Hørt: Vi bør ikke gemme os bag skærmen

Når sygeplejersker skal dokumentere alt, hvad de foretager sig, sker det på bekostning af patientplejen og nærværet. Det mener Stine Riegels Læsøe, der gerne vil gøre op med ”it-ficeringen” af sygeplejen.

ikon-hoertMangel på nærvær. Når alt for meget af arbejdstiden bliver brugt på at registrere og dokumentere, går det ud over forholdet til patienterne. I hvert fald, når man spørger Stine Riegels Læsøe.

Som sygeplejerske er hun efterhånden grundigt træt af de mange dokumentationskrav og ikke mindst dét, hun kalder for ”it-ficeringen” af den danske sygepleje. Stramme og talrige krav om dokumentation, mangelfulde systemer og for få varme hænder har ifølge hende presset sygeplejerskerne på landets hospitaler til det yderste.

”Vi hører hele tiden, at der ikke er nok ressourcer i sundhedsvæsnet, men jeg vil vove at påstå, at det er der. Vi bruger bare ressourcerne forkert. Vi er ikke så mange på gulvet, men til gengæld sidder der enormt mange bag skriveborde, som fortæller os, hvad vi skal gøre,” siger hun.

Ifølge Stine Riegels Læsøe er mætningspunktet for ligegyldig dokumentation og formålsløse opgaver for længst nået. Derfor skrev hun i marts kronikken ”Jeg er dødtræt af pseudoarbejde” til Politiken, hvor hun revser skrivebordssygeplejerskerne, spildtiden og de komplicerede it-systemer.

”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er imod sygeplejefaglig dokumentation. Det skal bare foregå i nogle rimelige og brugbare rammer, der er til gavn for patienterne,” siger hun.

I kronikken beskriver Stine Riegels Læsøe blandt andet, hvordan ”den ene halvdel af hendes arbejdsdag går med at dokumentere den anden.” For eksempel mener hun, at der bruges alt for meget tid på at udspørge patienterne om ligegyldige informationer.

”Det lyder jo fint, at man kan give en mere helhedsorienteret pleje, hvis man ved mere om patienterne. Jeg er bare imod, at det kommer til af fylde halvdelen af arbejdstiden. Man er også nødt til at stole på, at vi sygeplejersker kan finde ud af at yde individuel sygepleje,” siger hun.

Nærværet forsvinder

Det er dog ikke kun tidsspildet, som er problemet. Ifølge Stine Riegels Læsøe har de mange administrative opgaver nemlig en anden konsekvens: Manglende nærvær. I kronikken beskriver hun således også, hvordan hun flere gange pligtskyldigt har udfyldt dokumentation ved skrivebordet, imens patienter er døde alene på deres stuer.
”Det er let at bruge dokumentationskravene som undskyldning for at fjerne sig fra alt det ubehagelige, der også følger med jobbet. Men vi bør jo ikke gemme os bag en computerskærm eller et skrivebord, hvis vi gerne vil tage os godt at patienterne,” siger hun.

Derfor efterlyser Stine Riegels Læsøe først og fremmest et mere enkelt og brugervenligt dokumentationssystem.

”Jeg påstår ikke, at jeg ville kunne passe seks patienter i stedet for tre, hvis systemet blev forbedret. Jeg påstår derimod, at jeg ville kunne passe mine tre patienter ordentligt, hvis der ikke var så mange dokumentationskrav, jeg skulle overholde,” siger hun.

Emneord: 
Dokumentation