Dagen, hvor du kan forandre sundhedsvæsenet

Datoen er sat, og de første løfter er allerede afgivet. Den 18. maj er det Change Day i det danske sundhedsvæsen, hvor små positive forandringer i hverdagen skal skabe store forandringer i et presset system.
Sygeplejerskerne Lissi Tind Andersen, Mathilde Hermansen, Lena Bengtsen og Grete Mygind har brugt deres arbejdsophold på Hotel Kolding Fjord til at fastsætte datoen for den første Change Day i Danmark. Det skal foregå torsdag den 18. maj.
Foto: Michael Drost-Hansen

Change Day-gruppen, der består af sygeplejerskerne Mathilde Hermansen, Grete Mygind, Lena Bengtsen og Lissi Tind Andersen, modtog 15.000 kr. og et arbejdsophold på Hotel Kolding Fjord fra Dansk Sygeplejeråds Spirekasse, der støtter aktive medlemmers frivillige projekter. Og arbejdsopholdet blev indfriet allerede den 9.-10. februar, hvor de endelige streger blev sat og en dato for arrangementet besluttet.

Læs og bidrag gerne

Læs mere om Change Day på www.changeday.dk

Se løfterne og afgiv dit eget på:

Facebook: Facebook.com/changedayDK

Instagram: @changedaydk

Brug hashtagget: #Changedaydk

"Vi har sat den 18. maj som dato for Change Day i år. Men det betyder ikke, at man kun kan være med på den bestemte dato," fortæller Mathilde Hermansen, som er sygeplejerske ved indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital.

Hun fortæller videre, at gruppen allerede er i gang med at indsamle løfter og også selv har bidraget:

"Vi har selvfølgelig selv afgivet vores første. På selve dagen fejrer vi den positive energi, der ligger i at tage kontrol over sin egen hverdag og selv skabe forandringer. Der gør vi også status over de mange løfter, der forhåbentlig kommer ind fra vores gode kolleger, som gerne vil være med. Vi kender alle det, at hverdagen kan være presset, og der kan være dårlige arbejdsgange. Vi vil gerne tage den positive tilgang og selv skabe forandringer i vores egen hverdag."

Opbakning betyder alt

"Jeg lover at …"

Change Day er en bevægelse, der handler om at skabe forandringer i sin egen hverdag. Konkret foregår det ved, at ansatte i sundhedsvæsenet afgiver et løfte om at gøre noget anderledes. Det kan være at smile til sin kollega eller altid præsentere sig med navn overfor patienterne eller noget helt tredje. Bare det begynder med: "Jeg lover at … "

Sygeplejersken følger løbende Change Day-gruppens arbejde.

Gruppen brugte de to dage i Kolding til at udvikle deres budskaber og lægge planer for at sprede Change Day til alle i sundhedsvæsenet.

"Det er afgørende for os, at vi har fået den her støtte fra Spirekassen. Den betyder, at vi kan mødes og arbejde med projektet. Det er vigtigt, for at vi kan komme videre og blive konkrete på, hvordan vi får så mange med som muligt. Det betyder alt for os, at vi kan mærke, at der er opbakning til projektet – både fra Dansk Sygeplejeråd og fra de kolleger, vi snakker med ude på afdelingerne. Det giver os mod på at arbejde videre," siger Mathilde Hermansen.

Opholdet på Hotel Kolding Fjord betød, at gruppen nu er klar med hjemmesiden www.changeday.dk, hvor man kan læse om projektet og afgive sit eget løfte. Derudover bliver der allerede afgivet løfter på Facebook og Instagram: f.eks. et løfte om at lave en avis til patienterne eller at hjælpe patienter og pårørende med at finde vej rundt på sygehuset.

"Næste skridt for os nu er at fortælle så mange som muligt om projektet og sprede budskabet. Der er ikke lang tid til den 18. maj, og vi håber, at så mange som muligt går ind på siden og gerne vil være med til at skabe forandringer," opfordrer Mathilde Hermansen.

Læs også: