Studerende i praksis: "Det er værd at se en sygeplejestuderende som en investering"

Nogle sygeplejersker er ikke synderligt interesserede i at hjælpe studerende til at blive dygtige sygeplejersker. Ærgerligt, for der er så megen god viden og erfaring, der er værd at dele.

Kira Vanessa Vestergaard-Lau
Kira Vanessa Vestergaard-Lau
Som studerende er det vigtigt at føle sig velkommen på de afdelinger, hvor man har sine praktikforløb. Det er vigtigt, at man bliver taget godt imod, og at sygeplejerskerne viser interesse for en som studerende. Det har for mig skabt nogle trygge rum for udvikling og læring, hvilket har haft betydning for, hvordan jeg personligt og fagligt har udviklet mig under uddannelsen.

Hovedparten af mine praktikperioder har været præget af nogle fantastiske sygeplejersker, hvilket har været medvirkende til en positiv udvikling. Det har været medvirkende til, at jeg med succes har opnået mine læringsmål, at jeg har turdet udfordre mig selv, og endelig har det fastholdt min interesse for at arbejde som sygeplejerske.

Mine erfaringer viser, at det helt rigtige læringsmiljø ikke kun handler om faglighed på en afdeling. Det har også stor betydning, at man bliver mødt af et venligt personale med en interesse i at lære fra sig. Det er noget, der for mig har virket motiverende og har medvirket til at igangsætte nogle gode læringsprocesser.

Min første, lange praktik på 2. semester var en, jeg havde set frem til. Efter et teoretisk 1. semester var jeg enormt spændt på at komme ud og se, hvad det vil sige at være sygeplejerske i praksis. Jeg husker en hændelse under denne praktik, hvor jeg som nysgerrig studerende havde henvendt mig til noget personale med et spørgsmål.

Jeg husker at blive kigget i øjnene, hvorefter jeg blev efterladt uden svar. Min kliniske vejleder fortalte mig dengang, at ikke alt personale havde interesse i at have studerende på afdelingen.

Det var en kortvarig hændelse, som ikke skulle have haft den store betydning. Dog tog det dengang en smule af selvtilliden fra mig. Jeg var uvidende om, hvor mange af de ansatte, der havde den samme holdning, hvilket betød, at jeg for det meste henvendte mig direkte til min kliniske vejleder, hvis jeg havde spørgsmål. Det gjorde sig gældende i resten af praktikforløbet.

I dag finder jeg det virkelig ærgerligt, at praktikken forløb, som den gjorde, når jeg tænker på, hvor mange fantastiske sygeplejersker, der har præget mig siden. Der er så megen god viden og sygeplejefaglig erfaring, der er værd at dele.

Som sygeplejerske – og i særdeleshed som klinisk vejleder – er det mere end bare et stort ansvar at forme fremtidens sygeplejersker. Det er også et kæmpe privilegie. Det er værd at se sygeplejestuderende som en investering, da vi på et tidspunkt ikke længere er studerende, men uddannede sygeplejersker, som en dag bliver jeres kollegaer.

Kira Vanessa Vestergaard-Lau er sygeplejestuderende på 6. semester på VIA UC Viborg

Emneord: 
Sygeplejestuderende