Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bo og arbejd i ekstreme Arktis uden skader

Tre sygeplejestuderende fra Vejle har som bachelorprojekt udviklet et antal brochurer, som giver vigtige råd til gæster og beboere på Thule Air Base.

Sygeplejersken 2019 nr. 7, s. 13

Af:

Henrik Boesen, journalist

7-2019_akt_arktis

Fotografering uden handsker i 45 graders kulde på Thule Air Base i Grønland 1.200 km nord for polarcirklen fører hurtigt til forfrysninger i hænderne.

Og det kunne formentlig være undgået, hvis fotografen havde vidst bedre: at bruge handsker. Og hospitalspersonalet flere timers flyvning borte kunne have sparet sig behandlingen og brugt ressourcerne på noget andet.

Sygeplejestuderende Alina Aiesha Khan besøgte sammen med to medstuderende Thule Air Base første gang i 2017.

Ved ankomsten blev de, som alle gæster gør det, briefet om de helt særlige forhold, der gør sig gældende ved ophold på basen.

Men briefingen nævnte ikke noget som helst om de sundhedsproblematikker, der kan forekomme.

”Det var der, vi kom ind i billedet,” fortæller Alina Aiesha Khan og beretter derefter om samtaler med det dansktalende hospitalspersonale.

De savnede materiale, der kunne fortælle om og dermed begrænse forebyggelige skader som følge af opholdet i den grønlandske natur.

Overlev 120 dage i mørke

Det hele endte med et innovations-bachelorprojekt, hvor de tre sygeplejestuderende i samarbejde med hospitalet fik fremstillet fire brochurer med evidensbaserede råd om sundhed til dem, der bor og opholder sig i Thule.

Gæster, som er både forskere, politikere, ansatte m.fl., kan nu læse om, hvordan de skal forholde sig til den ekstreme kulde, hvordan man overlever med fire måneders enten totalt mørke eller fuld sol døgnet rundt, hvad der er godt at huske at spise, og hvordan man forholder sig til de vilde dyr.

”Hele projektet gav os en følelse af anerkendelse. Vi føler, vi kom meget længere ud, end vi havde regnet med,” siger Alina Aiesha Khan.

Hun og de to medstuderende, søstrene Aniqué og Anne-Lise Bache Dorland, som nu alle er færdiguddannede, venter i øjeblikket på, at det danske sundhedspersonale bliver færdige med at oversætte brochurerne til engelsk, da de amerikanske myndigheder på basen er blevet interesseret i materialet.