Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Sexologi - faglige perspektiver på seksualitet", "Sygeplejefortællinger fra en anden tid", "I selvmordets kølvand - hjælp til at bære det ubærlige" og "Når hjernen visner - pårørendes liv med sygdommen frontotemporal demens".
Sygeplejersken 2019 nr. 14, s. 42-44
Et digert værk, som aldrig bliver kedeligt
Fint billede af sygeplejen, som den var engang
En evig søgen efter forklaring
Forstå den demente persons umiddelbart besynderlige adfærd
Dorthe Stieper
Historien om en mor. 11 mødre fortæller om at have børn med autisme
Forlaget Vindelsti 2019, 288 sider – 249,95 kr.
Interessen for børne- og ungdomspsykiatri har forfatteren fra erfaringer med systemet. Erfaringer hun har fået, fordi hendes datter har været indlagt.
I bogen giver forfatteren ordet til 11 mødre - hvorfor ingen fædre…? – som beskriver deres kampe med systemet, skyld, skam og sorg, divergerende holdninger til barnet forældrene imellem, men også hvordan de finder sig til rette med de vilkår, der bliver familiens, når et barn får en diagnose. Bogen giver andre familier og mødre forståelse for deres situation og kan give sundhedsprofessionelle større indblik i familiernes indre liv og tanker. Og de voldsomme oplevelser, som mange af mødrene fortæller om, står tilbage med vældig kraft. Og så fylder tanker om fremtiden. Alle ønsker, at deres børn bliver livsduelige, men hvad nu hvis…?
Christine Bille Nielsen
Vi spiser vegetarisk - grønne livretter til børn
Gads Børnebøger 2019, 196 sider – 249,95 kr.
En absolut indbydende bog til børn og deres voksne. Forfatteren har haft maddag, siden hun var 12 år gammel, og en bror inspirerede familien med måltider uden kød. Lige til tiden nu og her. Bogen er veldisponeret, og over 11 kapitler kan de unge f.eks. kaste sig over ”I ovn, retter med plantefars, pastaretter, i jern og på pande eller hyggegrønt.” Plantefars… hm. Forfatteren argumenterer ret overbevisende for at gøre planter om til mad, vi kender i forvejen, f.eks. frikadeller. Lækre billeder og klare instrukser.
”Det er en grundregel at alle grøntsager og krydderurter ALTID skal vaskes, og det er derfor ikke beskrevet i opskrifterne”. Havde min mand bare tænkt over den detalje i går, da vi knasede grønkål med sand og kylling.
Det er ikke nok at skylle i en pose. Der skal en god skål vand til.
Heidi Glud & Jesper Kjærgaard (red.)
Håndbog i sygepleje. Kardiologi
Fadl’s forlag 2019, 264 sider - 149,95 kr.
En lidt tungere kittellommebog end de fleste, men den dækker også over ni kapitler om de hyppigst forekommende kardiologiske tilstande. Disse bliver gennemgået af 14 forfattere, heraf to læger. Godt set af forlaget at aktivere sygeplejersker med specialfunktioner i skriveprocessen. Man får meget for pengene, synes jeg, og som opslagsbog er ekspertisen ikke langt væk, f.eks. når det handler om kolesterolsænkende medicin, kardiologiske undersøgelser eller de svære samtaler. Bogens layout gør den overskuelig, og bokse er med til at give overblik og systematisere stoffet.