Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Fridagene, der blev væk

Som nyuddannet vil Line Mellergaard hellere end gerne arbejde 37 timer om ugen – hvis hun kan. Hun synes nemlig, det er en gratis omgang at sige, at flere sygeplejersker skal arbejde fuldtid, imens man med nye vagtplaner gør det sværere at få privatlivet til at hænge sammen.

Sygeplejersken 2019 nr. 4, s. 19

Af:

Helle Lindberg, journalist

ikon-hoertSiden de nye vagtplaner trådte i kraft på Rigshospitalet pr. 1. februar i år, har Line Mellergaard og sygeplejerskekollegaerne på Hjertecentret måttet omstille sig til en virkelighed, hvor arbejdsdagene måske nok er blevet kortere, men hvor fleksibiliteten også er blevet mindre. Forskudte mødetider, komplicerede vagtskifter og adskillige ekstra arbejdsdage om året har allerede haft en mærkbar effekt – ikke mindst på den unge sygeplejerskes lyst til at arbejde fuldtid.

”Det er meget oppe i tiden, at politikere siger, at vi skal have flere sygeplejersker til at arbejde fuldtid, men jeg synes, det bliver en gratis omgang, når det ikke er dét, man arbejder for ude i virkeligheden,” siger Line Mellergaard.

13 ekstra arbejdsdage om året

Tværtimod mener hun, at man ved at forkorte vagterne fra otte timer til syv en halv time gør det endnu sværere for sygeplejerskerne på fuldtid at få privatlivet til at hænge sammen.

”Det er i hvert fald ikke noget, der overordnet set giver øget fleksibilitet i hverdagen. Vi kommer ikke til at arbejde flere timer end før, men timerne bliver til gengæld fordelt ud på flere dage, fordi man lægger dem til i sidste ende,” siger hun.

Helt nøjagtigt bliver den sidste halve time til i alt 13 ekstra dage om året, hvor Line Mellergaard og hendes kollegaer skal møde på arbejde. Hun undrer sig derfor over, hvorfor man taler om, at færre skal på deltid, imens man samtidig gør det sværere for sygeplejersker at arbejde fuldtid.

Line Mellergaard
13 ekstra fremmødedage om året. Det er konsekvensen af forkortede vagter for Line Mellergaard og hendes kolleger på Hjertecentret, Rigshospitalet.
Foto: Claus Bech
”Det er 13 ekstra dage med transport, hentning af uniformer, omklædning og alt, hvad det indebærer. Selvfølgelig har det en betydning, at vi pludselig skal på arbejde nogle dage, som vi ikke skulle før. Det kommer uundgåeligt til at påvirke fritiden og hjemmelivet,” siger Line Mellergaard.

Arbejder deltid af nød

I starten af februar fik hendes frustration over de nye vagtplaner Line Mellergaard til at gå til medierne med sagen. I en artikel i Politiken med titlen ””Vi er alle sammen sindssygt irriterede”: Ny vagtplan giver pludselig Line 13 flere arbejdsdage” luftede hun sin utilfredshed over ændringerne.

”Man snakker meget om en deltids-kultur, men jeg synes ikke, det passer. Jeg kender ingen sygeplejersker, der arbejder deltid, fordi det var drømmen. De gør det af nød, fordi de ellers ikke kan få privatlivet til at hænge sammen,” siger Line Mellergaard.

Selv vil hun hellere end gerne arbejde fuldtid, hvis det altså kan lade sig gøre.

”Jeg vil da prøve at se, om jeg kan klare det. Jeg er jo nyuddannet og vil enormt gerne arbejde fuldtid, men jeg er også opmærksom på, at netop nyuddannede fylder meget i statistikken i forhold til stress. Her kommer 13 ekstra arbejdsdage om året nok heller ikke til at gøre en positiv forskel,” siger hun.