Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Det kan godt være ekstra hårdt, når børn er syge"

Noa Hauzmann er glad for at være landet på Danmarks største neonatalafdeling på Rigshospitalet. Det er ikke blot et udfordrende speciale, men også et område med gode faglige udviklingsmuligheder.

Sygeplejersken 2017 nr. 13, s. 74

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

spl13-2017_skiftedag_noa-hauzmann
Title

Noa Hauzmann, 29 år.

Nyt job: 1. maj, Neonatalafdelingen på Rigshospitalet, hvor hun tager sig af syge børn op til to år, der kræver intensiv pleje og behandling.

Kom fra: Medicinsk modtageafsnit på Bispebjerg, hvor hun var ansat i godt to år.

"Jeg har længe haft en idé om, at jeg vil arbejde med børn. Så da jeg så stillingen på sundhedsjobs.dk, var jeg hurtig til at søge rådgivning i mit netværk, som kender afdelingen. Der var også stillinger på mindre neonatalafdelinger, men jeg ville gerne ind et stort sted med en bred vifte af udviklingsmuligheder. Og det er der her.

Neonatalafdelingen er specialiseret i pleje og behandling af ekstremt for tidligt fødte børn, intensiv behandling af syge nyfødte og operativ behandling af børn med misdannelser.

Desuden har vi intensiv behandling af børn op til to år og et udgående transporthold, som tager sig af syge børn fra hele Danmark, Færøerne og Grønland. Afdelingen er delt op i to teams, og jeg er ansat i det, der tager sig af børn fra 34 uger og op til to år. Det andet team er de helt små babyer, og der har jeg også vagter en gang imellem.

Vi har børn, der har brug for at være her af forskellige grunde – f.eks. børn med lavt blodsukker, undervægtige børn og børn, der skal have hjælp til at trække vejret lige efter fødslen. De skal have mad, medicin og have taget blodprøver. Der er mange lykkelige historier her – børn som hurtigt kommer videre med deres forældre hjem. Men der er også de meget syge børn.

Det er altid hårdt, når mennesker er alvorligt syge. På medicinsk modtageafsnit var der også dårlige patienter med bl.a. lungemedicinske lidelser, forgiftninger og andre akutte medicinske problemstillinger. Man bliver påvirket af menneskers livssituation, og det skal man også for at blive en god sygeplejerske. Men det kan godt være ekstra hårdt, når børn er syge. For livet er nærmest ikke begyndt for dem endnu. Man håber selvfølgelig altid, at de får det godt, men samtidig skal de ikke lide mere end højst nødvendigt.

Det er et svært dilemma at stå i for forældrene – om man f.eks. skal slukke for respiratoren eller ej, hvis barnet har svære hjerneskader. Her kan vores erfarne læger og sygeplejersker lytte, hjælpe og rådgive dem. Der er jeg ikke endnu, men hen ad vejen får jeg at gøre med de større problematikker. Jeg er snart fuldt intensivt oplært, så på sigt skal jeg også have ansvar for børn i respirator.

Generelt har jeg meget forældresamarbejde, for behandlingen handler tit om, hvad de vil. Nogle forældre er i krise – også selvom det for os kan være noget simpelt, som barnet fejler. Det betyder meget for mig at være der for dem, når de har brug for at snakke eller brug for en, der lytter. Og så er det rart at kunne følge nogle af de børn, der var indlagt her som helt små, som kommer ind igen senere. Det giver en god forståelse for forældrenes bekymringer, at man kender til problemer og kriser, de har været igennem."

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere