Leder: Vi skal have modet til at ytre os

Som offentligt ansatte har vi en særlig forpligtelse til at sørge for, at sandheden kommer frem.

3-2019_leder_grete-christensenHvordan står det egentlig til med ytringsfriheden for sygeplejersker anno 2019?

Spørgsmålet om ytringsfriheden er relevant at stille af flere årsager. For det første oplever sygeplejersker – i disse uger, måneder og år – på nærmeste hold et sundhedsvæsen, der er presset fra mange sider.

Derfor er det afgørende, at vi har modet til at ytre os. Ikke bare på arbejdspladsen – i dialog med ledelsen – men også i offentligheden.

For det andet viser en ny DSR-analyse om ytringsfrihed for sygeplejersker tegn på, at det går den gale vej. Undersøgelsen viser bl.a., at 38 pct. af sygeplejerskerne oplever kritisable forhold på deres arbejdsplads, som de mener, at offentligheden burde have kendskab til. I 2016 gjaldt dette ”kun” 30 pct. af sygeplejerskerne.

Dette er en markant stigning på ganske få år. DSR-analysen behandles nærmere i temaet om ytringsfrihed i dette nummer af Sygeplejersken.

For det tredje byder foråret på flere mærkedage. Den 12. maj fejres det 199. fødselsår for Florence Nightingale, hvilket er en anledning til stadig at lade os inspirere af hendes arbejde og anerkende hendes store betydning for sygeplejen i store dele af verden, herunder også i Danmark.

Her i foråret uddeles også vores egen Kirsten Stallknecht Prisen til ”en eller to sygeplejersker, der gennem brug af ytringsfriheden har gjort en indsats for at fremme en sygeplejefaglig sag”.

Der er med andre ord fortsat flere grunde til at gøre noget særligt for at tale om retten til at ytre sig. Både fordi befolkningen viser os den tillid, at vi altid topper troværdighedsmålingerne. Og ikke mindst fordi vi som offentligt ansatte har en særlig forpligtelse til at sørge for, at sandheden kommer frem.
 

Emneord: 
Ytringsfrihed