Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Animationsfilm skal gøre livet lettere for kræftramte børn

To sygeplejersker og nybegyndere i projektarbejde fik en god idé og vandt støtte fra Spirekassen. De er nu ved at skrive historier til en animationsfilm, der skal skabe tryghed under kræftbehandling af børn.

Sygeplejersken 2017 nr. 5, s. 52-53

Af:

Michael Bech, journalist

2017-5-orup-mathilde_sofie

Sygdomme er svære at graduere. Men de fleste mennesker taler automatisk med lav stemmeføring og frygtblandet respekt, når det handler om helt små børn, som rammes af kræft.

På onkologisk børneafdeling på Rigshospitalet har de to sygeplejersker Mathilde Ibsen og Anne Sophie Fassel-Larsen da også oplevet, at behandlingen af de kræftsyge børn er præget af frygt, utryghed og ubehag fra både børnenes og forældrenes side.

”Vi talte om, hvordan vi kan fjerne utrygheden ved de mange procedurer, vi har med børnene. Det er små børn, der er syge og i forvejen er hevet ud af deres tryghedsområde. Så det virker grænseoverskridende for børnene, når vi f.eks. skal stikke dem, skifte plastre eller lægge en sonde. De ved ikke, hvad der skal ske, og det er ubehageligt og utrygt for dem,” siger Mathilde Ibsen.

Det gør de to sygeplejersker nu noget ved.

”Vi lagde mærke til, at flere forældre og børn selv havde taget en iPad med, hvor de så tegnefilm, eller hvor forældrene fandt børnenes favoritvideoer. Det gav os idéen til et medie, der kan tale til børn på en anden måde og kan distrahere dem lidt fra proceduren samt blødgøre indtrykket af vores behandlinger. Vi talte om at vise forløbet via små figurer, der kan skabe positive billeder og oplevelser for børn, så de bliver adspredt og falder til ro,” siger Mathilde Ibsen. 

”Spirekassen var det rette sted”

De to sygeplejersker vil med andre ord gerne skabe en lille film, der forbereder de to- til seksårige kræftsyge børn og deres forældre på, hvad børnene skal igennem, så forløbet bliver mere trygt.

”Vi kunne ikke rigtig finde noget, som lignede det, vi gik efter. Det eneste, vi fandt, var en animation af procedurerne med MR-scanninger på engelsk. Så vi forstod, at vi selv måtte få den gode idé – og videreudvikle den,” siger Anne Sophie Fassel-Larsen.

De gik til afdelingssygeplejersken og spurgte, hvilke ressourcer de havde til rådighed. Og blev dernæst henvist til at sende en projektbeskrivelse og søge om penge til udviklingsprojekter på afdelingen. 
 

Animationsfilm til kræftramte børn

Filmene skal skabe et trygt univers for børnene, hvor der er nogle genkendelige figurer. Figurerne skal igennem de samme procedurer som børnene, eksempelvis daglig vask af centralt venekateter (CVK) under bruseren eller sterilt plasterskift.

Fra ansøgningen til Spirekassen

”Men så opdagede vi Spirekassen og tænkte, at det var den perfekte start på vores film og projekt. Vores animationsfilm for kræftramte børn er en helt ny idé, så derfor var Spirekassen det rette sted,” siger Anne Sophie Fassel-Larsen, efter projektet blev belønnet med 10.000 kr. af DSR’s nye idéfond.

Støtte fra afdelingen

Fra begyndelsen har det været en udfordring for de to kvinder at finde tid til projektet, der skal løses ud over deres arbejdstid. 

”I stedet mødes vi på fridage samt før og efter arbejde. Men det er kommet bag på os, hvor meget formalia og hvor mange godkendelser vi skal have på plads, før designet kan laves. Og vi ville selvfølgelig gerne hurtigt i gang, men det kræver altså planlægning,” siger Mathilde Ibsen.

Men de vakler ikke i troen på projektet. De syntes selv helt fra starten, at det er en god idé, og tror på, at den er mulig at gennemføre. På onkologiafdelingen har støtten også været markant, og erfarne behandlere mener, der er et helt klart potentiale i animationsfilm.

”Vi har fået blod på tanden. Og så gør det mindre, at vi skal klare nogle ting, før vi går i gang med filmen. Vi fordyber os meget i projektet, og vi kan jo se, hvordan det roligt skrider frem. Det bliver så stor en tilfredsstillelse for os, når vi kan vise den første video,” siger Mathilde Ibsen.

Ønskescenarie er en række animerede film

Al forskning viser, at kræft hos børn generelt er meget svært at håndtere på en betryggende måde for børn og deres forældre. Så børn og forældre var første prioritet. Men sygeplejerskerne skal også hjælpes.

”Vi vil gerne udvikle noget brugbart med anvisninger i gulvhøjde for at give en tryggere hverdag for børnene. Det skal være et lille konkret projekt, der kan gøre en forskel for børnene. Men det skal også influere på behandlingen og vores arbejde som sygeplejersker,” siger Mathilde Ibsen.

”Vores helt store fokuspunkt er samarbejdet! Vi skal mange ting med barnet på en dag, så hvis barnet starter med at være utrygt, så smitter det af på vores arbejde. Vi skal få barnet og forældrene til at forstå, at det hele forløber meget mere roligt, hvis vi arbejder sammen under behandlingen,” siger Anne Sophie Fassel-Larsen.

De to sygeplejersker er i fuld gang med historierne til filmen og har den første på tegnebrættet.

”Slutmålet med projektet er et ønskescenarie med en række animerede film, der kan bruges aktivt af os og andre plejere til forskellige behandlinger. Så det handler ikke kun om kræftsyge børn: Et barn, der skal have lagt sonde, er utrygt lige meget, om det har kræft eller en lungesygdom,” siger Mathilde Ibsen.

Endnu er der ingen dato for den første testfilm, men de to sygeplejersker håber på efteråret 2017. Og de glæder sig til at vise filmen for afdelingen.

”Det største gennembrud for os er måden, afdelingen har taget imod idéen på. De andre sygeplejersker synes, det er spændende, giver god mening, og de kan se potentialet. Det boostede virkelig vores gåpåmod.”

”Omvendt ville den største skuffelse være, at det hele går i glemmekassen: Hvis vi laver en film, der bliver brugt, men kort tid efter er glemt. Det ville være sørgeligt,” siger Anne Sophie Fassel-Larsen. 

Læs også: Sygeplejersker drømmer om solidaritet