks. andre organisationer om alle mulige emner, der kan bringes i spil for at påvirke de rammer og vilkår, sygeplejersker arbejder under. Det hele bindes sammen i kredsbestyrelsen, som er med til at sætte retningen i arbejdet.”

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s regi?
”En stor del af arbejdet handler om at bringe organisationens holdninger i spil og understøtte en positionering af sygeplejen og sygeplejerskerne og finde områder, hvor ansatte uanset stilling har interesser fælles på tværs af fag. Det bringer en række samarbejdspartnere på banen fra det politiske niveau på tværs af kommuner og region, uddannelsesområdet på professionshøjskolerne og til andre faglige organisationer.”

 

Jytte VesterJytte Vester, formand for DSR Kreds Nordjylland

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som kredsformand.
”Som kredsformand har jeg det overordnede politiske ansvar for Dansk Sygeplejeråds virke i Nordjylland og er ansvarlig for, at politiske beslutninger i samarbejde med kredsens tillidsvalgte og ansatte bliver omsat til handling. Mit arbejde bygger på kredsens fire værdier, som er ”involvering, tillid, nærhed og synlighed. En vigtig opgave som kredsformand er at samle kredsbestyrelsen i respekt for hinandens synspunkter, så vi får taget nogle politiske beslutninger og vist en retning. En anden vigtig opgave er, at medlemmerne involveres i de beslutninger, som kredsen tager, og at beslutningerne har afsæt i sygeplejerskernes hverdag. Derudover er forhandlinger med arbejdsgiverne om løn og arbejdsvilkår, kontakt til pressen, ajourføring med nyheder og de politiske dagsordener andre vigtige områder af mit arbejde.”

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s regi?
”I det daglige har jeg et tæt samarbejde med både politikere, embedsmænd, ledelser og repræsentanter fra andre faglige organisationer. Min grundholdning er, at dialog og respekt i et samarbejde er to forudsætninger for gode resultater.”

 

Irene Charlotte HesselbergIrene Charlotte Hesselberg, formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd

Beskriv dine tre vigtigste funktioner som formand for Lederforeningen.
”At sætte retning for Lederforeningen og dermed styrke ledende sygeplejerskers position i sundhedsvæsenet.

At sikre (gerne forbedre) ledende sygeplejerskers vilkår og lønudvikling i tæt samarbejde med de ledende sygeplejersker.

At Lederforeningens bestyrelse, leder-TR´er, ledelseskonsulenter og sekretariat i Lederforeningen har et stærkt samspil, så Lederforeningen er nærværende, indflydelsesrig og altid på forkant.

Bidrage med ledernes vinkel på vigtige emner i DSR-samarbejdet og sikre ledernes muligheder og rettigheder i DSR.”

Hvem er dine nærmeste samarbejdspartnere uden for DSR’s og Lederforeningens regi?
”Ledende sygeplejersker og de øvrige ledere i sundhedsvæsenet – både regionalt, kommunalt, statsligt og privat. Desuden arbejdsgivere, Danske Regioner og KL samt øvrige organisationer i SHK og FTF – gennem FTF Lederråd, Djøf, FAS, Dansk Industri og erhvervslivet.

Kommunal- og folketingspolitikere samt forskere og andre kyndige på ledelsesområdet.”

Læs: …medindflydelse er ikke det samme som at få sin vilje