Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med...Rikke Ingemann Kjær

"Udfordringen er, hvordan bliver man ved med at føle, at ens arbejdsopgaver giver mening, og hvordan man bevarer lysten til at gå på arbejde, når man bliver så presset på tid.”

Sygeplejersken 2017 nr. 4, s. 7

Af:

Michael Holbæk, journalist

Rikke Ingemann KjærHvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Det var ikke en barnedrøm. Jeg er uddannet afspændingspædagog, men hvis jeg skulle have mulighed for at udvikle mig, skulle jeg have et andet ben at stå på. Så jeg uddannede mig til sygeplejerske.” 

Hvad var dit første job?
”På ortopædkirurgisk afdeling på Hillerød Hospital. Det var et bredt speciale med mange medicinske patienter, og et super godt sted at starte som sygeplejerske.” 

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for det ortopædkirurgiske område?
”Det var tilfældigt – det var der, jeg landede først.” 

Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Jeg har mødt mange spændende mennesker i min karriere. Fra undervisere på skolen, der har sat tanker i gang, til virkelig dygtige sygeplejersker, som har givet sig tid til at lære nye sygeplejersker både det instrumentelle, og hvordan man håndterer vanskelige situationer.” 

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Helt grundlæggende en høj faglig kompetence. En evne til at skabe relationer. Evnen til at observere, navigere og reagere i det kaos, der ofte er inden for sygeplejen. Endelig skal man kunne binde sløjfer på sine arbejdsopgaver.” 

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Der er så mange udfordringer og arbejdsopgaver, at man skal kunne navigere og sortere i dem. Du skal lære at spotte, hvornår du skal binde sløjfe og få en opgave afsluttet fuldstændig, og hvornår du må lade den stå åben og give den videre til nogle andre. Som sygeplejerske kan man ikke redde verden, men man kan få afsluttet de væsentlige opgaver.” 

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
”Følelsen af, at man får løst sine opgaver tilfredsstillende. Det er meget de små ting i hverdagen. Som sygeplejerske kan det være god kontakt til en patient, eller at man får afsluttet et forløb godt. I en vejledersituation med en studerende, at der går et lys op for eleven. Som underviser kan det være, når man løfter en elev, så hun kan se noget, der gør hende i stand til at handle på egen hånd.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”Tid er en væsentlig faktor. Vi bliver presset politisk og økonomisk, så vi hele tiden skal løse flere opgaver på mindre tid. Udfordringen er, hvordan bliver man ved med at føle, at ens arbejdsopgaver giver mening, og hvordan man bevarer lysten til at gå på arbejde, når man bliver så presset på tid.”

Hvad kan holde dig vågen om natten?
”Det kan holde mig vågen, når jeg ikke føler, jeg er ovenpå i forhold til mine arbejdsopgaver. Men jeg er blevet bedre til at sove end tidligere.”

Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”Når jeg som underviser møder gamle elever, der kommer og siger, at jeg gjorde en forskel. Eller en patient, der tager mig i hånden og siger tak, fordi jeg var der. Små ting, hvor jeg gjorde en forskel.” 

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Organisatorisk sidder folk i toppen og presser nedad. Jeg ville gøre det modsatte. Se på problemerne fra gulvet og spørge: Hvor mange sygeplejersker skal der faktisk være for at løse et problem i forhold til patientflow og patientsikkerhed?” 

Hvor ser du dig selv om fem år?
”Lige nu er jeg meget glad for at undervise, så det kan være, jeg gør det. Men jeg drømmer også om at arbejde med udvikling i en organisation som f.eks. Sundhedsstyrelsen og være med til at fremme sundhed.”

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Vores fag vil blive ved med at udvikle sig, og der er jo virkelig brug for os. Men sygeplejersker er et presset folkefærd, og jeg tror ikke, presset bliver mindre. Der skal politisk velvilje til for at ændre det, og så drømmer jeg om, at sygeplejersker gør lidt mere oprør.” 

Rikke Ingemann Kjær er 47 år og underviser på SOPU Hillerød.