En flot julegave til sygeplejemuseet

93-årige Axel Johannesen har afleveret endnu en del af sit store arkiv fra sit liv som en af de første mandlige sygeplejersker, der blev uddannet på Rigshospitalet i 1954.
Axel Johannesen giver gave til Dansk Sygeplejehistorisk Museum
Foto: Michael Drost-Hansen

Lillejuleaften fik Dansk Sygeplejehistorisk Museum besøg af Axel Johannesen og hans hustru Gunhild på deres vej gennem Jylland for at holde jul med familien

Den 93-årige Axel Johannesen kom for at aflevere endnu en del af sit store arkiv fra sit liv som en af de første mandlige sygeplejersker, der blev uddannet på Rigshospitalet i 1954, og bagefter som plejehjemsleder og amtsplejehjemsinspektør i Vestsjællands Amt.

Axel Johannesen har gjort meget for, at historien om de første mandlige sygeplejersker ikke skal gå i glemmebogen. Han har lavet en kæmpestor scrapbog fyldt med billeder og avisudklip, som i øjeblikket er udstillet på museet, han har skrevet en bog om sit liv, ”Fra kongsbondesøn til sygeplejerske”, og han stiller stadig op til interviews for pressen.

Hele hans arbejdsliv var helliget ældre- og plejehjemsområdet, og han har omhyggeligt samlet et enormt arkivmateriale, der i sig selv udgør en væsentlig kilde til plejehjemmenes historie fra omkring 1960 til hans pension i 1992.

På museets magasin fylder Axel Johannesens arkiv efterhånden det meste af en reolsektion, og derudover har han skænket sine emblemer og sin uniform.

Uniformen fik nyt liv, da den blev kopieret 1:1 til de mandlige sygeplejeelever i TV2 Charlies tv-serie ”Sygeplejeskolen”.

Den og en af de kvindelige elevers uniformer kan ses på museet indtil midt i juli 2020.

Emneord: 
Historie
Sygeplejens historie