Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Ude af mig selv", "Lær at løse konflikter"; "Solomor" og "Når udviklingshæmmede sørger".

Sygeplejersken 2019 nr. 4, s. 46-48

Fin integration af faglig viden og personlige fortællinger

Karin Dyhr: Ude af mig selv

Karin Dyhr
Ude af mig selv 
Frydenlund 2018, 340 sider – 299 kr. (vejl.)

Bogen sætter spørgsmålstegn ved psykiatriens evne til at diagnosticere og behandle dissociative tilstande, som forfatteren opfatter som både omstridte og underbelyste i psykiatrien.

Dissociation er en tilstand, hvor et menneske, på baggrund af tidligere psykiske belastninger, oplever episoder i voksenlivet med psykiske sammenbrud. Ved disse dissociative episoder genopleves følelserne fra tidligere voldsomme oplevelser, samtidig med at man føler sig adskilt fra sig selv. Den dissociative tilstand kan opstå i mange forskellige sammenhænge, og personer, som oplever denne tilstand, bliver ofte opfattet, som om de ikke tager ansvar, fordi de svinger fra at have mange ressourcer det ene øjeblik til det næste øjeblik at kunne være hjælpeløse og uden hukommelse fra de episoder, hvor personen var i en dissociativ tilstand.

Officielt lider 2-4 pct. af befolkningen af en dissociativ lidelse, men bogen viser med sit meget omfattende datamateriale, at der dels er tale om et underbelyst emne, dels er et stort mørketal, som gør, at lidelsen er mere udbredt, end data tilsiger. Forfatteren gengiver mange eksempler fra patienter i det psykiatriske system, som har dissociative oplevelser, men hvor behandlerne ikke betragter det som en naturlig reaktion på tidligere voldsomme oplevelser. Dette bruger forfatteren til at illustrere og postulere, at behandlersystemet ikke er gearet til andet end de gængse diagnoser.

Denne bog er skrevet af den kendte forfatter Karin Dyhr, som tidligere har skrevet bogen ”Glaspigen”, der er en selvbiografi om incest. En bog, som er kendt blandt mange fagfolk i psykiatrien.  ”Ude af mig selv” er den tredje bog i hendes forfatterskab, hvor hun på en ny måde får skabt fokus på, at der mangler viden om mennesker med tidlige traumer efter voldsomme oplevelser. Bogen henvender sig derfor både til patienter og til fagfolk, som tør se kritisk på deres egen praksis.

Bogens styrke er, at den i et meget fint samspil integrerer faglig viden med flere menneskers historier, erfaringer og erindringer fra deres eget liv. Det gør budskaberne i bogen mere levende, men også tydeligt, hvor traumerne hos de enkelte mennesker opstår, og hvilke svigt de har lidt under.

Af Louise Bangsgaard, sygeplejerske, udviklingschef, Master of Public Governance, Region Hovedstadens Psykiatri.

Bliv klogere på egne konflikter

Marion Thorning: Lær at løse konflikter i arbejdslivet

Marion Thorning
Lær at løse konflikter – i arbejdslivet
Frydenlund 2019, 182 sider – 249 kr. (vejl.)

Denne bog tilbyder inspirerende læsning med mange værdifulde nuancer i forhold til de modsætninger, som i hverdagen let kan give anledning til konflikter på arbejdspladsen. At evne at forholde sig til konflikter er en væsentlig del af det gode arbejdsmiljø og er en personlig kompetence, der kan læres. Det er tydeligt, at forfatteren har stor erfaring fra praksis, og hun øser af den hele vejen gennem bogen og følger op med teoretiske begrundelser.

Bogen øger forståelsen for den kompleksitet, konflikter rummer. Her er både systemverdenen og livsverdenen foldet ud med mange genkendelige eksempler. Den gensidige påvirkning på og af kulturen er desuden et gennemgående tema.
Det at blive klog på egne konflikter og være hjælper i andres konflikter er grundigt belyst både teoretisk og på handlingsplan.

