Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: Det er fantastisk at være med til …

Jobbet som projektsygeplejerske på Klinisk Forskningsenhed indebærer et stort ansvar for Cæcilie Skov Hansen. For det er bl.a. hende, der bidrager til, at forsøgene med kræftpatienter forløber, som de skal.

Sygeplejersken 2017 nr. 3, s. 66

Af:

Laura Elisabeth Lind, Journalist

2017-3-cecilie
Title

Cæcilie Skov Hansen, 29 år.

Nyt job: 1. december ansat som projektsygeplejerske i Klinisk Forskningsenhed på Odense Universitetshospital, hvor hun er med til at koordinere de kliniske forskningsforsøg på onkologisk afdeling.

Kom fra: Et job som underviser på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Svendborg, hvor hun var ansat i to måneder.

"Jeg vidste hele tiden, at mit tidligere job som underviser på Social- og Sundhedsskolen Fyn var et springbræt til et andet job. Jeg var nemlig kun ansat i et kort vikariat og havde også et ønske om at komme ind i forskerverdenen. Så da jeg en dag så den opslåede stilling på Jobnet, var jeg ikke længe om at kontakte min a-kasse for at få sparring på min ansøgning og mit CV til stillingen som projektsygeplejerske ved Klinisk Forskningsenhed. Det job ville jeg have.

Og det fik jeg. Jobbet indebærer, at jeg både kan trække på min tidligere kliniske sygeplejeerfaring, som dog primært er inden for stofmisbrug, og på min teoretiske erfaring som sundhedsfaglig kandidat.

Sammen med flere andre sygeplejersker koordinerer jeg i dag de kliniske forskningsforsøg på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital. Jeg medvirker til, at forsøgene kører fuldstændig, som de skal, sådan at sygeplejerskerne og lægerne på afdelingen er forberedt på, hvad de skal gøre, når patienterne kommer.

Jeg har en koordinerende rolle og laver f.eks. de skemaer, som sygeplejerskerne skal følge og udfylde, når patienterne indgår i kliniske forsøg, og det gør jeg på baggrund af forskerens eller medicinalfirmaets studieprotokol over det enkelte forsøg. Skemaerne er gode, fordi der f.eks. kan være et krav om, at patienten skal komme ind til ekstra blodprøver eller biopsi, som ikke skal tages i standardforløbet. Jeg henter typisk skemaerne retur fra patientens journal og indtaster så data til forskerens eller medicinalfirmaets databaser. Jeg henter også biopsier og afleverer dem til patologerne, sørger for, at de bliver skåret korrekt op og sendt afsted på den ønskede måde til forskeren eller medicinalfirmaet.

Det er fantastisk at være med til at lave forsøg, der kan have stor indflydelse på både nuværende og fremtidige kræftpatienter. Forsøgene handler ofte om at afprøve en ny medicin sammen med standardbehandlingen. Vi har typisk fase 2- eller fase 3-forsøg, og der kan være lige fra få til flere hundrede patienter med i forsøgene. Alle forsøg er godkendt af Sundhedsstyrelsen og Den Videnskabsetiske Komité og er alle underlagt lovgivningen Good Clinical Practice.

Jeg håber altid, at alle patienterne får de bedst mulige resultater. Men kræft er en meget kompleks sygdom. Derfor er det meget forskelligt, hvordan behandlingen virker på de enkelte patienter. Nogle får det bedre, mens andre ikke får den ønskede positive effekt af behandlingen. I sidste ende kan man sige, at alle de patienter, som deltager i forsøgene, bidrager positivt til forskningen. Uden patienterne var vi ikke, hvor vi er i dag. De fremtidige kræftpatienter står på skuldrene af dem, der samtykker til at være med i forsøgene i dag."