Læserbrev: Fagets dokumentation taber terræn

Fagets mangeårige kamp for at sikre ens terminologi, fremadrettethed og kontinuerlig dokumentation lider.

Der er skrevet meget om sundhedsvæsenets IT-systemer. Nogle fremhæves frem for andre. Politikere og sundhedsprofessionelle står på slagmarken. En kamp med mange motiver.

På slagmarken taber fagets dokumentation terræn. Mange dygtige fagfolk har gjort deres for at skabe et nutidigt og fleksibelt IT-system. En fleksibilitet, der nærmest så ud til at kunne føre os ind i fremtiden og – som et andet ukrudtsmiddel – fjerne al dobbeltdokumentation. Men som i så mange andre sammenhænge, hvor tidspres, økonomi og kommunikation på tværs udfordres. Da udfordres også resultatet.

Fagets mangeårige kamp for at sikre ens terminologi, fremadrettethed og kontinuerlig dokumentation lider. I dag er dokumentationen ikke under udvikling, men det er det tekniske redskab dertil. I dag er spørgsmålet: Er det faget eller teknologien, der sætter retning? Fagets mest basale registrering lider, og Kost- og Væskeregistrering er nærmest en gordisk knude at løse. Dobbeltdokumentation er ikke udryddet, og fagets dokumentation stagnerer i udvikling af IT-systemer. Skal der blot administreres en tablet, kan det føles som at betræde et minefelt. Sammenligningen er måske ikke helt fair, men ikke desto mindre er systemet endnu ikke sikkert, så kompetente personaler må hver dag bruge mange unødvendige mentale ressourcer.

Det efterlader tanken om, om fagets dokumentationslogik er forhistorisk? Sygeplejedokumentationen kan ikke prioriteres over en behandlingsplan. Selvfølgelig kan den ikke det. Det er ærgerligt, at der skal prioriteres, det er ærgerligt, at kampen på slagmarken udspiller sig særligt mellem økonomi, tid og ressourcer. Det giver en følelse af, at fagets dokumentation taber terræn på slagmarken.

Af Gitte E. Ingwersen, klinisk udviklingssygeplejerske, Region Sjælland

Emneord: 
Dokumentation