Konflikter er ikke noget, man bare fjerner. Det handler om at hele relationen.
Jeg vil varmt anbefale bogen til alt sundhedspersonale. Det spændingsfelt, der kan opleves mellem systemets krav og retningslinjer og den enkeltes personlige behov, bliver løftet op på metaniveau, og samtidig bliver det tydeligt, hvor vigtigt det er ikke bare at lade stå til.

Det kan have konsekvenser for den enkelte og for arbejdspladsen.

Af Vibeke Thorsen, sygeplejerske, konfliktmægler.

 

Når æggeuret tikker faretruende

Anne Nim Pedersen: Solomor

Anne Nim Pedersen
Solomor. Donor, mor og barn – min egen kernefamilie
Muusmann forlag 2019, 162 sider – 199,95 kr.

Jeg har lige været i graviditetsbesøg hos et par, som venter deres første barn. Et stykke henne i samtalen fortæller de, at de har kendt hinanden i ni år. Jeg spørger, om barnet, de venter, er et barn, som de har ventet længe på? Den vordende mor bryder ud i gråd, og den vordende far får røde øjne. De har været i fertilitetsbehandling i et år. Det har været hårdt. Uvisheden var det værste. ”Ville det lykkes – og hvis ikke, hvad så?”

10 pct. af alle børn kommer til verden ved fertilitetsbehandling. Af samme grund rammer ”Solomor” en bredere gruppe, end den er tiltænkt: ”De kvinder, som overvejer at gå i gang med eget barneprojekt.”

Historien er forfatterens egen: Ønsket om et barn, æggeuret, som tikker faretruende, overvejelser om donor, fertilitetsbehandling, graviditet, fødsel og barsel. Forfatteren er journalist og skriver og formidler medrivende. Uvisheden, som det ovenfor nævnte par oplevede, beskrives levende.

De nervepirrende dage efter fertilitetsbehandling og indtil resultatet: graviditet/ikke graviditet foreligger. Når graviditeten er en realitet, er uvisheden fortsat en følgesvend indtil langt henne i forløbet. Den følger med fra scanning til scanning – også i denne fortælling. Bogen er derfor indsigtsfuld for professionelle, som er i berøring med kvinder og par, som er eller har været i fertilitetsbehandling.

Af Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske.

Udviklingshæmmede oplever flere svigt og tab end andre

Susanne Hollund og Line Rudbeck: Når udviklingshæmmede sørger

Susanne Hollund & Line Rudbeck
Når udviklingshæmmede sørger – en bog om tab, sorg og trøst
Socialt Fagforlag 2018, 136 sider – 249,95 kr. (vejl.)

Bogens forfattere har igennem en årrække arbejdet som henholdsvis boenhedsleder og præst på Sølund, Danmarks største institution for udviklingshæmmede.

Sygeplejersker møder udviklingshæmmede både som patienter og pårørende på hospitaler, hospice og i primær sektor. Desuden ansætter større bosteder for udviklingshæmmede i stigende grad sygeplejersker. Det er en særlig opgave at have udviklingshæmmede som patienter/pårørende. Der kan opstå berøringsangst, som kan resultere i, at behovet for pleje og omsorg ikke opfyldes. Bogen er derfor relevant i en sygeplejefaglig kontekst.

I bogen beskrives sorgreaktioner, og hvordan vi får øje på sorgen hos udviklingshæmmede mennesker. Med skildringen af sorg, og hvordan den kan komme til udtryk, giver bogen forståelse for, hvad der kan ligge bag f.eks. udadreagerende eller regredierende adfærd hos udviklingshæmmede, og der præsenteres redskaber, så sundhedspersonalet kan folde problematikkerne ud og handle adækvat.

Empiri knyttes til teori i bogen, hvilket gør den tilgængelig og praksisnær. Den er letlæselig med mange personlige historier og gode eksempler på kommunikation. Den fungerer godt som opslagsværk og har bl.a. en beskrivelse af sorgteorier og udviklingen fra fasetænkning til tospors modellen. Da udviklingshæmmede ofte har et udviklingstrin svarende til børn, kan der hentes inspiration til, hvordan man kan kommunikere med børn om sorg. Forfatterne til bogen har bl.a. hentet inspiration hos den norske psykolog Atle Dyregrov, som har arbejdet med børn og sorg.

