Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En ny verden på vej

Beslutningstagerne i sundhedsvæsenet møder sjældent de sygeplejersker, der sidder med hverdagens udfordringer. Det gjorde de ved et stormøde i Thisted.

Sygeplejersken 2017 nr. 6, s. 56-57

Af:

Michael Bech, Journalist

2017-6-thisted

Scenen er den samme, men aktørerne er næsten alle udskiftet.

I begyndelsen af april mødtes næsten 100 nordjyske sygeplejersker i Thy Uddannelses Center i Thisted. Her samlede de løsningsforslag til at hjælpe det nære sundhedsvæsen i Nordjylland ud af en presset hverdag, hvor borgeren kan ende som taberen.

Projektet med at få sygeplejersker til at hjælpe sundhedsvæsenet blev da også allerede i februar honoreret med Dansk Sygeplejeråds støtte fra Spirekassen.

I slutningen af april er det så politikere og embedsfolk, der mødes samme sted med repræsentanter for sygeplejerskerne for at få overleveret nogle af idéerne under en debataften.

De fire arrangører og Spirekasse-vindere, fællestillidsrepræsentanterne Marianne Markussen fra Morsø Kommune, Helle Eriksen fra Regionshospital Nordjylland, Pernille Milling fra Thisted Kommune og Margit Nørgård fra Jammerbugt Kommune, medbragte seks af de 27 konkrete forslag til ændring i arbejdsgangene til dialogmødet. De er udgangspunktet for diskussionen.

"Lægemangel i Nordjylland har lagt det nære sundhedsvæsen under pres. Derfor besluttede vi at samle de sygeplejersker, som står ude i hverdagen med udfordringerne. De har nemlig i høj grad bud på løsninger. Men vi kan ikke gøre det alene," siger Helle Eriksen som velkomst til de fremmødte politikere og embedsfolk.

Borgeren i fokus

Det vigtigste for arrangørerne er, at borgeren og patienten skal i centrum i debatten frem for diskussionen om, hvilken kasse der skal betale. Og løsningerne bliver samlet i et inspirationskatalog, som de lokale politikere får udleveret i maj måned.

"Vi hører jævnligt borgere sige, at de "ikke er imponeret over sundhedsvæsenet". Patienter kastes rundt mellem hospitaler, afdelinger og hjemmet, og information, medicinoverblik samt livskvalitet går tabt hver gang. Det går selvfølgelig ud over patienterne," lyder det ved et af dialogbordene.

Ved et andet bord tales der også om den skrantende tillid til systemet og hospitalerne. Her foreslås en fælles database med behandlingsoplysninger, der kan tilgås af både patient, læge og plejepersonale.

Udvidet rolle til sygeplejersker

Seks debatoplæg til politikerne
  • Hvad betyder det for patientens helbredssituation, når patienten overflyttes til et andet hospital op til udskrivelse?
  • Familielægen er under pres. Skal borgerne i fremtiden have besøg af familiesygeplejersken?
  • Hvordan kan brug af teknologi og en tættere kommunikation forbedre borgerens hverdag?
  • Hvordan kan udgående funktioner forebygge, at borgere indlægges unødvendigt?
  • Hvordan kan sygeplejerskerne opkvalificeres, så borgeren oplever et nært og sammenhængende sundhedsvæsen?
  • Hvordan kan begrebet "forløbskoordinator" forbedre borgerens vej gennem sundhedsvæsenet?

En udvidet rolle for sygeplejersken er et gennemgående tema i løbet af dialogmødet. I en hverdag med begrænset overblik samt mangel på læger er flere debattører inde på, at sygeplejersker kan blive de nye forløbsansvarlige eller tovholdere, der på sygehuset skaber et stabilt flow for den enkelte borger samt pårørende.

Men rollen som behandlende familiesygeplejerske, akutsygeplejerske eller uddannet APN-sygeplejerske (Advanced Practice Nurses) er også blandt forslagene, som skal lette behandlingsbyrden til gavn for borgerne i et lægefattigt område.

"Der er en ny verden på vej"

Regionspolitiker i Nordjylland for Venstre, Peter Therkildsen fra Morsø Kommune, mener da også, at det er "fundamentalt nødvendigt" og "rigtig godt", at sygeplejerskerne er kommet på banen med solide løsningsforslag.

"Vore sygeplejersker sidder lige midt i systemet og kan binde hele vores sundhedsvæsen sammen i en tid, hvor der stadig er kassetænkning mellem region og kommuner," siger Peter Therkildsen, som også sidder i social- og sundhedsudvalget.

Han mener, at regionerne skal tage et større samlet ansvar for sundhedsvæsenet fremover.

"Der er en ny verden på vej. Vi kan ikke længere på samme måde skille forebyggelse og behandling, og vi må ikke gøre omsorgen for borgerne til et spørgsmål om økonomi. Jeg tror, vi skal prioritere forløbskoordinatorer, og så er jeg under mødet blevet mere optaget af idéen om at uddanne APN-sygeplejersker," siger Peter Therkildsen.


"Nu er der sået nogle frø"

Arrangørerne af de to stormøder er da også godt tilfredse med den gennemslagskraft, sygeplejerskernes forslag foreløbig har fået:

"Sygeplejersker vil alle det bedste for borgerne. Så det var dejligt, at vi i dag diskuterede idéer og ikke økonomi. Nu er der sået nogle frø. De skal vandes – og så må vi se, hvad der er sket i det nordjyske sundhedsvæsen om et halvt år," siger Marianne Markussen.

Læs også: Sygeplejersker drømmer om solidaritet