Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Fænomenologi og hermeneutik", "Hvad døden har lært mig om livet", "Mor forfra" og "Nielsine Nielsen. Danmarks første kvindelige læge og akademiker".
Sygeplejersken 2020 nr. 3, s. 38-40
En tur i rutsjebanen
Man kan aldrig sætte sig i nogens sted
Hjælp forældre ud af helvede
Kvindelige læger - et unødvendigt onde
Lise Andersen
Ravnen flyver lavt
Forlaget Lauritz 2019, 460 sider – 299,95 kr. (vejl.)
Forfatteren er tidligere sundhedsplejerske og har boet og arbejdet i mange lande, bl.a. i Grønland, hvor denne roman foregår. En pige på 16 år, Nuka, bliver gravid med den voksne mand Arsuk og får drengen Minik. Hun går ud af skolen og bor hjemme hos sin mor med barnet, og romanen afdækker en barndom og et familieliv, der har været alt andet end harmonisk. Læseren følger Nuka, Arsuk og Minik indtil Nuka er 19 år. Deres indbyrdes forhold er ikke særlig stabilt, og parret, der på et tidspunkt bor sammen, flytter fra hinanden igen. Hverdagslivet skildres med druk, fester, kærlighed og harmoni tilsat rejefiskeri. Mod slutningen af den lange roman bliver Nuka igen motiveret for at gå i skole, og måske er fremtiden trods alt lovende.
Marion Thorning
Lær at løse konflikter – i familien
Frydenlund 2019, 222 sider – 249 kr.
Tidligere sundhedsplejerske, nu selvstændig konsulent og Master i konfliktmægling, Marion Thorning, har begået en bog om konflikthåndtering i familien. Bogen gør rede for, hvad nære relationer betyder, og hvordan konflikter kan løses, f.eks. ved at erkende, at man ikke kan ændre sin irriterende og provokerende søster, men man kan ændre sin tilgang til hende, dvs. handle klogt og velovervejet. Muligvis bliver et forhold til et familiemedlem aldrig nært eller rigtig kærligt, men hvis man kan arbejde på at omgås fredeligt til store begivenheder som fødselsdage og bryllupper, er meget nået.
Bogen har mange eksempler på konflikter og håndteringen af dem.
Forfatteren har tidligere skrevet bogen ”Lær at løse konflikter – på arbejdet”.
Jan Rybka
En Glemsom Troldmand
Huusmann 2019, 99 sider – 229,95 kr.
Der er skrevet bøger om børn og demens tidligere, og nu er en ny kommet til. Hensigten med bogen er at vise, hvordan en hjælpsom tilgang til en person, som i tiltagende grad glemmer ting og sager, kan virke befordrende. Bogen er dermed en brik i bestræbelsen på at skabe et demensvenligt samfund.
Børn opdager, når bedsteforældre og andre gamle ændrer adfærd, og børn er mere umiddelbare i deres måde at håndtere glemslen på. Bogen er en novelle for de 7-12-årige, og den handler bl.a. om Sebastian og troldmanden Knaak. Troldmanden bliver tiltagende usikker og glemsom, men Sebastian hjælper og styrker modet hos Knaak, når han bliver trist over sin egen tilstand.
At bogen indirekte skal fremme et demensvenligt samfund, står ikke nogen steder. Jeg synes, oplysningen mangler.