Bogen gør opmærksom på, at udviklingshæmmede oplever flere svigt og tab end andre. Det kan f.eks. være sorgen over ikke at være som andre og sorgen over ikke at kende sin historie. En idé er at udarbejde en livshistoriebog med billeder, som den udviklingshæmmede kan have med sig. Det er en god måde at komme i kontakt med den udviklingshæmmede på.

Af Susanne Olesen, cand.cur.

Kort nyt om bøger v/ Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag&Forskning

 

Inge Kellermann

Medicinsk Cannabis. Myter, perspektiver og evidens
Hovedland 2019, 370 sider – 269,95 kr.

Forfatteren leverer et langt forsvar for anvendelsen af medicinsk cannabis, og hun skyder med skarpt mod de læger, der fastholder, at de ikke kender effekt, bivirkninger og langsigtede konsekvenser af den medicinske brug af planten. Ukendskabet skyldes imidlertid, ”at lægerne vender ryggen til virkeligheden”, oplyser forfatteren.

Men den dag, læger ganske ukritisk anbefaler et lægemiddel eller en komplementær behandling, og konsekvenserne er fatale for patienterne, er der formentlig ikke den store overbærenhed at hente.

Bogen er et partsindlæg, og den postulerede evidens for medicinsk cannabis findes ikke i bogen, men på en tilknyttet hjemmeside med i alt 1.461 referencer af svingende kvalitet og alder.

Ved symptomer på overdosering af cannabis er det altid bedst at blive kontrolleret af en læge, hedder det på en af bogens sidste sider.

 

Stina Dannerfjord
100 genveje til vægttab
Politikens Forlag 2019, 216 sider – 169,95 kr. (vejl.)

Valg er nøgleordet, hvis man vil tabe sig. Balance mellem kost og motion. Kosten betyder 80 pct. og fysisk aktivitet 20 pct. Men det er ikke nogen let opgave at tabe sig. Bogen her viser, hvordan det er muligt at ændre vaner, så vægten går ned.

Den er bygget op over skabelonen ”emne, kender du situationen, hvad er problemet, ny vane”. Det første emne er morgenmad, som kommer gennem skabelonen informativt og forståeligt. Forfatteren, der er cand.scient. i klinisk ernæring, ønsker at formidle, at visse fødevarer koster flere kalorier end andre, og at det altid er muligt at vælge alternativer, der medfører stabilisering af vægten eller vægttab.

Tilbage til morgenmaden: Undgå at forvandle din morgenmad til en dessert, lyder det i afsnit 2. Tag trappen, hver gang du kan, hedder det i afsnit 76.  I afsnit 78 lyder det: Din have er et genialt træningscenter.

Genveje er der nok af, og de bliver vist med faglighed og indføling.

 

Maria Larsen
Skriv lettere end du tror
Ajour 2018, 150 sider – 248 kr.

Tillid og oplevelse af retfærdighed. Vigtige brikker i det daglige samarbejde på en arbejdsplads og forbundet med social kapital forstået som en ressource. Hvis man kender hinanden, kan den sociale kapital udnyttes på tværs.

Man kan hjælpe hinanden, fordi man gennem relationer ved, at en kollega kan hjælpe med at løse et specifikt problem.

Medarbejdere og ledere kan gennem relationer sikre videndeling, innovation og effektiv løsning af opgaver, der bidrager til de fælles mål. Gensidig tillid betyder, at kontrol af medarbejderne ikke er nødvendig i særlig høj grad. Social kapital er med andre ord værdifuld for en organisation.

Et eksempel fra bogen er en anæstesi- og en operationsafdeling, der bliver lagt sammen og dermed får fælles frokoststue. Ikke alle var begejstrede i starten, men som lægechefen udtrykte det: ”Det er svært at lave myter om nogle, man kender godt.” Den fælles frokost viste sig altså at gavne samarbejdet.

 

mmmmmmmmmmmmmmmm