Sort opgør i grøn omstilling

Verdens største olie- og gasselskab, Exxon Mobil, er ikke længere at finde i PKA’s investeringsportefølje. Om tre år ryger alle selskaber, der ikke vil leve op til Parisaftalen.

Farvel til verdens største olieselskab. Det er ikke grønt nok – og bliver det heller ikke. Sygeplejerskernes pensionskasse PKA har derfor sat en investering for 300 mio. kr. i Exxon Mobil på salgslisten. Selskabet har ifølge PKA ikke ønsket at omstille sig til en klimavenlig retning.

”Vi har i lang tid – i samarbejde med andre store investorer – forsøgt at gå i dialog med Exxon Mobil for at få dem til at omlægge deres forretning. Det mener vi vil være klogt både for klimaets skyld og for forretningen i Exxon Mobil. Desværre har de ikke villet lytte til os, og vi har flere gange oplevet, at de direkte har obstrueret dialog med kritiske investorer. Derfor ser vi ikke nogen anden mulighed end at sælge vores aktier og ekskludere selskabet fra vores investeringer,” siger Peter Damgaard Jensen, der er administrerende direktør for PKA.

Udelukkelsen kommer efter en periode, hvor der i medierne har været stort fokus på pensionskassernes investering i virksomheder, der lever af fossile brændstoffer eller på anden vis agerer skadeligt for klima og miljø.

I foråret bragte Dagbladet Information en række artikler, hvor de kortlagde danske pensionskassers investeringer i blandt andet kul-, mine-, olie- og gasindustrien. Af kortlægningen fremgik det, at PKA har en del investeringer i såkaldt sorte aktier i selskaber, der er skadelige for klimaet.

PKA har stadig håb om at få andre selskaber til at gå i en grønnere retning.

Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og medlem af PKAs bestyrelse, siger:

”Nogle gange skal man blive som investor for at kunne påvirke selskaber indefra for at få dem til at omstille sig. Hvis PKA bare trækker sig ud, så risikerer vi, at andre, der bekymrer sig mindre om klimaet, kommer til. Men det er også vigtigt, at vi til stadighed stiller os selv spørgsmålet, om det nytter at være medejer af den slags selskaber.”

Lykkes det ikke at få selskaberne til at skifte kurs skal det have konsekvenser. Derfor har pensionskassen sat en skæringsdato om tre år, siger Peter Damgaard Jensen til Sygeplejersken:

“Det er klart, at hvis vi ikke ser en bevægelse fra selskabet og en vilje til at lytte til os, så tager vi konsekvensen og sælger vores aktier. Derfor har vi også sat 251 selskaber på vores negativliste. Og ved udgangen af 2022 vil vi ekskludere alle selskaber inden for kul, olie- og gassektorerne, der ikke har vedtaget konkrete planer for efterlevelse af Parisaftalen og indarbejdet aftalens målsætninger i deres forretningsstrategi.”

Læs i denne nummer af Sygeplejersken: Dine pensionspenge bliver grønnere